Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Вони існують практично у всіх сферах суспільної життєдіяльності, а їх юридичний зміст закріплюється в різних галузях як національного права України так і міжнародного.




Тема 4. Інформаційні правовідносини, їх структура та особливості.

План лекційного заняття

1. Поняття інформаційних правовідносин. Інформаційні правовідносини як юридична категорія.

2. Види інформаційних правовідносин.

3. Основні принципи інформаційних правовідносин.

4. Структура інформаційних правовідносин: суб’єкти, об’єкти, зміст.

План семінарського заняття

1. Зміст інформаційних правовідносин: юридичний і фактичний

2. Юридичні факти в інформаційному праві.

3. Класифікація юридичних фактів в інформаційному праві.

4. Правоутворюючі, правозмінюючі і правоприпиняючі юридичні факти в інформаційному праві.

5. Дії і події в інформаційному праві.

Перелік питань до самостійної роботи

1. Міжнародна діяльність України в галузі захисту інформації.

2. Відповідальність за порушення законодавства про інформацію в мережі Інтернет.

3. Міжнародні механізми захисту прав людини щодо інформації.

Індивідуально-консультативна робота

1. Міжнародні договори ЄС в окремих сферах інформаційних правовідносин.

2. Україна у міжнародному співробітництві у сфері інформаційних відносин.

 

1. Поняття інформаційних правовідносин.

Інформація - будь-які відомості та/або дані, які можуть бути збережені на матеріальних носіях або відображені в електронному вигляді. У сучасному інформаційному суспільстві формуються особливого роду суспільні відносини – інформаційні. Інформаційні відносини – це відносини які виникають у всіх сферах життя і діяльності суспільства і держави при творенні, збиранні, одержанні, зберіганні, використанні, поширенні, охороні, захисті інформації.

Основними принципами інформаційних відносин є: гарантованість права на інформацію; відкритість, доступність інформації, свобода обміну інформацією; достовірність і повнота інформації; свобода вираження поглядів і переконань; правомірність одержання, використання, поширення, зберігання та захисту інформації; захищеність особи від втручання в її особисте та сімейне життя.

Інформаційні відносини які врегульовані за допомогою загальнообов’язкових, формально визначених, гарантованих державою правил поведінки – інформаційні правовідносини. Зокрема, в Україні інформаційні правовідносини визначаються об'єктивними економічними відносинами, заснованими на різноманітності форм власності, у тому числі і на інформаційні технології, і є суспільними відносинами вільних громадян, засобів масової інформації, підприємств, фірм, інших суб'єктів права.

Інформаційно-правові відносини – це суспільні відносини, які регулюються нормами права і виникають розвиваються та припиняють свою дію в інформаційному просторі між суб’єктами права, які наділені інформаційними правами та обов’язками.

Визначаючи правовідносини як такі суспільні взаємозв'язки, що виникають на основі норм права, учасники яких набувають суб'єктивних прав і обов'язків, забезпечених державою, інформаційні правовідносини варто розглядати як однорідну групу суспільних відносин в інформаційній сфері. Це обумовлено тим, що інформаційна сфера останнім часом розглядається як середовище, в якому створюється, зберігається, обробляється і поширюється інформація і здійснюються всі форми інформаційної взаємодії в суспільстві, що забезпечують його існування і функціонування як єдиного соціального організму. Більш того, інформаційні правовідносини є засобом вирішення завдань у сфері формування єдиного інформаційно-правового простору країни, захисту конституційних прав на інформацію, інформаційного обміну, забезпечення інформаційної безпеки і багатьох інших.

Риси інформаційних правовідносин.

Вони існують практично у всіх сферах суспільної життєдіяльності, а їх юридичний зміст закріплюється в різних галузях як національного права України так і міжнародного.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 95; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты