Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Види інформаційних правовідносин.




Інформаційні правовідносини можн класифікувати за різними критеріями.

За галузевою сферою їх можна поділити на конституційні, адміністративні, цивільні, екологічні тощо.

За сферою поширення – зовнішні та внутрішньоорганізаційні.

За тривалістю у часі – постійні та тимчасові. Постійні виникають в будь який час і їх тривалість не обмежується хронологічними рамками. Тимчасові – обмежуються певними рамками. (передвиборча агітація)

Розглядаючи інформаційне право як комплексну галузь права, розрізняють регулятивні та охоронні інформаційні правовідносини.

Правовідносини регулятивні, пов’язані із дозволеною діяльністю з пошуку, отримання, передачі, виробництва і поширення інформації. Такими, є правовідносини, які складаються із доступом фізичних та юридичних осіб до державних інформаційних ресурсів.

Охоронні правовідносини виникають у зв'язку з вчиненням правопорушення. Дане правовідношення має місце, коли виникають незаконні обмеження прав засобів масової інформації;

Інформаційні відносини поділяють також на матеріальні і процесуальні.

Так, матеріальні інформаційні відносини складаються з приводу реалізації прав і обов’язків суб’єктів цих відносин.

Прикладами подібного роду відносин у спеціальних джерелах називають відносини, які виникли в результаті реалізації журналістом права бути прийнятим посадовими особами у зв’язку із запитом інформації, або в результаті реалізації права громадянина чи організації на спростування відомостей, які не відповідають дійсності і порочать їх честь і гідність.

Своєю чергою процесуальні інформаційні правовідносини складаються з приводу процедури їх виникнення, зміни чи припинення.

Інформаційні правовідносини поділяються також за структурою зв’язку між суб’єктами на абсолютні та відносні.

Абсолютні інформаційні правовідносини характеризуються тим, що в них управомоченому суб’єкту протистоїть невизначена кількість пасивно зобов’язаних осіб, які не вправі чинити ніяких перепон в реалізації юридичних можливостей управомоченого.

В літературі зустрічаються й інші специфічні види інформаційних правовідносин.

Інформаційні правовідносини поділяються на активні інформаційні правовідносини, на активні інформаційні дії, пасивні інформаційні дії, посередницьку інформаційно-правову роботу, допоміжні інформаційні дії, а також на організаційні майнові та немайнові правовідносини.

Змістом інформаційних правовідносин є взаємні права та обов'язки учасників інформаційних правовідносин.

До прав відносяться:

· правомочність на власні дії, що полягає в можливості здійснення фактичних і юридично значущих дій;

· правомочності на чужі дії, які полягають у можливості вимагати від зобов'язаної особи виконання покладених на нього обов'язків;

· правомочність на захист, полягає в можливості вдатися до державно-примусовим заходам у випадку порушення суб'єктивного права або невиконання одним з учасників правовідносини своїх обов'язків.

Обов'язки:

· необхідність здійснювати певні дії або утриматися від них;

· необхідність виконати вимоги уповноваженої суб'єкта;

· необхідність віднести відповідальність за порушення суб'єктивних прав інших учасників правовідносини або за невиконання їх законних вимог.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 252; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты