Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Загальні положення




Практичний посібник

Для до групового заняття з теми №2

 

РОБОТА КОМАНДИРА ПІДРОЗДІЛУ З ОРГАНІЗАЦІЇ ОБЛІКУ ТАЗБЕРЕЖЕННЯ СТРІЛЕЦЬКОЇ ЗБРОЇ ТА БОЄПРИПАСІВ”.

 

ОРГАНІЗАЦІЯ ОБЛІКУ, ЗБЕРІГАННЯ І ВИДАЧІ

СТРІЛЕЦЬКОЇ ЗБРОЇ ТА БОЄПРИПАСІВ

 

Загальні положення

Забезпечення обліку і надійного зберігання зброї та боєприпасів є одним з найважливіших обов’язків командирів (начальників).

Під стрілецькою зброєю мається на увазі бойові револьвери, пістолети, гвинтівки, карабіни, автомати, пістолети-кулемети, кулемети, сигнальні пістолети, ручні гранатомети, запасні стволи кулеметів, пристрої для навчальних стрільб (ПНС), спортивна та навчальна зброя, зброя спеціального призначення, а під боєприпасами – бойові, навчальні патрони до бойової зброї, патрони до спортивної зброї, сигнальні та освітлювальні засоби, вибухові пакети та інші вибухові речовини, ручні гранати і запали до них, реактивні протитанкові гранати.

Командири (начальники) завжди повинні мати дані про наявність і стан зброї та боєприпасів. Вони зобов’язані забезпечити їх охорону, облік, зберігання і використання, який виключав би можливість втрат та крадіжок. Командири підрозділів повинні особисто перевіряти наявність і комплектність всієї зброї та боєприпасів після закінчення занять, стрільб та навчань.

Статут внутрішньої служби ЗС України визначає обов’язки посадових осіб підрозділу та військової частини щодо перевірки наявності, стану, обліку, правильної експлуатації, обслуговування та збереження озброєння.

1. Командир роти зобов'язаний перевіряти не менше ніж 1 раз на місяць наявність, стан та облік озброєння, результати огляду озброєння боєприпасів записувати до книги огляду (перевірки) озброєння, техніки та боєприпасів.

2. Командир взводу зобов'язаний стежити за наявністю і правильною експлуатацію, обслуговуванням і збереженням озброєння і не менше ніж раз на 2 тижні особисто проводити їх огляд і перевірку наявності.

3. Заступник командира взводу зобов'язаний утримувати у належному статі озброєння, техніку, спорядження та інше майно взводу, суворо стежити за їх наявністю.

4. Командир відділення зобов'язаний щоденно оглядати та постійно утримувати в порядку та справності озброєння, техніку і майно відділення, стежити за їх наявністю.

Під час всіх перевірок зброї та боєприпасів перевіряється їх наявність, комплектність, облік, умови зберігання, порядок видачі та приймання, а також наявність печаток (пломб) та правильність запечатування (опломбування), правильність зберігання запасних ключів від усіх місць зберігання зброї і боєприпасів, справність засобів охоронної та пожежної сигналізації.

Командир військової частини в наказі про організацію служби військ та бойового навчання (про організацію службової діяльності) визначає порядок зберігання, видачі зброї та боєприпасів, вивезення зброї та боєприпасів у місця збору за тривогою, а також призначає осіб, відповідальних за облік і зберігання зброї та боєприпасів.

На період короткотермінової відсутності не більше 60 діб у військовій частині офіцерів, прапорщиків та військовослужбовців військової служби за контрактом їх особиста зброя та боєприпаси до неї на склад РАО військової частини не здаються.

У разі заміни службових осіб, які відповідають за облік та зберігання зброї і боєприпасів, приймання і передача зброї, боєприпасів та облікової документації проводиться відповідно до вимог Положення про військове (корабельне) господарство Збройних Сил України,

При вибутті службової особи, яка відповідає за облік та зберігання зброї і боєприпасів (у відрядження, чергову відпустку або на лікування), вся зброя і боєприпаси, а також облікова документація передаються за актом іншій особі, яка визначена унаказі командира військової частини.

Забороняється призначати начальника служби РАО, начальника складу РАО до складу добового наряду (окрім як черговим складів РАО) та заміщувати їм один одного.

У разі відсутності службової особи,яка відповідаєза облік, зберігання, видачу та приймання зброї і боєприпасів, шафу зі зброєю і ящик з боєприпасами за рішенням командира військової частини дозволяється відмикати за допомогою запасних ключів чергового військової частини комісією у складі не менше трьох осіб. У цьому випадку складається акт розпечатування (розпломбування) у двох примірниках, де вказується, коли, хто відмикав, за чиїм (яким) наказом, наявність зброї (боєприпасів), що отримано (прийнято) і кому (куди) передано (здано), після чого шафа (ящик) замикається, запечатується печаткою голови комісії, що проводила розпечатування. Номер печатки вказується в акті.

Службова особа, відповідальна за облік та зберігання зброї і боєприпасів, у випадку розкриття шафи зі зброєю або ящика з боєприпасами за її відсутності, прибувши на службу зобов’язана негайно перевірити наявність зброї та боєприпасів і звірити її облік з обліковими даними служби РАО військової частини. Розкриття шафи (ящика) проводиться цією службовою особою обов’язково у присутності складу комісії, яка раніше призначалася для її (його) розкриття.

Всі місця зберігання зброї та боєприпасів (склади, сховища, кімнати зберігання зброї та боєприпасів підрозділів, кімната чергового військової частини, кімнати зберігання зброї у вартах) обладнуються типовими технічними засобами охорони (ТЗО) з резервними джерелами живлення. Конструкція ТЗО має забезпечувати їх спрацювання під час розкриття місць зберігання, а також у разі пошкодження проводки. Усі сигнальні пристрої (пульти) повинні мати добре видимі контрольні датчики їх робочого стану.

ТЗО повинні мати вивід сигнального пристрою: від кімнат зберігання зброї – на пульт чергового військової частини; від дверей кімнат, де зберігається зброя, у приміщенні чергового військової частини, від сховищ зі зброєю і боєприпасами та від ставниць для зброї у загальній кімнаті та у кімнаті для попередньої варти у вартовому приміщенні – на пульт начальника варти; крім того, від сховищ з бойовою технікою, стоянок боєкомплекту літаків, приміщень для ремонту зброї – на пульт чергового парку. Конструкція сигналізації повинна виключати можливість її механічного відключення навіть на короткий час. У разі неможливості встановлення промислової охоронної сигналізації дозволяється використовувати пристрої, які виготовлені фахівцями військової частини.

У разі відсутності у військовій частині варти вивід сигнального пристрою від шаф із пістолетами, які зберігаються у приміщенні чергового військової частини, робиться на світлове табло одного з підрозділів або, за рішенням начальника гарнізону (старшого військового містечка), на пульт начальника варти чи чергового найближчої військової частини.

У разі необхідності, з метою забезпечення надійного зберігання зброї та боєприпасів, командирам військових частин дозволяється заключати договори з Державною Службою охорони МВС України, стосовно прийняття під охорону місць зберігання зброї, за погодженням із Головним фінансово-економічним управлінням Міністерства оборони України.

Відповідальність за обладнання місць зберігання зброї та боєприпасів, у тому числі і ТЗО, несе начальник об’єкта, що охороняється командир (начальник). Контроль за правильною експлуатацією ТЗО, їх справністю здійснює начальник штабу військової частини, а у разі відсутності такої посади
– службова особа, визначена наказом командира (начальника). Наказом командира військової частини призначається експлуатаційна група для встановлення сигналізації та підтримання її в справному стані.

Список особового складу експлуатаційної групи узгоджується з представником військової контррозвідки СБУ та місцевими органами МВС України.

Справність охоронної та пожежної сигналізації перевіряється: командиром підрозділу – щоденно; начальником складу (завідувачем сховища), начальником варти (оператором ТЗО) – під час розпечатування (запечатування) об’єкта, що охороняється; черговим військової частини і підрозділу – під час приймання (здавання) чергування. Результати перевірки справності охоронної та пожежної сигналізації заносяться службовою особою, яка їх перевіряла, до книги приймання та здавання чергування, а начальником варти – до постової відомості.

Про вимикання та вмикання ТЗО та надходження сигналів помічником начальника варти з ТЗО або оператором ТЗО робляться відповідні записи в журналах обліку роботи засобів охорони варти.

Порядок експлуатації охоронної та пожежної сигналізації, періодичність контролю за їх справністю, порядок (алгоритм) дій у разі їх несанкціонованого спрацюваннявизначаються в інструкціях начальника варти (оператора ТЗО), осіб добового наряду та відповідних службових осіб військової частини.

Розпечатування (запечатування) кімнати зберігання зброї у службовий час проводиться з дозволу командира або старшини підрозділу та в їх присутності, про що черговим підрозділу в книзі видачі зброї та боєприпасів (Дод. 6.1.) робиться запис (дата, час, хто дав дозвіл, з якою метою відкривалася кімната зберігання зброї, час її закриття, військове звання, підпис, ініціали та прізвище чергового підрозділу). Запис робиться кожний раз після закриття кімнати зберігання зброї. Відповідна службова особа про своє рішення щодо відкриття кімнати зберігання зброї повідомляє чергового військової частини (корабля).

Відкриття (закриття) складів і цехів (ділянок) з ремонту зброї проводиться згідно з вимогами Статуту гарнізонної та вартової служб Збройних Сил України.

Відкриття (закриття) місць зберігання зброї у позаслужбовий час та вихідні (неробочі) і святкові дні проводиться тільки з дозволу чергового військової частини (корабля).

У віконних прорізах, вентиляційних люках приміщень для зберігання зброї повинні бути надійно вмонтовані металеві грати з чарунками не більше 150х150 мм з діаметром прута не менше 10 мм. Прути грат зварюються між собою на кожному перехрещенні.

У раніше побудованих типових казармах дозволяється мати кімнату зберігання зброї з трьома капітальними і однією металевою гратовою стіною з розсувними (або що відчиняються) гратовими дверима.

У суцільних, оббитих металевим листом дверях кімнати зберігання зброї обладнується оглядове вікно розміром 100х100 мм, яке прикрите склом з внутрішньої сторони кімнати. Дозволяється встановлювати металеві гратові двері, які виготовляються згідно з вимогами Інструкції про організацію обліку, зберігання і видачі стрілецької зброї та боєприпасів у Збройних Силах України.

Кімнати зберігання зброї, які проектуються і будуються заново, повинні відповідати таким вимогам:

– ізольовані від інших приміщень, з капітальними стінами, міцними перекриттями на стелі та підлозі. Внутрішні стіни (перегородки) еквівалентні за міцністю спарованим гіпсобетонним панелям товщиною не менше 80 мм кожна, з прокладеними між ними сталевими гратами або цегляній стінці завтовшки не менше 120 мм, армовані сталевою сіткою;

– обладнані двома дверми з надійними замками, (зовнішні – дощані однопільні товщиною не менше 40 мм, оббиті з обох боків оцинкованим покрівельним залізом, із загином країв листа на торець дверей, внутрішні - гратові залізні). Зовнішні двері з оглядовим вікном розміром 100х100 мм замикаються на два внутрішніх замки і запечатуються. Внутрішні гратові двері замикаються на внутрішній або навісний замок; обрамлення дверних прорізів кімнати зберігання зброї виготовляється із залізного профілю;

– віконні прорізи з середини приміщення або між рамами обладнуються сталевими гратами. Кінці прутів грат у віконних прорізах забиваються у стіну на глибину не менше 30 мм і заливаються бетонним розчином. Грати, які встановлюються у дверні, віконні прорізи і для зміцнення стін (перегородок), повинні бути із сталевого прута діаметром не менше 15 мм. Прути зварюються на кожному перехрещенні, утворюючи чарунки не більше 150х150 мм;

– обладнані у два і більше рубежі охоронно-пожежною сигналізацією, виконаними з прихованими виводами до щитка електроживлення, зі встановленими датчиками на вікнах, дверях, люках, стінах, стелі, підлозі, що спрацьовують у разі відчинення (руйнування) або у разі спроби проникнення сторонніх осіб в місця зберігання зброї.

На вентиляційних вікнах або люках встановлюються металеві грати з чарунками розміром не більше 100х100 мм, які виключають можливість проникнення в приміщення. Отвори у стінах, які призначені для проходження інженерних мереж, повинні мати діаметр не більше 200 мм.

Перекриття стелі, підлога і стіни місць зберігання зброї та боєприпасів повинні бути міцними і виключати можливість проникнення. У разі зруйнування стін, стелі, віконних прорізів, дверей повинні спрацьовувати ТЗО.

Дозволяється не встановлювати охоронну сигналізацію, яка повинна спрацьовувати у разі зруйнування стін та стелі, у місцях зберігання зброї та боєприпасів, де стеля із залізобетонних плит, а стіни побудовані із цегли товщиною не менше 30 см або із залізобетону.

Під час поводження зі зброєю та боєприпасами забороняється:

користуватися несправною зброєю;

зберігати поза розташуванням військової частики (вдома, в гуртожитку) стрілецьку зброю та боєприпаси;

носити пістолет без кобури, патрони до будь-якої зброї – розсипом;

мати зброю під час знаходженню поза межами військової частини, якщо це перебування не пов’язане з виконанням обов’язків несенням військової служби.

При несенні служби у добовому наряді або виконанні спеціальних завдань військовослужбовцями, у яких зброя тимчасово зберігається на складі, за рішенням командира військової частини їх дозволяється озброювати зброєю інших військовослужбовців, необхідна кількість і номери якої визначаються в наказі командира військової частини на період навчання та у добовому наказі військової частини. Відповідні витяги із зазначених наказів знаходяться у чергового військової частини (підрозділу).

Забороняється видача та отримання стрілецької зброї і боєприпасів у випадках, не передбачених керівними документами, та без службової необхідності, а також її зберігання в особистих сейфах та столах або інших місцях, крім спеціальних приміщень, а також видавати штатну зброю особам, за якими вона не закріплена, за винятком випадків, які зазначені в даному пункті.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 102; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты