Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


У підрозділах і військових частинах




 

У військових частинах облік зброї та боєприпасів ведеться за книгами обліку наявності і руху матеріальних засобів (форма 27*), номерний облік ведеться на магнітних носіях з метою створення єдиною автоматизованого обліку в цілому за військову частину з відображенням наявності окремо на складі військової частини і в кожному підрозділі.

Облік зброї за номерами і закріплення зброї за підрозділами ведеться за книгою обліку (форма 28), а зброї, яка встановлена на бронеоб’єктах і військовій техніці-за книгою обліку (форма 31) відповідними службами.

У підрозділі облік зброї та боєприпасів ведеться за такими документами:

за книгою видачі зброї та боєприпасів роти;

за відомістю закріплення зброї за особовим складом (додаток 6.2);

за книгою обліку наявності та руху матеріальних засобів у підрозділі;

за книгою обліку матеріальних засобів, які видані у тимчасове користування;

за книгою огляду, перевірки наявності, стану збереження зброї та
боєприпасів у підрозділі;

за роздавально-здавальною відомістю (форма 9а).

Книга видачі зброї та боєприпасів, книга огляду, перевірки наявності, стану, зберігання зброї та боєприпасів чергового підрозділу або чергового військової частини постійно знаходяться у кімнаті зберігання зброї підрозділу та у шафі для зберігання пістолетів офіцерів і прапорщиків відповідно.

Всі документи щодо обліку зброї та боєприпасів,які ведуться у підрозділіта у чергового військової частини, реєструються у штабі військової частини.

У книзі обліку (форма 26) зброя обліковується комплектно, згідно з номенклатурою та за зразками (видами) разом із належним до неї запасним індивідуальним комплектом запасного інструменту і приладдя (ЗІП). На кожний зразок (вид) зброї у книзі виділяється необхідна кількість сторінок (залежно від руху даної зброї). У кінці книги приділяється декілька сторінок для ведення номерного обліку всієї зброї. Звірки обліку підрозділу з обліковими даними служби РАО військової частини записуються наступним рядком на кожній сторінці номенклатури зброї.

Боєприпаси до зброї обліковуються за номенклатурою із зазначенням найменування, виробничих даних на патронах та кількості (дод. 8 до Інструкції),

Книги обліку озброєння і боєприпасів ведутьсядо повного їх використання і після цього зберігаються у діловодстві штабу частини протягом трьох календарних років. Достроково заміняти або знищувати їх у будь-яких випадках забороняється.

Записи в книгах обліку проводяться чорнилами (пастою), розбірливо, без помарок і підчисток. Виправлення допущених помилок проводиться шляхом закреслення неправильного запису так, щоб закреслене було чітко видно. Новий запис завіряється підписом особи, яка веде облік, із зазначенням дати.

Книга обліку (форма 26) зберігається у командира підрозділу.

Зброя закріплюється за особовим складом строкової служби під особистий підпис у відомості закріплення зброї за особовим складом, яка реєструється в штабі військової частини. Відомість складається за роту повзводно за підписами командирів взводів і зберігається у командира роти.

Назва, серія, номер і дати видачі зброї, закріпленої за військовослужбовцями строкової служби (виданої зі складу офіцерам і прапорщикам) записується у військовий квиток військовослужбовця (посвідчення офіцерів і прапорщиків). Кожний запис про видачу (здачу) зброї завіряється підписом командира підрозділу (начальника штабу) і скріплюється гербовою печаткою військової частини. Приймання зброї від особового складу підрозділу проводиться шляхом списання його у відомості закріплення зброї за особовим складом.

У разі вибуття військовослужбовців строкової служби з військової частини на термін понад 30 діб зброя здається на склад. Зберігати у підрозділі незакріплену зброю забороняється. На період звільнення (призову) особового складу з військової служби командирам підрозділів дозволяється закріпляти за особовим складом, який залишився, по декілька одиниць зброї під їх особистий підпис у відомості закріплення зброї. У цьому випадку додаткова зброя у військовий квиток військовослужбовця не записується.

Дозволяється зберігати стрілецьку зброю, боєприпаси особового складу строкової служби військових частин та установ кадру в кімнатах для зберігання зброї вартових приміщень де несе службу воєнізована охорони (ВОХОР).

У підрозділах зброя і боєприпаси до неї, у тому числі навчальні, зберігаються у кімнаті зберігання зброї (рис. 5.1, 5.2)

Кімната зберігання зброї обладнується електрозвуковою і світловою сигналізацією, яка має працювати цілодобово і у разі вимикання промислової електроенергії – з прихованим виведенням сигнальних пристроїв на пульт чергового військової частини. У цьому випадку, світлове табло (електрична лампа) сигналізації встановлюється над входом у кімнату зберігання зброї, а електричний дзвінок розташовується таким чином, щоб звук під час його спрацювання було чути в усьому підрозділі.

 

 

Рис. 2.1. Обладнання кімнати для зберігання зброї

 

 

Рис. 2.2. Обладнання кімнати для зберігання зброї

 

Кімната зберігання зброї постійно охороняється особами добового наряду. З темної пори доби і до світанку в кімнаті повинно бути повне освітлення, а вікна зачинені світломаскувальними шторами.

У кімнаті зберігання зброї вивішується опис матеріальних засобів (додаток 2.3) (форма 65) із зазначенням кількості ставниць, шаф, ящиків та іншого майна, які зберігаються у цій кімнаті. В опису вказуються їх інвентарні номери і якою печаткою вони запечатані. Опис підписується командиром роти (батареї).

Забороняється утримувати в кімнаті зберігання зброї шанцевий інструмент, протигази та інше майно, крім бронежилетів, протигазів та іншого спеціального майна для особового складу підрозділів посилення охорони об’єктів варт або підрозділів з протидії диверсіям і терористичним актам.

Якщо в одній кімнаті для зберігання зброї зберігається зброя та боєприпаси декількох підрозділів однієї військової частини, наказом командира військової частини призначається відповідальний за порядок розміщення, зберігання і забезпечення схоронності зброї та боєприпасів, який підписує опис майна кімнати.

Місця зберігання зброї та боєприпасів для особового складу підрозділу посилення охорони об’єктів варт, підрозділу з протидії диверсіям і терористичним актам та конкретна кількість зброї і боєприпасів для виконання зазначених вище завдань визначаються у наказі командира військової частини на період навчання.

Перед входом у кімнату для зберігання зброї вивішується витяг з Кримінального кодексу України про відповідальність за крадіжки зброї та боєприпасів.

Автомати, карабіни, гвинтівки, кулемети, пристрої для навчальної стрільби (ПНС), ручні гранатомети, запасні стволи до кулеметів, багнети зберігаються у ставницях, боєприпаси – у металевих шафах або ящиках, які замикаються.

Ставниці, шафи зі зброєю повинні знаходитися у справному стані, замикатися і запечатуватися.

На кожній ставниці, шафі, ящику закріплюється ярлик (додаток 2.4) до Інструкції) із зазначенням підрозділу, військового звання, прізвищата ініціалів відповідальної особи, номера ставниці, шафи, ящика та номера печатки, якою їх запечатують.

У ставниці, шафі, сейфі зі зброєю вивішується опис із зазначенням виду й кількості зброї та боєприпасів, які в них зберігаються (додаток 2.5). Опис підписує і вносить до нього зміни командир підрозділу (начальник штабу) в день отримання (здавання) зброї або боєприпасів зі складу (на склад).

Біля кожного гнізда ставниці (шафи) наклеюється (закріплюється) ярлик із зазначенням виду, номера зброї, військового звання, прізвища та ініціалів особи, за якою закріплена зброя (додаток 2.6).

У ящику з патронами повинен бути опис, підписаний командиром підрозділу. В описі зазначається найменування, виробничі дані на патрони та їх кількість (додаток 2.7).

Запас патронів у підрозділах для несення вартової служби визначається командиром військової частини, виходячи з практичної необхідності кожного підрозділу.

У разі зберігання магазинів та стрічок до зброї у спорядженому вигляді термін зберігання їх не повинен перевищувати трьох років. Якщо термін зберігання перевищує три роки, то магазини і стрічки розпоряджуються, проводиться технічний огляд боєприпасів і цими ж боєприпасами опоряджуються інші магазини і стрічки, які є при зброї, у тій же кількості і на той же термін. В ящику зі спорядженими магазинами і стрічками повинен знаходитися графік переспорядження магазинів
(додаток 2.8).

Патрони однієї номенклатури, які зберігаються у підрозділі, повинні утримуватися з однаковими виробничими даними, зазначеними на патронах.

Ставниці зі зброєю, шафи і ящики з боєприпасами, а також кімнати зберігання зброї повинні замикатися й запечатуватися мастиковими печатками: ставниці - печаткою чергового роти (батареї), шафи і ящики з боєприпасами-печаткою старшини роти (батареї), кімната зберігання зброї - печаткою чергового роти (батареї) та командира роти(батареї) у (за його відсутності - старшини роти (батареї).

Ключі від ставниць і кімнати зберігання зброї повинні бути постійно у чергового роти (батареї), а ключі від шаф і ящиків з боєприпасами – у старшини роти (батареї). Передавати ключі іншим особам заборонено.

Запасні ключі в пеналі, запечатаному командиром роти (батареї), зберігаються у чергового військовоїчастини в замкненому металевому ящику.

На кораблях запасні ключі від місць зберігання зброї та боєприпасів зберігаються у командира корабля у запечатаному ним пеналі, який знаходиться у його металевому сейфі або ящику стола, що замикаються.

Замки (у тому числі від сейфів чи столів) у випадку втрати (пропажі) ключів від них негайно замінюються.

Видача зброї та боєприпасів особовому складу на навчання, заняття, для несення вартової служби, а також для чищення здійснюється під особистий підпис у книзі видачі зброї та боєприпасів.

У разі усунення вартового від несення вартової служби перед відправкою його у розташування підрозділу (військової частини) начальник варти повинен вилучити у нього зброю і патрони, про що він робить запис у постовій відомості. Вилучені зброя і патрони здаються у підрозділ начальником варти після зміни варти.

Для військових частин скороченого складу і військових частин, які мають підрозділи охорони, патрони для варти і чергового підрозділу зберігаються у кімнаті чергового військової частини у металевому ящику, запечатаному печаткою чергового військової частини. Видача боєприпасів віднарядженій варті і черговому підрозділу здійснюється за книгою видачі зброї та боєприпасів.

Військовослужбовцю, який відбуває у відрядження зі зброєю, у посвідчення про відрядження записується вид, номер зброї і кількість виданих до неї патронів із зазначенням найменування, виробничих даних на патронах та їх кількості. Запис скріплюється підписом особи, яка підписала посвідчення про відрядження, і гербовою печаткою військової частини. У книзі видачі зброї та боєприпасів після дати видачі черговим військової частини записується дата повернення цього військовослужбовця згідно з даними, вказаними у його посвідченні про відрядження.

Найменування, кількість, номери зброї та боєприпасів, які призначені для озброєння команди (варти), записуються у посвідчення про відрядження старшого команди (варти). Номер і дата посвідчення про відрядження та дата повернення з відрядження записуються у книгу видачі зброї та боєприпасів роти (батареї), (чергового військової частини).

У разі прибуття до місця призначення зброя і патрони, якщо вони вже не потрібні для виконання службового завдання, здаються на короткотермінове зберігання у військову частину або начальнику зонального відділу (відділення) Служби правопорядку у Збройних Силах України за місцем відрядження.

Здача військовослужбовцями зброї та патронів на короткотермінове зберігання у військову частину або начальнику зонального відділу (відділення) Служби правопорядку у Збройних Силах України проводиться згідно із записами у книзі видачі зброї та боєприпасів. Для цього в книзі видачі зброї та боєприпасів визначається окремий розділ або заводиться окрема книга приймання зброї та боєприпасів на короткотермінове зберігання.

Зброя і патрони військовослужбовців, які прибули у відрядження з інших військових частин, зберігаються у окремій ставниці (шафі) в підрозділі, визначеному наказом військової частини. Станиця (шафа) замикається і запечатується печаткою чергового роти (батареї).

Під час зміни добового наряду приймання і здавання зброї проводиться черговим роти (батареї) (військової частини) поштучно, за номерами і комплектністю згідно з описами зброї, яка зберігається у ставницях, і книгою видачі зброї і боєприпасів, а боєприпасів – за кількістю запечатаних (опломбованих) ящиків без їх відкриття, згідно з описом матеріальних засобів, які знаходяться у кімнаті зберігання зброї, про що робиться запис у книзі приймання і здавання чергування у військовій частині (роті) (додаток 2.9).

Особлива увага звертається на справність і функціонування сигналізації кімнати зберігання зброї, міцність засувів і замків ставниць, шаф (сейфів) зі зброєю, ящиків з боєприпасами, цілісність печаток і їх відповідність номерам, які вказані у описах, а також на своєчасність здавання зброї особовим складом, який прибув із варт, відряджень, нарядів і занять.

Зброя особовому складу видається черговим роти (батареї) за розпорядженням командира або старшини роти (батареї). Патрони для варти видаються старшиною роти (батареї) тільки з дозволу командира роти (батареї). Патрони для чергового підрозділу видаються старшиною роти (батареї) за особистим розпорядженням чергового військової частини.

Зброя і боєприпаси, які визначені згідно з наказом командира військової частини для складу варт інших підрозділів військової частини, видаються начальнику варти під його підпис у книзі видачі зброї і боєприпасів. Начальник варти видає цю зброю і патрони за роздавальною відомістю військовослужбовцям із зазначенням найменування, кількості і номерів зброї та найменування, виробничих даних на патронах та кількості патронів під особистий підпис.( додаток 2.10).

Особиста зброя офіцерів і прапорщиків управління військової частини зберігається у чергового військової частини в замкненій металевій шафі та запечатується печаткою чергового військової частини (рис. 2.3).

 

 

Рис. 2.3. Кімната для зберігання зброї офіцерів і прапорщиків частини

 

Патрони до пістолетів зберігаються у шафі разом з пістолетами, але в окремому запечатаному та замкненому металевому ящику (чарунці цієї шафи). Ящик (чарунка) з боєприпасами запечатується печаткою службової особи, призначеної наказом командира військової частини. Ключі від цього ящика (чарунки) з боєприпасами зберігаються у чергового військової частини. Передавати їх іншим особам заборонено.

Частину патронів для добового наряду дозволяється зберігати в окремій заводській упаковці чи щільникових приладах разом з пістолетами. Кількість таких патронів визначається у наказі командира військової частини.

Патрони чергового підрозділу зберігаються у чергового військової частини в окремих металевих замкнених ящиках, які запечатані печаткою начальника штабу військової частини, ключі від них зберігаються у чергового військової частини. Боєприпаси черговий військової частини видає командиру чергового підрозділу під його особистий підпис в книзі видачі зброї та боєприпасів.

В окремих випадках (якщо в військовій частині одна варта), дозволяється зберігати патрони для варти у замкненому та запечатаному металевому ящику (шафі або чарунці) чергового військової частини, який видає їх начальнику варти під його особистий підпис в книзі видачі зброї та боєприпасів.

У кожному ящику з боєприпасами повинен бути опис.

Шафи (ящики) зі зброєю та боєприпасами зберігаютьсяв кімнаті зберігання зброї, яка знаходиться у суміжному приміщенні з кімнатою чергового військової частини або біля його кімнати. У разі відсутності можливості виділити окреме приміщення під кімнату зберігання зброї чергового військової частини розміщення шафи зі зброєю та боєприпасами здійснюється безпосередньо в кімнаті чергового військової частини. Така шафа відокремлюється металевою гратовою стіною та обладнується вхідними дверима таким чином, щоб у просторі між відчиненою шафою та вхідними дверима гратової стіни могли розміститися новий та попередній чергові військової частини під час приймання (здавання) ними зброї і боєприпасів. На дверях гратової стіни (кімнати) має бути передбачене віконце для видачі зброї і боєприпасів. Двері повинні бути постійно замкнені та запечатані печаткою чергового військової частини.

Місця зберігання, чистки, та порядок видачі і прийняття пістолетів і патронів до них встановлюються командиром військової частини. Всі місця, де зберігаються пістолети офіцерів і прапорщиків, обладнуються місцем для заряджання (розряджання) пістолетів.

Біля кулевловлювача (рис. 2.4) розміщується відповідна наочна документація щодо заходів безпеки під час користування зброєю та боєприпасами та порядку заряджання (розряджання) відповідного зразка пістолета.

Пістолети солдатів і сержантів підрозділів та патрони до цих пістолетів зберігаються на складі військової частини у металевих ящиках, які повинні бути замкнені ключами командирів рот (батарей)та запечатані (опломбовані) одночасно печатками (пломбірами) командирів рот (батарей)і начальника складу. Ця зброя видається у підрозділи в порядку, встановленому наказом командира військової частини. Дозволяєтьсязарішенням командира військової частини у такому ж порядку зберігати пістолети офіцерів і прапорщиків підрозділів та у разі необхідності – управління військової частини.

 

 

Рис. 2.4. Кулевловлювач в кімнаті зберігання зброї

 

Навчальна зброя і навчальні боєприпаси зберігаються окремо від бойових. За відсутності окремої ставниці дозволяється зберігати навчальну зброю разом з бойовою зброєю. У цьому випадку місце для зберігання навчальної зброї позначається написом “НАВЧАЛЬНА ЗБРОЯ” і відокремлюється перегородкою. Навчальні патрони зберігаються в окремому металевому запечатаному і замкненому ящику в кімнаті зберігання зброї.

Спортивна зброя зберігається разом з бойовою. Місце її зберігання позначається написом “СПОРТИВНА ЗБРОЯ”. Патрони до спортивної зброї можуть зберігатися окремо або разом з бойовими патронами.

Видача спортивної та навчальної зброї, навчальних і спортивних патронів проводиться так само, як і бойових.

Особиста зброя офіцерів і прапорщиків підрозділу та патрони до неї видаються черговим військової частини у порядку, встановленому командиром військової частини.

Навчальні патрони на заняття видаються старшиною роти (батареї)керівнику заняття під особистий підпис у книзі видачі зброї і боєприпасів.

У разі оголошення тривоги (збору) зброю і боєприпаси офіцерам і прапорщикам дозволяється видавати за картками (дод. 2.11). У цьому випадку запис у книзі видачі зброї і боєприпасів не робиться. Картки реєструються в книзі реєстрації облікових документів (форма 25) служби РАО військової частини.

Ящики з пістолетами і боєприпасами рядового і сержантського складу (офіцерів і прапорщиків) підрозділу одержує зі складу РАО військової частини старшина роти (батареї)під особистий підпис у завчасно підготовленій накладній. Старшина підрозділу перевіряє цілісність ящиків, печаток, замків і засувів. Далі перевіряє наявність пістолетів і боєприпасів, знову замикає та запечатує ці ящики і під охороною вивозить їх в район зосередження.

Прибувши в район зосередження старшина роти (батареї)відмикає ящики з пістолетами і боєприпасами, перевіряє їх наявність і за командою прямих начальників видає особовому складу під особистий підпис у книзі видачі зброї і боєприпасів.

Для скорочення часу на видачу стрілецької зброї і патронів особовому складу у разі тривоги у кінці книги видачі зброї і боєприпасів роти (батареї) завчасно робиться відповідний запис (список військовослужбовців, назви закріплених за ними видів та номерів зброї, кількість патронів), який за необхідності уточнюється під час видачі зброї і боєприпасів. Зброя і патрони військовослужбовцям строкової служби видаються під їх особистий підпис у книзі видачі зброї та боєприпасів.

У разі оголошення тривоги (збору) пістолети і патрони солдатів і сержантів, а також пістолети офіцерів і прапорщиків доставляти до місць збору дозволяється у переносних, обладнаних засувами, запечатаних металевих ящиках, які повинні бути обладнані так, щоб уникати торкання пістолетів один з одним або зі стінками та кришкою ящика.

Якщо пістолети і патрони не видаються, ящики з пістолетами і боєприпасами замикаються, запечатуються мастиковою печаткою старшини підрозділу і здаються під охорону призначеному добовому наряду.

По закінченню тривоги (збору) всі пістолети і боєприпаси перевіряються відповідними командирами (начальниками) (за кількістю, номерами, комплектністю, серією боєприпасів) і у встановлений термін здаються черговому військової частики (на склад РАО військової частини).

В авіаційних і авіаційно-технічних військових частинах у разі оголошення тривоги ящик із пістолетами та патронами для офіцерів і прапорщиків підрозділу отримує у чергового військової частини відповідальний офіцер, який призначений наказом командира військової частини, під особистий підпис у книзі видачі зброї і боєприпасів і доставляє їх на аеродром (у район), де видає їх за картками. Автомати (у дерев’яних) і патрони (у металевих) ящиках для солдатів і сержантів отримує у чергового підрозділу поштучно під особистий підпис у книзі видачі зброї і боєприпасів і доставляє на аеродром (в район) старшина, де за вказівкою командира підрозділу видає особовому складу під особистий підпис у відомості видачі зброї і боєприпасів. Зареєстрована відомість має зберігатися в підрозділі протягом року.

По закінченню тривоги (збору) офіцери і прапорщики повертають пістолети та боєприпаси офіцеру, відповідальному за отримання і доставку зброї, одержують від нього свої картки. Відповідальний офіцер здає зброю і боєприпаси черговому військової частини згідно з книгою видачі зброї та боєприпасів.

Автомати і патрони солдати і сержанти підрозділів повертають по закінченню заходів тривоги (якщо вони видавались) старшині роти (батареї). Старшина роти (батареї)здає автомати поштучно, а патрони – у замкненому, запечатаному ящику згідно з книгою видачі зброї та боєприпасів черговому підрозділу. Черговий роти (батареї) про здачу особовим складом зброї і боєприпасів доповідає командиру роти (батареї) і черговому військової частини.

Про повернення зброї та боєприпасів у місце постійної дислокації та здачу їх під охорону добовому наряду черговий військової частини доповідає командиру військової частини.

У всіх випадках видачі зброї командир взводу і командири відділень повинні стежити, щоб підлеглі брали тільки закріплену за ними зброю.

Зброя та боєприпаси солдатів і сержантів, які не залучалисядо навчань (стрільб), мають зберігатися в одному з підрозділів або здаватися на склад РАО військової частини у порядку, визначеному командиром військової частини.

Після закінчення занять (навчань, стрільб, чергування, патрулювання, виконання службового завдання, відряджень) зі зброєюта повернення з варти зброя повинна бути вичищена і здана черговому підрозділу (військової частини). Військовослужбовці, які здають зброю, повинні впевнитися в тому, що здана ними зброя (боєприпаси) документально оформлена черговим підрозділу (військової частини) в книзі видачі зброї та боєприпасів. Зброя повернена у нічний час тільки протирається і здається; завершальне чищення зброї проводиться у години встановлені розпорядком дня.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 203; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты