Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Документ як артефакт




План

1. Поняття артефакта.

2. Цінний і рідкісний документ.

3. Книжкова пам’ятка.

1-ше питання.

Артефакт - документ, що володіє особливою соціально-культурною цінністю, яка не властива документу в цілому.

Артефактні документи - документні пам’ятки, що складають частину культурного надбання країни, народу, людства, які охороняються соціальними законами.

Пам’ятки виступають об’єктом науки пам’яткознавства, яка поділяє їх на рухомі нерухомі. До рухомих належать документні пам’ятки: рукописи і стародруки(манускрипти, палімпсести, інкунабули), раритети, рідкісні письмові і графічні видання, кінофотофонодокументи.

Основою віднесення документа до артефакту можу слугувати особлива цінність й унікальність змісту, передмови, супровідних статтей, коментарів. Документи цього виду відрізняються за внутрішньою структурою. Артефактні документи мають доволі складний апарат. Крім основного тексту, вони можуть включати науково-дослідницькі статті, що пояснюють текст, широкий текстологічний матеріал, історіографічні коментарі і різні покажчики. Артефактні документи мають особливу матеріальну основу, конструкцію, особливі умови існування у зовнішньому середовищі. Вони виходять у покращеному оформленні, з чисельними ілюстраціями, часто в нестандартних формах, у палітурках.

Змістова (інформаційна) цінність документа, його особливе історичне, художнє й культурологічне значення - основна ознака, що дозволяє віднести документ до артефакту.

На артефакт також може вказувати матеріальна основа документа, його форма: папір, плівка, шрифт, фарба, спосіб запису і відтворення інформації, обкладинка, палітурка та автор.

Артефактом є також документи з особливих умов їх існування у зовнішньому середовищі, шляхом вивчення їх «легенди», початкової приналежності, зв’язку з історичними подіями, пам’ятними місцями.

Артефактні документи складають основу матеріальних і духовних цінностей людства і за рівнем якісних критеріїв відносяться до документ них пам’яток світового, національного й місцевого значення.

Основні тлумачення поняття «артефакт»

Поняття Визначення
1. Артефакт (археологія) Предмет із іншої епохи; інколи невизначеного призначення
2. Артефакт (шум) Дефект, шум в зображенні, звукозаписі. Може утворюватися при переході від одного кольору до іншого або при неякісній компресії структур
3. Артефакт (документалістика) Шумові елементи на документі, не навмисно створені плями, випадкові риси, які, не будучи частиною документа, роблять його унікальним
4. Артефакт (в експерименті) Експериментальний результат, що виникає через відхилення в проведенні експерименту або через дефекти самої методики.

 

2-ге питання

Документна пам’ятка - ціннісна категорія, що охоплює результати людської діяльності, які у високій мірі відобразили культуру й історичні особливості певної епохи і внаслідок цього стали об’єктами ціннісного відношення.

Цінність - особлива соціальна значимість документа. Визначивши особливу цінність документа, держава бере його під свою опіку, забезпечує особливі умови зберігання і раціонального використання.

Експертиза цінності документа виконується з врахуванням критерію цінності - комплексу науково обґрунтованих ознак, на базі яких визначається цінність документа.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 329; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.012 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты