Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Перевірка операцій на поточних рахунках підприємств.




 

Для збереження грошових коштів і здійснення розрахунків установи банку відкривають всім підприємствам незалежно від форм власності поточні, депозитні рахунки у національній та іноземній валюті, субраху­нки для філій, представництв а також поточні бюджетні рахунки у наці­ональній валюті України згідно з Інструкцією № 527.

Починаючи ревізію банківських операцій, ревізор спочатку з’ясовує, які рахунки відкрито підприємством в установах банку, що його обслуговує. Підприємствам та їх відокремленим підрозділам для зберігання грошових коштів та здійснення усіх видів операцій відповідно до чинного законодавства України відкриваються поточні рахунки.

Для цього зіставляють дані записів бухгалтерського обліку та первинних документів.

Ревізія здійснюється суцільним способом і розпочинається з пе­ревірки дотримання порядку відкриття рахунків у банках і дослі­дження виписок за весь період, що підлягає ревізії, та прикладених до них документів підприємств-клієнтів. Насамперед визначають за­конність і обґрунтованість операцій і правильність віднесення затрат на відповідні рахунки.

Тому в процесі перевірки операцій на рахунках у банку звертається увага на правильність складання та достовірність документів, які є обов’язковими для відкриття поточних рахунків підприємства:

· Заява про відкриття рахунку;

· Копія статуту, установчого договору;

· Свідоцтво про реєстрацію;

· Картки зі зразками підписів і відбитків печатки (номер рахунку, ідентифікаційний код);

· Копія документу, який підтверджує постанову п/п на податковий облік;

· Копія документу про реєстрацію в органах пенсійного фонду України, яка завірена нотаріально або реєструючим органом;

а також при відкритті поточних рахунків відокремленим підрозділам п/п:

· Заява на відкриття поточного рахунку;

· Копія довідки про внесення відокремленого підрозділу до єдиного державного реєстру підприємства та організацій України;

· Копія свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи в органі державної виконавчої влади;

· Копія положення про відокремлений підрозділ, засвідчена нотаріально чи органом, що створив відокремлений підрозділ;

· Картка з відбитком печатки та зразками підписів службових осіб підрозділу;

· Клопотання підприємства про відкриття рахунку із зазначенням місцезнаходження підприємства, його ідентифікаційного номера, номера основного поточного рахунку та банку, в якому підприємство стоїть на обліку;

· Довідка про реєстрацію в органах Пенсійного фонду України.

Але з 1.01.1999 року Інструкцією № 527 зняте обмеження щодо відкриття кількості додаткових рахунків підприємств (тільки протягом 3 робочих днів підприємство повинно повідомити про них податковий орган і установу банку, де основний рахунок).

Перевірка правильності відкриття рахунків здійснюється з метою виявлення випадків, коли рахунок відкривається для здійснення 2-4 операцій, після чого виписки банків з доданими документами знищуються, щоб на підприємстві ревізор не міг перевірити здійснені операції.

Таки чином, з метою отримання достовірної інформації ревізору необхідно зробити в банк офіційне запитання. А далі на основі отриманої інформації здійснюється перевірка збереження виписок банка та доданих до них документів.

Під час ревізії операцій за рахунками коштів у банку необхідно провадити зустрічні перевірки, а головне - ретельно перевіряти взаємопов’язані первинні документи з однорідних операцій. Для цього зіставляють данні записів бухгалтерського обліку, товарно-транспортних документів, журналу реєстрації дорожніх листів тощо.

Зловживання, якщо вони існують, бажано виявляти на самому об'єкті перевірки, не сподіваючись на те, що необхідні результати встановлюватимуться безпосередньо в установі банку. Не виключено, що деякі працівники банку можуть бути причетними до різних зловживань, що не раз підтверджували результати ревізій.

Ревізія операцій за рахунками в установі банку включає перевірку наявності усіх виписок банку за кожним особовим рахунком підприємства і відповідності зазначених у них даних даним бухгалтерського обліку і Головної книги. При цьому виписки добираються за хронологічною послідовністю для того, щоб перевірити чи правильно перенесено залишки з попередньої виписки до наступної.

Не менш важливо пересвідчитися і про відповідальність сум оборотів у дебеті і кредиті. За умови, якщо бухгалтерські контировки за банківськими операціями складено правильно розбіжності між залишками коштів і сумами оборотів за даними бухгалтерському обліку бути не може. Кожну з виявлених розбіжностей ревізор уважно розглядає, аби упевнитися у тому, чи не було зловживань при цьому з боку працівників бухгалтерії.

Одне з найважливіших і обов’язкових завдань ревізії операцій за рахунками в установі банку - перевірка достеменності виписок, які банк видає підприємствам за кожним їхнім рахунком, наявності штампів і підписів працівників установ банку.

Ревізор перевіряє також наявність усіх додатків та виписок, що засвідчують здійснення тієї чи іншої операції (платіжних доручень, платіжних вимог – доручень, заяв на акредитив). У тому разі, якщо не вистачає якихось додатків, або якщо у виписках є помарки, та виправлення, ревізор бере копії усіх виписок у банку.

Враховуючи те, що усі банківські установи в Україні перейшли на комп’ютерну систему обліку і банківські виписки видаються клієнтам за кожний день здійснення операцій, необхідно звіряти вхідні й вихідні залишки не лише за виписками, а й за датами здійснення попередніх операцій. Це дає змогу виявити знищенні банківські виписки за конкретний день, за якими головним чином проводяться дві операції: перша – надходження коштів, друга – одержання коштів з подальшим привласненням їх, або ж перерахуванням до різних постачальницько – збутових чи торгівельних організацій у рахунок оплати товарів, які за даними бухгалтерського обліку не оприбутковуються і не знаходяться в лишках при проведенні інвентаризації.

Ревізор також повинен звіряти номери корінців грошових чеків з банківськими виписками, пам’ятаючи про те, що три останні цифри номера чека заносяться до виписки, а потім звіряти одержання, повноту і своєчасність оприбуткування коштів за касовою книгою. Якщо у банківській виписці відсутній номер корінця чека, а саме чек - у чековій книзі, бо нібито зіпсований, то необхідно провести зустрічну звірку цього чека в установі банку.

У тому разі, якщо виникають розбіжності між синтетичним і аналітичним обліком, слід переконатися аж до звірки з Головною книгою, у правильності складання журналу – ордеру №2, зокрема в кореспонденції рахунків та виведені оборотів, або переконатися у тому, чи відповідають ці суми сумам за іншими журналами – ордерами.

У виписці банку є лише цифрові дані, тому ревізорові важливо знати побудову та код умовних цифрових позначок змісту операцій. Необхідно пам’ятати, що на особових рахунках, відкритих у банках, записи у дебеті означають зменшення (витрати) коштів, а у кредиті – збільшення (надходження) коштів.

Далі особливо ретельно перевіряється сутність господарських операцій. А саме – чи на законних підставах надійшла на відповідний рахунок або була списана будь-яка сума коштів. Крім взаємної звірки та порівняння сум, що записані у відповідних документах, треба пересвідчитися також у реальності тієї чи іншої операції.

Особливо ретельно повинні перевірятися оплачені лімітними чеками залізничні накладні, рахунки та квитанції інших організацій. Трапляється, що оплачені розрахунковими чеками документи знову додаються до авансових звітів підзвітних осіб і вдруге оплачуються.

За результатами ревізії складають проміжний акт, в якому вказують­ся пропозиції та заходи щодо попередження виникнення зловживань у майбутньому.

 

 

7. Контроль достовірності, законності та доцільності операцій на інших рахунках в банках.

 

Підприємства, крім поточних рахунків, може відкривати інші рахунки:

· Спеціальні (33) - для розрахунків за окремими формами з депонуванням, виділенням коштів на певні цілі;

· Спец позичкові рахунки - для обслуговування банківських кредитів;

· Рахунки для обслуговування зовнішньо - економічної діяльності (312);

В загалом методика перевірки операцій по перерахованим вище рахункам аналогічна методиці перевірки операцій по поточним рахункам, але має деякі свої особливості.

Рахунки для зовнішньо - економічної діяльності відкриваються підприємствами для здійснення розрахунків у межах чинного законодавства в безготівковій і готівковій іноземній валюті при обслуговуванні поточних операцій, встановлених законодавством України по валютному регулюванню.

Згідно Інструкції про відкриття банками рахунків у національній та іноземній валюті від 18.12.1998р. №527 при ревізії операцій на інших рахунках встановлюється, які валютні рахунки відкриті підприємствами, зокрема це можуть бути:

· Поточні (валютні);

· Депозитні (вкладні).

Крім того, при ревізії поточних рахунків в іноземній валюті, враховується те, що з 1.01.1999р. такі рахунки можуть бути відкриті і відокремленими підрозділами підприємств за згодою головного підприємства.

Платежі з окремого субрахунку валютного рахунка неможливі. Це необхідно уважно перевіряти під час ревізії за визначений період часу.

А Інструкцією № 527 регламентовано, що кошти з поточного іноземного рахунку відокремленого підрозділу можуть бути використані:

· на оплату витрат на службові відрядження за кордон, а також для забезпечення експлуатаційних потреб власників транспортних засобів під час їх перебування за межами України;

· на оплату праці працівників-нерезидентів згідно з укладеними трудовими угодами;

· на придбання для власних потреб підрозділу обладнання, меблів.

Депозитний валютний рахунок відкрився для зарахування валютних депозитів з розрахункового рахунка з наступним поверненням суми основного депозиту і нарахуванням % після закінчення терміну депозитного договору (перевіряється наявність депозитної угоди та виконання її умов).

Отже підприємства України можуть відкривати декілька валютних рахунків у комерційних банках, і тому ревізія не повинна обмежуватися перевіркою лише поточного рахунка. Необхідно з’ясувати насамперед, скільки і які валютні рахунки має підприємство, які документи були надані для відкриття поточних валютних рахунків (такі як і для поточних рахунків в національній валюті) і тільки тоді починати перевірку руху коштів за кожним із них.

Організація контролю коштів на валютному рахунку підприємства, а також інших операцій в іноземній валюті має свої особливості. Вони відображаються у бухгалтерському обліку в національній грошовій одиниці Україна на підставі попереднього перерахунку іноземної валюти за курсом НБУ, що діє на дату здійснення операцій.

Одночасно облікові записи за цими операціями проводяться у валюті розрахунків і платежів. Аналітичний облік за рах. 312 ведеться по кожній іноземній валюті.

Таким чином, перевірку операцій за валютним рахунком здійснюють на підставі банківських виписок і документів, що додаються, відомості аналітичного

обліку по кожному виду валют, ж/о №2 і відомість №2.

Також в процесі перевірки валютних операцій звертається увага на те, що:

· іноземна валюта, придбана на біржі, може перераховуватися за межі України тільки з основного поточного валютного рахунку чи з кредитного рахунку в іноземній валюті. При цьому згідно з Законом України “Про порядок здійснення розрахунків в іноземній валюті” строк перерахування придбаної іноземної валюти для виконання зобов’язань встановлено протягом п’яти робочих днів з моменту зарахування сум на валютний рахунок. При порушенні вказаного терміну придбана валюта протягом п’яти робочих днів продається уповноваженими банками на міжбанківському валютному ринку України, а позитивна курсова різниця, яка виникла по такій операції, щоквартально спрямовується до державного бюджету, а негативна курсова різниця відноситься на результати господарчої діяльності;

· по продажу валютних коштів перевіряється наявність відповідної кореспонденції рахунків;

· при купівлі та перерахуванні іноземної валюти за фактично отриману продукцію чи надані послуги матеріального характеру перевіряється надання уповноваженому банку слідуючого пакету документів:

1) зовнішньоекономічний контракт;

2) вантажно-митна декларація чи Акт здійснення робіт, які залишаються в уповноваженому банку і в них робиться позначка про суму придбаної валюти;

3) довідка з ДПА.

· також при ревізії придбання валюти враховується той факт, що купівля валюти дозволена і для здійснення передоплати чи авансу по конкретному переліку послуг (робіт)- це зв’язок, підписка на періодичні видання, переробка давальницької сировини, страхові та туристичні послуги, участь у семінарах і конференціях та т.і.; і обсяг передоплати не може перевищувати 20% від суми угоди при умові, що ця сума не перевищує 100 тис. $. При сумі угоди, яка перевищує 100 тис. $, розрахунки можуть здійснюватися виключно з використанням акредитивної чи інкасової (з товаросупровідними документами) форми розрахунків.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 102; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты