Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Висновки. 1. Національне виробництво, як безперервний рух товарів і грошових потоків, охоплює чотири основні сфери: виробництво




1. Національне виробництво, як безперервний рух товарів і грошових потоків, охоплює чотири основні сфери: виробництво, обмін, розподіл та споживання.

2. Кругооборот національного виробництва – це рух доходів і витрат, грошей, ресурсів та продукції в сфері економічної діяльності. Вивчення кругообороту та його структури допомагає уявити загальну картину функціонування економіки, характер взаємозв’язку між її окремими сферами і секторами, з’ясувати їх роль та взаємовплив.

3. Система національних рахунків, яка прийнята в світовій практиці й перехід до якої здійснюється в Україні, дозволяє застосувати статистичну інформацію для оцінки та аналізу макроекономічних процесів з метою виявлення шляхів підвищення ефективності суспільного виробництва.

4. Основним показником економічного стану суспільства є валовий національний продукт (ВНП). На основі ВНП визначаються інші важливі показники: національний доход, чистий національний продукт.

Основна література

1. Башнянин Г. І., Лазур П. Ю., Медведєв В. С. Політична економія. Підручник – К., Ніка-центр Ельга, 2000.- С. 366-376.

2. Базилевич В. Д., Баластрик Л. Д. Макроекономіка: опорний конспект лекцій – К., Четверта хвиля, 1997. - С 15-36.

3. Економічна теорія: макро-і мікроекономіка./За ред. З.Ватаманюка, С.Панчишина.- Київ, Видавничий дім “Альтернативи”, 2001.- С.134-163.

4. Макконнелл К. Р., Брю С. Л. Экономикс: принципы, проблемы и политика. – М., Республика, 1995, - т. 1. - С. 57-59, 132-153.

5. Самюельсон П., Нордгауз В. Макроекономіка – К.: Основи, 1995.-С.134-155.

6. Экономика. Учебник 3-е изд., перераб. и доп. / Под ред. д-ра экон.наук, проф. А. С. Булатова.- М., Юристъ, 2000. – С. 81-91, 387-398.

Допоміжна література

1. Макроэкономика. Учебник. /Под. ред. Л.С.Тарасевича. – СПБ.: Экономическая школа, 1994. – С. 16-35.

2. Основи економічної теорії. Підручник. Кн. 1 / Ю.В. Ніколенко та ін. – К.:Либідь, 1994. – С. 69-84.

3. Сакс Дж.Д., Ларрен Ф.Б. Макроэкономика. Глобальный подход; Пер. с англ. – М.: Дело, 1996. – С. 39-59.

 

Словник нових термінів і понять

1. Амортизація– еквівалент величини знецінення основного капіталу за рік.

2. Валовий внутрішній продукт (ВВП)– вартість всього обсягу кінцевого виробництва товарів та послуг, вироблених безпосередньо за рік тільки за рахунок внутрішніх факторів.

3. Валовий національний продукт (ВНП)– сукупна ринкова вартість всього обсягу кінцевого виробництва товарів та послуг, вироблених в країні за рік.

4. Додана вартість – це вартість, яка створена в процесі виробництва на даному підприємстві, що визначає його реальний внесок у створення вартості конкретного продукту.

5. Дефлятор – індекс цін, який використовується для усунення впливу інфляції на величину ВНП.

6. Індекс цін – грошова оцінка блага або сукупності благ (кошика), яка служить масштабом цін

7. Національний доход (НД)– знову створена за рік вартість у країні.

8. Номінальний ВНП – це показник ВНП, не скоректований з врахуванням рівня цін.

9. Реальний ВНП– це показник ВНП, скоректований з врахуванням інфляції або дефляції.

10. Рента – доходи, які отримують домашні господарства за здані в оренду землі, приміщення, житло і т.п.

11. Система національних рахунків (СНР) – це система взаємопов’язаних показників, яка застосовується для опису та аналізу макроекономічних процесів.

12. Чистий експорт – різниця між обсягом експорту та імпорту.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 57; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты