Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Векселя. Для оцінки ефективності фінансових операцій з векселями використовують такі розрахунки:




Для оцінки ефективності фінансових операцій з векселями використовують такі розрахунки:

1. Сума процентів - доход (/„) нараховується на основі пічної процентної ставки та періоду обігу векселя за такою формулою:

де js - вексельний доход, грн.;

ІВ _ річний відсоток по векселю, коефіцієнт; ' І _ число днів обігу векселя; рн - номінал векселя, грн.

2. Дисконтний доход (Id) - різниця між номіналом векселя та дисконтною ціною (ціною придбання векселя) визначається за такою формулою:

 

де Р„р - ціна придбання векселя.


4. Доходність векселя за рік:


3. Доходність векселя (Ід) за строк, позикивідзначається

за формулою: , ( *І t - 1 р

і »

де f - число днів обігу векселя.

5. При продажі фінансового векселя на ринку цінних паперів до закінчення строку боргового зобов'язання доход ділиться між продавцем та покупцем. Доход, який одержить покупець (О розраховується за такою формулою:

Де До»- Дохід покупця, грн.;

Іг - ринкова ставка на момент угоди за борговими зобов'язаннями такої строковості, яка залишилася до погашення векселя, грн.;

Рн - номінальна ціна векселя, грн.; Г, - число днів до погашення векселя.

З однієї сторони, доход покупця не повинен бути менше тої суми, що він отримав би при ринковій ставці за борговими зобов'язаннями такої строковості, яка залишилася до погашення векселя. З іншої - його реальний прибуток визначається як різниця ціни погашення (номіналу) та ціна покупки (Fr):

Доход продавця - першого векселедержателя - визначається як різниця між ринковою ціною векселя та ціною його розміщення за формулою:

Доход покупця - другого векселедержателя - визначається як різниця між номінальною ціною векселя та його ринковою ціною за формулою:

* Загальний доход по векселю (7в) визначається як сума доходу продавця (/„,) Іа покупця (/„J.

6. В банківській практиці при врахуванні простих векселів використовуються такі розрахунки: сума, яку банк віднімає з вексельної суми як премію за дострокове погашення кредиту, називається дисконтом (D). Величина дисконту визначається як різниця вексельної суми та її приведеної величини на момент врахування векселя комерційним. Приведена величина вартості векселя залежить від строку, який залишився до дати погашення боргового зобов'язання, та визначається шляхом комерційного обліку на основі облікової ставки, визначеної самим банком. При визначенні приведеної величини вексельної суми використовується така формула:

де Р - приведена величина вексельної суми на момент врахування банком, грн.; S - вексельна сума, грн. г - облікова сгавка банку, коефіцієнт; Г - число днів від дати врахування до дати погашення векселя

Дисконт на користь банку визначається як:

Аналогічні розрахунки проводяться з переказним векселем.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 52; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты