Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Матеріали для самоконтролю якості підготовки. А. Питання для самоконтролю:




А. Питання для самоконтролю:

1.Які загальні підходи до лікування туберкульозу?

2.Які основні принципи протитуберкульозної хіміотерапії?

3.Які існують основні курси хіміотерапії?

4.Які категорії та схеми лікування хворих на туберкульоз?

5.Класифікація протитуберкульозних препаратів.

6. Механізм дії, дози, шляхи введення протитуберкульозних препаратів в організм.

7.Які побічні ефекти протитуберкульозних препаратів, їх діагностика та профілактика?

8. Критерії вилікування туберкульозу.

 

Б. Тести:

 

1. У хворого, який знаходиться на лікуванні з приводу інфільтративного туберкульозу легень, з’явився розлад сну, депресія, поліневрит. Це пов’язане з прийомом:

А. Рифампіцина

В. Піразинаміду

С. Етіонаміду

Д. Стрептоміцину

Е. Ізоніазиду

 

2. У хворого вперше діагнастований вогнищевий туберкульоз легень у фазі інфільтрації і розпаду МБТ (-). До якої категорії хворих згідно рекомендаціям ВООЗ він відноситься?

А. До I

В. До II

+С. До III

Д. До IV

Е. Ніякої з вищеозначених

 

3. До комплексної терапії хворого на туберкульоз включено ізоніазид. При якому методі введення препарату буде створена найбільша його бактеріцидна концентрація?

А. Пероральному

В. Ендолюмбальному

+С. Внутрішньовенному

Д. Ендоплевральному

Е. Внутрішньом’язовому

 

4. Хворому, який надійшов до стаціонару на лікування, призначена комплексна хіміотерапія. Що є абсолютним протипоказанням щодо призначення стрептоміцину?

А. Цукровий діабет

В. Гепатит

С. Гіпертонічна хвороба

Д. Пієлонефрит

+Е. Ураження VIII пари черепно-мозкових нервів

 

5. Дитина 9 років надійшла до дитячого відділення тубстаціонару з діагнозом “Туберкульоз внутрішньогрудних лімфовузлів у фазі інфільтрації”. В анамнезі тубконтакт. Які хіміопрепарати треба призначити дитині?

А. Ізоніазид + етамбутол + ПАСК+ стрептоміцин

В. Ізоніфазид + стрептоміцин + тібон +етамбутол

С. Рифампіцин + ПАСК + Ізоніазид + етамбутол

Д. Фтивазид + тібон + канаміцин

+Е. Ізоніазид + рифампіцин + піразинамід +етамбутол

 

6. Хворий 25 років надійшов до протитуберкульозного стаціонару з приводу дисемінованого туберкульозу легень. Йому призначена стандартна схема лікування за І категорією. Маса хворого 60 кг. Яку середню добову дозу ізоніазиду слід приймати хворому?

А. 0,1 г

В. 1,5 г

С. 1,0 г

Д. 0,6 г

+Е. 0,3 г

 

7.Хворий К., 42 р., страждає на фіброзно-кавернозний туберкульоз у поєднані з алкоголізмом, хронічним гепатитом. Який препарат має виражену гепатотоксичну побічну дію?

А.Ізоніазид .

В. Стрептоміцин

+ С. Ріфампіцин

Д. Етамбутол

Е. ПАСК.

 

 

8.Хворому на інфільтративний туберкульоз легень призначено 5 протитуберкульозних препаратів. Який з перелічених препаратів виявляє побічну дію на зоровий нерв?

А. Піразинамід

В. Рифампіцин

+С. Етамбутол

Д. Стрептоміцин

Е. Ізоніазид

 

9. Хворий, 32 років. Поступив до стаціонару протитуберкульозного диспансеру зі скаргами на періодичне підвищення температури тіла до 37,0ºС, слабість. Після проведення рентгенологічного і лабораторного досліджень встановлено діагноз: ВДТБ (15.02.2005) верхньої частки правої легені (вогнищевий, фаза інфільтрації), Дестр-, МБТ-М-К- РезистОРезистІІ0, ГІСТО, Кат3Ког4(2005). Який режим лікування доцільно призначити хворому?

+А.HRZE

В.HZES

С.RZEEt

Д.HRZ

Е.ZESPt

 

10. Хвора 28 років, поступила до стаціонару протитуберкульозного диспансеру зі скаргами на слабість, підвищення температури тіла до 38,0ºС, кашель з харкотинням, зниження маси тіла. Рентгенологічно: у верхній частці правої легені визначаються інфільтративні зміни з наявністю деструкції, вогнища обсіменіння в S 1,2 правої і S 6 лівої легені. В аналізі харкотиння МБТ+. Який режим лікування слід призначити хворій в інтенсивній фазі?

А.HRZPt

+В.HRZS

С.RZEEt

Д.HRZ

Е.ZESPt

 

11. Хворій 40 років. Поступила на лікування до стаціонару протитуберкульозного диспансеру зі скаргами на кашель з харкотинням, слабість, підвищення температури тіла до 37,3ºС. Вперше туберкульоз легень було виявлено 4 роки тому. Після успішного лікування у наступні 3 роки відмічалось клінічне благополуччя. На оглядовій рентгенограмі і томограмах у верхній частці лівої легені визначається інфільтративна тінь негомогенної структури. У харкотинні виявлено МБТ, чутливі до всіх антимікобактеріальних препаратів І ряду. Який режим лікування потрібно хворій в інтенсивній фазі?

А.HRZPtQ

+В.HRZES

С.RZEEt

Д.HRZ

Е.ZESPt

 

12. Хворий, 53 років. Хворіє на туберкульоз легень впродовж 6 років. Два роки тому хворому було встановлено діагноз: ХТБ (2.09.1994) легень (фіброзно-кавернозний, фаза інфільтрації та обсіменіння), МБТ+М+К+Резист-РезистІІ0, ГІСТО КатКог 3(2002). Який режим лікування слід призначити хворій в інтенсивній фазі?

А.HRZPtQ

+В.HRZES

С.RZEEt

Д.HRZ

Е.ZESPt

 

13.У хворого діагностовано вогнищевий туберкульоз верхніх часток легень. Призначено протитуберкульозну терапію. Після двотижневого прийому препаратів у хворого з’явились жовтушність склер, нудота, біль у правому підребер’ї. В біохімічному аналізі крові виявлено підвищення вмісту АсАТ, АлАТ. Який з даних препаратів найімовірніше викликав ускладнення?

+А. Рифампіцин

В. Ізоніазид

С. Стрептоміцин

Д. Етамбутол

Е. Піразинамід

 

В. Оволодіння професійними вміннями, навичками:

1. Визначати режими лікування хворих на різні клінічними форми туберкульозу за категоріями.

 

8.Тема наступного заняття:” Профілактика туберкульозу”.

 

 

Методичну рекомендацію склала

к.м.н., асистент кафедри фтизіопульмонології Герасимова Н.А.

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 53; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты