Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Контроль за технічним станом рухомого складу.




 

Експлуатація рухомого складу призводить до зміни його технічного стану і зростання ймовірності виникнення несправностей, відмов, поломок, наслідком яких можуть бути зрив графіків перевезення пасажирів, вантажів, забруднення навколишнього середовища, пошкодження вантажів, а в окремих випадках, за несприятливих обставин, і дорожньо-транспортні пригоди зі значними матеріальними -витратами.

З метою запобігання цього на автотранспортних підприємствах повинна ефективно функціонувати система контролю за технічним станом:

Власник підприємства або особа, якій власником делеговано за контрактом керування підприємством, несе повну відповідальність за неефективне функціонування системи контролю та шкоду, заподіяну внаслідок цього підприємству та оточенню.

Система контролю повинна забезпечувати виконання таких функцій:

перевірка технічного стану рухомого складу перед виїздом його на лінію;

перевірка технічного стану рухомого складу під час його заїзду до місця стоянки або зберігання;

облік рухомого складу під час виїзду на лінію та повернення;

контроль за якістю виконання технічних впливів на рухомий склад;

контроль за якістю продукції, що випускається виробничими дільницями підприємств;

контроль за додержанням технологічної дисципліни;

контроль за якістю профілактичного обслуговування та ремонту рухомого складу, його складових частин, виготовлення та відновлення запасних частин, які виконані іншими підприємствами;

контроль за якістю експлуатаційних та ремонтних матеріалів, що надходять на підприємство;

контроль за технологічною точністю обладнання, контрольно-вимірювальних приладів та інструментів;

аналіз та виявлення причин відмов, поломок, несправностей рухомого складу, розробки пропозицій щодо їх усунення.

Перед виїздом на лінію перевірка технічного стану рухомого складу виконується водієм перед отриманням подорожнього листа. Водій не має права, виїжджати на автомобілі, який має несправності, що не допускають його експлуатацію.

Перевірка технічного стану рухомого складу під час його заїзду до місця стоянки або зберігання проводиться на спеціально обладнаному посту біля в'їзду на територію підприємства - контрольно-перепускному пункті (КПП) контролером-приймальником або механіком, якщо це поставлено його обов'язком і відображено у посадовій інструкції.

Контролер-приймальник на КПП виконує наступні функції:

фіксує час виїзду рухомого складу на лінію відміткою у подорожньому листі;

під час заїзду рухомого складу відмічає у "Відомості приймання рухомого складу" технічний стан автомобіля і причепа, що приймаються, відмічає у подорожньому листі час заїзду і дані спідометра;

на технічно несправний автомобіль виписує "Листок обліку поточного огляду і поточного ремонту автомобіля";

направляє автомобіль, залежно від його технічного стану, до зони стоянки, зберігання або ремонту.

Під час заїзду перевірка технічного стану проводиться зовнішнім оглядом для перевірки комплектності рухомого складу (скло, фари, ліхтарі, дзеркала, склоочисники, вогнегасники тощо) та виявлення пошкоджень, вм'ятин, ударів, подряпин, які рухомий склад міг дістати під час дорожньо-транспортної пригоди.

Перевіряються зазори у з'єднаннях рульової передачі, герметичність гальмових приводів автомобіля та причепа, знімаються дані спідометра, відмічається час заїзду. Опитується водій про помічені ним протягом робочої зміни несправності в агрегатах і вузлах автомобіля. При потребі та наявній можливості ці зауваження перевіряються. За результатами огляду відповідно до посадової інструкції приймаються відповідні рішення.

Особлива увага звертається на виконання робіт з агрегатами, які забезпечують безпеку руху:

гальма і гальмовий привід;

рульова передача і рульовий привід;

шини (ремонт, пошкоджень, тиск);

буксирні пристрої, дизель причепа, страхувальний трос;

газобалонна апаратура.

До виконання цих робіт допускаються тільки певні робітники, прізвища яких обумовлені в наказі (розпорядженні) по підприємству. У випадку, якщо роботи із зазначеними агрегатами, системами виконані іншими особами, приймати ці роботи заборонено. Про ці випадки приймальник робіт зобов'язаний доповісти керівнику підприємства рапортом.

Контроль якості продукції, що виготовляється дільницями автотранспортних підприємств, проводиться на дільницях з використанням встановленого на них обладнання. Контроль і приймання продукції здійснює контролер-приймальник або майстер дільниці, якщо це обумовлено у його посадовій інструкції.

Приймання продукції до складів підприємства без контролю якості забороняється.

Працівникам ДАІ надане право перевірки в автотранспортних підприємствах організації системи контролю та її функціонування в галузі забезпечення безпеки руху та охорони навколишнього середовища.

Громадські організації допускаються до ознайомлення з окремими питаннями організації та функціонування системи контролю з дозволу керівника підприємства.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 120; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты