Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Зміст теми заняття




Р.

 

 

МЕТОДИЧНІ РОЗРОБКИ

практичного заняття для студентів

 

Учбова дисципліна Анестезіологія та інтенсивна терапія
Модуль №  
Змістовний модуль
Тема заняття Клінічна анестезіологія
Курс
Факультет Медичний

 

Запоріжжя 2012

1.Актуальність теми: Більшість хірургічних втручань потребують анестезіологічної протекції травматичних ушкоджень, обумовлених операційною травмою. Проведення високотравматичних операцій взагалі стала можливою лише при достатньому розвитку теорії і практики анестезіологічного забезпечення. Разом з тим і виконання мало травматичних хірургічних втручань можливе лише при згоді пацієнта, яка залежить від ступеню ризику і комфортності його під час операції, що досягається анестезіологічним забезпеченням.

Вибір методу анестезіологічного забезпечення залежить від об’єму та зони оперативного втручання, загального стану хворого, обумовленого основним та супутніми захворюваннями, віком, ургентністю, умовами виконання операції та анестезії. Виходячи з цього, лікар повинен уміти оцінити можливості та наслідки анестезіологічного забезпечення хірургічних втручань в конкретній клінічній ситуації.

2. Навчальні цілі заняття:

А. Знати (a=II):

- Вибір методу знеболення та особливості анестезіологічного забезпечення при операціях на голові та шиї. Загальну анестезію в нейрохірургії.

- Вибір методу знеболення та особливості анестезіологічного забезпечення при операціях на органах грудної порожнини.

- Вибір методу знеболення та особливості анестезіологічного забезпечення при операціях на органах черевної порожнини.

- Вибір методу знеболення та особливості анестезіологічного забезпечення при травматологічних та ортопедичних операціях.

- Загальну анестезію в акушерстві та гінекології: знеболення при пологах, загальну анестезію при малих акушерських втручаннях, анестезію при кесарському розтині.

- Фізіологічні та патофізіологічні особливості проведення загальної анестезії у дітей та хворих похилого віку.

- Інтенсивну терапію та підготовку хворих до оперативного втручання при стенозі воротаря, кишковій непрохідності, перитоніті, панкреонекрозі. Інтенсивну терапію у ранньому післянаркозному та післяопераційному періоді.

В. Оволодіти навичками (a=III):

· Визначення ступеню ризику анестезіологічного забезпечення нейрохірургічних, торакальних, абдомінальних, ортопедодично-травматологічних, акушерсько-гінекологічних хворих; при операціях на голові-шиї; у пацієнтів дитячого та похилого віку, а також у хворих з стенозом воротаря, кишковою непрохідностю, перитонітом, панкреонекрозом.

· Продемонструвати методи профілактики аспірації та регургітації у вказаних категоріях хворих в залежності від вибору методу анестезії.

· Визначити вибір анестетиків та засобів для наркозу в залежності від вибраних методів анестезії у вказаних категоріях хворих.

· Продемонструвати методи контролю та інтенсивної терапії серцево-судинної недостатності, респіраторної підтримки, протибольового та нейрон-вегетативного захисту, релаксації у вказаних категоріях хворих під час анестезії.

· Визначити методи контролю та інтенсивної терапії у ранньому післянаркозному та післяопераційному періоді.

· Визначити принципи інфузійної та фармакотерапії у дітей різних вікових груп та у хворих похилого віку в периопераційний період та при стенозі воротаря, кишковій непрохідності, перитоніті, панкреонекрозі.

Вміти (оволодіти вміннями) ) (a=III):

· Скласти план анестезіологічного забезпечення нейрохірургічного хворого.

· Скласти план анестезіологічного забезпечення хворого при операціях на голові-шиї.

· Скласти план анестезіологічного забезпечення хворого при операціях на органах грудної порожнини.

· Скласти план анестезіологічного забезпечення у хворого при операціях на органах черевної порожнини.

· Скласти план анестезіологічного забезпечення хворого при травматологічних та ортопедичних операціях.

· Скласти план анестезіологічного забезпечення при операції кесарського розтину, при пологах, малих акушерських втручаннях.

· Скласти план анестезіологічного забезпечення та інтенсивної терапії при ургентних операціях у дітей різної вікової категорії.

· Скласти план інфузійної та інтенсивної терапії та підготовки хворих до оперативного втручання при стенозі воротаря, кишковій непрохідності, перитоніті, панкреонекрозі.

· Скласти план інтенсивної терапії у ранньому післянаркозному та післяопераційному періоді.

3. III. Цілі розвитку особистості: молодим спеціалістам необхідно оволодіти основними принципами вибору доцільності та необхідності анестезіологічного забезпечення хворого незалежно від фаху з метою адекватного використання агресивних методів анестезії та інтенсивної терапії на користь хворого.

4. Міждисциплінарна інтеграція:

№ п/п Дисципліни Знати Вміти
1. Попередні (забезпечуючі)дисципліни:
1. Анатомія людини Анатомія головного та спинного мозку, периферійної та вегетативної нервової системи. Анатомія верхніх (носоглотка, гортаноглотка дорослих і дітей) та нижніх дихальних шляхів, легень. Анатомія грудної та черевної порожнини. Анатомія заочеревного простору. Анатомія тазу та тазових органів. Анатомія верхніх та нижніх кінцівок, нервових стовбурів та судин. Особливості анатомічних змін органів і систем дитини в різних вікових групах. Особливості анатомічних змін органів і систем у пацієнтів похилого віку. Ідентифікувати анатомічні утворення людини.
2. Фізіологія Фізіологія нервової, дихальної, серцево-судинної, ендокринної, травної, видільної, опорно-рухової, м’язової систем; гомеостазу, згортання крові. , гемостаз.   Фізіологію, лабораторні та інструментальні, моніторингові критерії гомеостазу та динаміки основних показників. Постановка проб на групову, резус, індивідуальну належність та сумісність крові.
3. Біохімія Тканинне дихання, обмін білків, жирів, вуглеводів, гормонів. Основні обміни в людині.
4. Патофізіологія Патофізіологія основних порушень нервової, дихальної, серцево-судинної, ендокринної, травної, видільної, опорно-рухової, м’язової систем; гомеостазу, згортання крові. , гемостаз.   Основні лабораторні та інструментальні, моніторингові критерії патофізіологічних відхилень вказаних систем.
5. Фармакологія Загальні анестетики, аналгетики, міорелаксанти, місцеві анестетики, холітолітики, антигістамінні препарати, нейролептики, атарактики, глюкокортикоїди, діуретики, інфузійні розчини. Дозування та способи введення вказаних препаратів та засобів.
2. Наступні дисципліни (що забезпечуються):
1. Хірургія Перебіг гострих та хронічних хірургічних хвороб, які потребують оперативного втручання і анестезіологічного забезпечення. Діагностувати гостру та хронічну хірургічну патологію, ІТ пери операційного періоду.
2. Анушерство та гінекологія Перебіг фізіологічних та патологічних пологів, які потребують анестезіологічного втручання. Гінекологічні ускладнення: кровотечі, септичні стани. Невідкладна допомога, ІТ периопераційного періоду.
3. Травматологія Травма та політравма, Невідкладна допомога, ІТ периопераційного періоду
4. Педіатрія Перебіг гострих та хронічних хірургічних захворювань у дітей, які потребують оперативного втручання і анестезіологічного забезпечення. Діагностувати гостру та хронічну хірургічну патологію, ІТ пери операційного періоду та невідкладних станів
5. Нервові хвороби ЧМТ, набряк мозку. Невідкладна допомога, ІТ периопераційного періоду
6. Терапія Невідкладні стани в терапії Невідкладна допомога
7. Медицина катастроф Невідкладні стани Анестезіологічне забезпечення та ІТ на етапах мед евакуації.
3. Внутрішньопредметна інтеграція:
1. Методи дослідження, моніторингу. Методи контролю дихальної, серцево-судинної, нервово-м’язової систем гомеостазу Оцінювати стан дихальної, серцево-судинної, нервово-м’язової системи гомеостазу на етапах анестезіологічного забезпечення

Зміст теми заняття

1. Анестезіологічне забезпечення в нейрохірургії.

1.1. Основна патологія, яка вимагає оперативного втручання в нейрохірургії: пухлини мозку,ЧМТ, ГПМК.

1.2. Основні патологічні синдроми,які супроводжують патологію ЦНС: кома, набряк мозку. Визначення ризику оперативного втручання.

1.3. Вплив чинників анестезіологічного забезпечення на перебіг оперативного втручання та основної і супутньої патології: передопераційна підготовка, препарати для наркозу, положення на операційному столі, етапи та методи анестезії, вихід з наркозу.

1.4. Перебіг раннього після наркозного періоду.

2. Анестезіологічне забезпечення в отоларингології.

2.1. Основна патологія, яка вимагає оперативного втручання в отоларингології: гнійно-запальна патологія пазух та кісток голови, вуха, носа, гортаноглотки; травми, пухлини, стенозуючі та склеротичні захворювання верхніх дихальних шляхів та середнього вуха, косметичні дефекти.

2.2. Основні патологічні синдроми, які супроводжують патологію в отоларингології: патологія носового дихання, стеноз гортані, обструкція верхніх дихальних шляхів. Визначення ризику оперативного втручання.

2.3. Вплив чинників анестезіологічного забезпечення на перебіг оперативного втручання та основної і супутньої патології: передопераційна підготовка, препарати для наркозу положення на операційному столі, забезпечення прохідності верхніх дихальних шляхів та зменшення кровоточивості в операційному полі, етапи та методи анестезії, вихід з наркозу.

2.4. Перебіг раннього після наркозного періоду.

3. Анестезіологічне забезпечення в щелепно-лицевій хірургії.

3.1. Основна патологія, яка вимагає оперативного втручання в щелепно-лицевій хірургії: вади розвитку верхньої щелепи та губи, травми, абсцеси та флегмони лицевого черепа та шиї, косметичні дефекти.

3.2. Основні патологічні синдроми, які супроводжують патологію щелепно-лицевій хірургії: обструкція верхніх дихальних шляхів, набряк гортані. Визначення ризику оперативного втручання.

3.3. Вплив чинників анестезіологічного забезпечення на перебіг оперативного втручання та основної і супутньої патології: передопераційна підготовка, препарати для наркозу, особливості забезпечення прохідності верхніх дихальних, етапи та методи анестезії, вихід з наркозу.

3.4. Перебіг раннього післянаркозного періоду.

4. Анестезіологічне забезпечення при операціях на органах грудної порожнини.

4.1. Основна патологія, яка вимагає оперативного втручання на органах грудної порожнини.: вади розвитку, пухлини, травми, абсцеси, флегмони, гангрена, бронхоектатична хвороба, туберкульоз, паразитарні хвороби, патологія серця та легень, що вимагає стентування, протезування, ендоскопічних маніпуляцій та операцій, трансплантація, пластика страворходу.

4.2. Основні патологічні синдроми, які супроводжують патологію органів грудної порожнини: гостра та хронічна дихальна та серцево-судинна недостатність, пневмоторакс, набряк легень. Визначення ризику оперативного втручання

4.3. Вплив чинників анестезіологічного забезпечення на перебіг оперативного втручання та основної і супутньої патології: передопераційна підготовка, препарати для наркозу, особливості інтубації та ШВЛ, етапи та методи анестезії, вихід з наркозу.

4.4. Перебіг раннього після наркозного періоду.

5. Анестезіологічне забезпечення при операціях на органах черевної порожнини

5.1. Основна патологія, яка вимагає оперативного втручання на органах черевної порожнини, нирок, сечостатевої системи: виразкова хвороба, непрохідність кишок, перитоніт, панкреатит, холєцистіт, апендицит, травми, чужерідні тіла, кіла, гідронефроз, СКХ, патологія передміхурової залози, пухлини та аномалії розвитку.

5.2. Основні патологічні синдроми, які супроводжують патологію органів черевної порожнини: шок, гіповолемія, парез кишківника, гостра та хронічна печінкова, ниркова недостатність, гостра затримка сечі. Визначення ризику оперативного втручання

5.3. Інтенсивна терапія та підготовка хворих до оперативного втручання при стенозі воротаря, кишковій непрохідності, перитоніті, панкреонекрозі.

5.4. Вплив чинників анестезіологічного забезпечення на перебіг оперативного втручання та основної і супутньої патології: вибір препаратів для наркозу, етапи та методи анестезії, роль регіональних методик анестезії, вихід з анестезії..

5.5. Перебіг раннього після наркозного періоду.

6. Анестезіологічне забезпечення при при травматологічних та ортопедичних операціях.

6.1. Основна патологія, яка вимагає оперативного втручання в травматології-ортопедії: коксартроз, гонартроз, травми, переломи кісток, розриви зв’язок, меніска, пухлини, остеомієліт, деформації та аномалії розвитку.

6.2. Основні патологічні синдроми, які супроводжують патологію в травматології-ортопедії: політравма, шок, гіповолемія, токсичні реакції на цемент, септичні стани. Визначення ризику оперативного втручання

6.3. Вплив чинників анестезіологічного забезпечення на перебіг оперативного втручання та основної і супутньої патології: особливості передопераційної підготовки, препарати для наркозу, регіональні методи ургентного і планового анестезіологічного забезпечення, етапи та методи загальної анестезії, вихід з анестезії..

6.4. Перебіг раннього після наркозного періоду.

7. Анестезіологічне забезпечення в акушерстві та гінекології.

7.1. Особливості впливу анестетиків і методик анестезіологічного забезпечення на плід і вагітну. Знеболювання пологів.

7.2. Основні етапи анестезіологічного забезпечення операції кесарського розтину в залежності від причин оперативного ведення пологів.

7.3. Основні методи анестезіологічного забезпечення малих акушерських втручаннь.

8. Анестезіологічне забезпечення у дітей.

8.1. Особливості фізіологічних змін дихальної, серцево-судинної, нервової, травної систем та гомеостазу в дітей різних вікових груп.

8.2. Основні принципи інфузійної терапії та передопераційної підготовки дітей з токсикозом та ексикозом.

8.3. Етапи анестезіологічного забезпечення оперативних втручань у дітей.

8.4. Особливості дії препаратів для наркозу та перебігу анестезії у дітей.

9. Анестезіологічне забезпечення у хворих похилого віку.

9.1. Особливості фізіологічних та патофізіологічних процесів у пацієнтів похилого віку.

9.3. Особливості перебігу анестезіологічного забезпечення оперативних втручань у хворих похилого віку.

6. План та організаційна структура заняття:

№ п/п Основні етапи заняття, їх функції та зміст Навчал. цілі в рівнях засвоєн Методи контролю та навчання Матеріали методичного забезпечення Час хв.
Підготовчий етап
1. 2.   3. Організаційні заходи Постановка навчальних цілей та їх мотивація Контроль вихідного рівня знань, навичок, умінь. 1. Основні препарати для наркозу і регіональної анестезії 2. Основні засоби контролю та ІТ дихальної, серцево-судинної, нервовом’язевої систем та гомеостазу. 3. Визначення ризику оперативного втручання та Методи передопераційнї підготовки дітей, дорослих та хворих похилого віку в залежності від виду патології 4.Визначити етапи анестезіологічного забезпечення. 5. Визначити методи контролю та інтенсивної терапії у ранньому післянаркозному та післяопераційному періоді.       α - ІІ       Індивідуальне усне опитування.   Програмований контроль, побудований на тестах ІІ рівня.       Питання для індивід. усного опитування. Засоби та обладнання для загальної та регіональної анестезії. Тести ІІ рівня; таблиці, мультимедійна демонстрація.  
Основний етап
4. Формування професійних навичок та вмінь. В операційній, відділенні: 1. Розгляд в операційній конкретного випадку та етапу ведення анестезіологічного забезпечення. 2. Моделювання етапів анестезіологічного забезпечення на інші категорії хворих. 3. Розбір анестезіологічного забезпечення та інтенсивної терапії периопераційного періоду на основі аналізу анестезіологічних карт хворих профільного відділення чи палати ІТ       α - ІІІ       Практичний тренінг     Алгоритми для формування практичних навичок та вмінь біля хворого. Завдання для самостійної роботи.  
Заключний етап
5.     6. Контроль та корекція рівня професійних навичок та вмінь.     Підведення підсумків заняття. Домашнє завдання. α - ІІІ   Індивідуальний контроль навичок або їх результатів. Аналіз та оцінка результатів клінічної роботи. Вирішення задач. Результати клінічної роботи. Задачі ІІІ рівня.   Орієнтовна карта для самостійної роботи з літературою    

Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 69; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты