Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Інші види оптичних накопичувачів




У кінці 1998 р. з'явився новий оптичний носій для зберігання та розповсюдження мультимедійних видань. Він отримав назву DVD-диск, що є абревіатурою від Digital Video Disk – цифровий відеодиск. Інфрачервоний напівпровідниковий лазер з довжиною хвилі 780 нм, що використовується в дисководах для компакт-дисків, у DVD-дисководі замінений червоним лазером з довжиною хвилі 635 нм. Це дозволило за рахунок поліпшення фокусування вдвічі зменшити діаметр сфокусованої плями на інформаційній доріжці. В результаті вдалося вдвічі збільшити як щільність запису вздовж інформаційної доріжки, так і щільність розміщення витків спіралі. Дія цього ефекту, а також використання досконалішого формату секторів, більш ефективного кодування й автоматичної компресії при занесенні даних на DVD-диск дозволило досягти збільшення ємності диска до 4,7 Гб.

Інші конструкції DVD-диска дозволили ще в кілька разів збільшити інформаційну ємність. Так, односторонній двошаровий диск містить два інформаційних шари, відстань між якими близько 0,5 мм. Один з цих шарів напівпрозорий, у результаті чого частина світлового потоку напівпровідникового лазера, яка проходить крізь нього, може бути сфокусована на іншому шарі. Інформаційна ємність кожного шару близька до 4,25 Гб, а загальна ємність такого диска становить 8,5 Гб.

У двосторонньому одношаровому диску використовуються два напівпровідникових лазери, по одному з кожної сторони диска. Кожен лазер працює зі своїм інформаційним шаром. Якщо ємність одного такого шару 4,7 Гб, то сумарна ємність диска становитиме 9,4 Гб. Остання конструкція може бути вдосконалена таким чином, що з кожної сторони диска будуть по два інформаційних шари, причому зовнішні, тобто розташовані ближче до периферії диска, які робляться напівпрозорими. Сумарна ємність такого диска чотиришарового близька до 17 Гб.

Швидкість обертання DVD-дисків не надто велика і відповідає 2-4-кратному приводу CD-ROM. При цьому швидкість інформаційного обміну становить приблизно 1,5 Мб / с. Така швидкість обміну відповідає вимогам форматів MPEG-2 та MPEG-4. Подальше вдосконалення таких пристроїв пов'язано з розвитком напівпровідникових лазерів шляхом укорочення довжини хвилі випромінювання.

В останні роки все ширше використовуються пристрої для запису інформації на компакт-диск – CD-R-дисководи (CD-Recorder). Такі диски у певний час практично витіснили існуючі з 1985 р. диски WORM (Write Once Read Many), розміри яких змінювалися в межах від 5,25 до 12 дюймів. Причина цього очевидна – компакт-диск став практичним стандартом в комп'ютерних технологіях. Записуваний компакт диск успішно може бути прочитаний за допомогою будь-якого CD-ROM-дисководу.

Компакт-диск з одноразової записом дещо відрізняється від звичайного. Як відбиваючий шар, у ньому використовується найтонша плівка золота, а інформаційний шар – діелектрик з низькою температурою випаровування. Сфокусований промінь лазера локально випаровує діелектрик, у результаті чого виникають локальні здуття відбиваючої плівки, які змінюють характеристики відображення для зчитуючого променя напівпровідникового лазера.

При занесенні інформації на CD-R-диск можна одразу, за один прийом заповнити весь диск. Такий режим називають односеансовим або односессіонним. Можна і кілька разів встановлювати диск у дисковод і поступово заносити інформацію на спіральну доріжку. Протягом одного сеансу можна заповнити один або кілька витків спіралі. Перший сеанс запису вимагає не менше 22 Мб інформаційного простору, а кожен наступний – не менше 13 Мб. Протягом кожного сеансу разом з корисною, на диск заноситься велика кількість службової інформації, тому кількістю сеансів запису не слід зловживати. Крім того, слід мати на увазі, що односеансові диски читаються всіма стандартними дисководами для компакт-дисків, а багатосеансовий – тільки дисководами CD-RW.

Серед характеристик CD-R дисковода вказують швидкість занесення інформації на диск та її читання з диска. Зазвичай ці значення становлять 2-8 і 10-12 крат. Лише в 2000 р. фірмі Philips вдалося довести швидкість запису в своїх моделях CD-RW до 10-12 крат. Зазначимо також, що в режимі запису потужність випромінювання лазера приблизно в 10 разів більше, ніж в режимі читання. Втім, ці дисководи для читання застосовуються досить рідко - тільки для багатосеансовий дисків.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 75; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты