Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Організація завантаження документа




Електронні HTML-видання можуть мати значний обсяг. Водночас у них не передбачена розбивка на сторінки. До речі, це зайвий аргумент на користь того, що електронне видання доцільно виводити за допомогою фреймових структур, в яких в окремому фреймі виводиться зміст видання, яке і служить основним засобом навігації. А кожен рядок змісту забезпечує виведення відповідного розділу, який доцільно розбивати на дискретні фрагменти, чий розмір пов'язаний з інформаційною ємністю екрана комп'ютера. Таким чином, організація завантаження документа, особливо в тому випадку, коли в ньому не передбачена навігація за допомогою змісту, являє досить серйозну проблему.

Традиційний спосіб перегляду великих документів, придатний і для використання в браузерах, полягає у застосуванні слайдера або вертикальної смуги прокручування. Використовуючи кінцеві покажчики слайдера, можна дискретно переміщатися по документу, натискуючи по них лівою кнопкою миші. Можливо безперервне переміщення по документу, якщо захопити мишею движок слайдера і переміщати його вгору (до початку документа) і вниз (до його кінця).

Можливе використання клавіатурних засобів переміщення по електронному виданню. Так, вертикальні стрілки дозволяють зміщуватися на один рядок вгору або вниз. Клавіші <Page Up> і <Раді Down> забезпечують переміщення вгору або вниз на розмір екранного вікна документа, а клавіші <Ноте> і <End> дозволяють перейти на початок або в кінець видання. Треба зазначити, що клавіатурні команди аналогічні тим, які використовуються в тих самих цілях в текстових редакторах, наприклад, в MS Word. Однак усі перераховані засоби навігації для HTML-видання недостатньо ефективні.

Основний засіб навігації – це переміщення по гіпертекстових посиланнях. Для цього в електронному виданні повинні бути передбачені закладки та гіперпосилання. Продумана система створення в документі гіперпосилань забезпечить надійну й ефективну систему навігації в ньому. До речі, в браузері передбачена можливість переміщення за гіперпосиланнями за допомогою клавіатури. Так, натискування клавіші <ТаЬ> перемістить курсор до наступного гіперпосилання усередині видання, а спільне натискання <Shift> і <ТаЬ> - поверне курсор до попередньої.

Ще одним ефективним способом переміщення є контекстний пошук. Для контекстного пошуку в документі служить команда "Знайти на цій сторінці» секції меню «Правка». Команда генерує діалогове вікно «Пошук», в якому задається контекст, тобто послідовність символів, що підлягає пошуку. Послідовність символів вводиться в рядок «Знайти». Опція «Слово повністю» дозволяє визначити, чи є введена послідовність символів окремим словом (опція задіяна) або ж може входити частиною в інше слово (опція неактивна). Послідовність символів може бути з урахуванням регістра, що задається відповідною опцією. Нарешті, напрям пошуку може бути задано перемикачем «Вгору», до початку документа, або ж «Вниз», тобто до його кінця. Після введення символів активізується кнопка «Знайти далі», за допомогою якої можна почати процес пошуку або продовжити його, щоб ще раз спробувати виявити шукану послідовність символів або слів у тексті.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 60; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты