Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Висновки та пропозиції ревізорів




 

Закінчивши оформлення акта ревізії, ревізор складає висновки по зібраним ним матеріалам. В них він коротко викладає виявлені факти, при чому лише ті з них, які мають пряме відношення до ревізії.

Висновки представляють собою узагальнення результатів документального вивчення питань, поставлених програмою ревізії. В них викладаються обставини порушення правил, інструкцій чи законів з зазначенням: який нормативний акт порушено; за який період; хто відповідальний за це з позиції ревізії; сума матеріального збитку; причини і умови, які сприяли порушенню.

У висновках ревізор дає своє заключення по кожному установленому факту, виділяє кожного конкретного винуватця порушень. Не можна описувати декілька різних епізодів одночасно, вказувати десятки осіб, винних в допущених порушеннях. По таким висновкам важко прийняти правильне рішення.

Висновки по кожному встановленому факту (епізоду) рекомендується викладати в такій послідовності:

- значення виявлених фактів;

- відображення їх в документах;

- короткі посилання на інші, крім облікових даних, матеріалів (пояснення заінтересованих та інших осіб, заключення спеціалістів та інші матеріали);

- опис порушення, допущених посадовими особами у зв’язку з вивченими фактами;

- період, протягом якого відбулись порушення;

- розміри і характер причиненого матеріального збитку;

- обставини, які сприяли здійсненню чи приховуванню порушенню;

- особи, які відповідальні за матеріальний збиток чи порушення.

Обґрунтовані у висновках суми матеріального збитку, ревізор на основі вивчених ним даних бухгалтерського обліку та інших матеріалів встановлює суму втрат, які пов’язані з зменшенням цінностей, незалежно від того, по яким причинам воно виникло, встановлює точний розмір втрат та приймає заходи щодо його відшкодуванню. Слід пам’ятати, що питання про розміри втрат відноситься до компетенції ревізора, якому для обчислення необхідні бухгалтерські знання.

Ревізор не може робити висновки по питанню, хто саме здійснив крадіжку. Ревізія може виявити лише осіб, які несуть матеріальну відповідальність за недостачу, за неправильне ведення облікових записів, об’єктивно сприяють невиявленню недостач, лишків та інше.

Складаючи висновки, ревізор зобов’язаний вказувати документальні докази та посилатися на документи, які підтверджують ці порушення. У випадку, коли на деякі питання програми не виявляється можливості відповісти, ревізор повинен вказати причини цього.

Висновки ревізора представляють собою самостійне джерело доказів. В них ревізор висловлює своє судження про факти, які містять значення для прийняття рішення. Кінцеву оцінку їм дає керівник, назначивши ревізію.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 48; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты