Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Показники рівня виконання зобов’язань за експортними операціями




Показники Розрахункова формула Зміст показників
Індивідуальний індекс виконання експортних зобов’язань по вартості, Івар , (3.1) де q1 і p1 – відповідно кількість і ціна одиниці фактично реалізованої продукції на експорт відповідно до умов контрактів; q0 і p0 – кількість і ціна одиниці продукції на експорт відповідно до прийнятих зобов’язань. Характеризує рівень виконання експортних зобов’язань по вартості стосовно кожного товару
Узагальнений індекс виконання експортних зобов’язань по вартості, Івар уз , (3.2) де q1 і p1 – відповідно кількість і ціна одиниці і-ї фактично реалізованої продукції на експорт відповідно до умов контрактів; q0 і p0 – кількість і ціна одиниці і-ї продукції на експорт відповідно до прийнятих зобов’язань; m – кількість видів продукції, що експортувалася. Характеризує рівень виконання експортних зобов’язань по вартості стосовно усіх товарів
Індивідуальний індекс фізичного обсягу реалізації експортної продукції, Іq (3.3) де q1 і q0 – відповідно кількість фактично реалізованої продукції на експорт та кількість продукції, яка мала бути поставлена відповідно до умов контрактів; p0 – ціна одиниці експортної продукції відповідно до умов контрактів. Характеризує динаміку виконання експортних зобов’язань по кожному товару під дією кількісного чинника (q)
Узагальнений індекс фізичного обсягу реалізації експортної продукції, Іq уз , (3.4) де q1 і q0 – відповідно кількість одиниці і-ї фактично реалізованої продукції на експорт та кількість і-ї продукції, яка мала бути поставлена відповідно до умов контрактів; p0 – ціна одиниці і-ї експортної продукції відповідно до умов контрактів. Характеризує динаміку виконання експортних зобов’язань по усіх товарах під дією кількісного чинника (q)
Індивідуальний індекс цін реалізації експортної продукції, Іp (3.5) де p1 і p0 – відповідно ціна одиниці фактично реалізованої продукції на експорт та ціна одиниці продукції відповідно до умов контрактів; q1 – кількість фактично реалізованої експортної продукції. Характеризує динаміку виконання експортних зобов’язань по кожному товару під дією цінового фактора (p)
Узагальнений індекс цін реалізації експортної продукції, Іp уз , (3.6) де p1 і p0 – відповідно ціна одиниці і-ї фактично реалізованої продукції на експорт та ціна одиниці і-ї продукції відповідно до умов контрактів; q1 – кількість фактично реалізованої і-ї експортної продукції. Характеризує динаміку виконання експортних зобов’язань по усіх товарах під дією цінового фактора (p)

 

Узагальнення літературних джерел дозволяє виділити ще ряд показників, якими можна охарактеризувати рівень виконання договірних зобов’язань по відношенню до іноземних партнерів. Одним з таких показників може бути узагальнений коефіцієнт прострочених зобов’язань, який визначається за формулою (1):

 

(1)

де Кпзкоефіцієнт прострочених зобов’язань;

Впрвартість товарів, що були поставлені контрагентам несвоєчасно у звітному періоді (прострочені), грн.;

Взагзагальна вартість усіх товарів, що повинні були бути поставлені іноземним контрагентам у звітному періоді, грн.

 

Ще одним показником, що характеризує рівень виконання експортних зобов’язань, є узагальнений коефіцієнт невиконаних зобов’язань, який розраховується за формулою (2):

(2)

де Кпзкоефіцієнт невиконаних зобов’язань;

Знввартість товарів, поставка яких не була здійснена у звітному періоді іноземним контрагентам, хоча відповідно до умов контрактів повинна була бути здійснена (невиконані), грн.;

Ззагзагальна вартість усіх товарів, що повинні були бути поставлені іноземним контрагентам у звітному періоді, грн.

 

Останні два показники доцільно розраховувати і порівнювати з попереднім звітним періодом, щоб бачити, як змінився рівень виконання експортних зобов’язань. Очевидно, що найкраще для підприємства значення цих показників становить 0. Збільшення ж значення цих показників до 1 свідчить про незадовільний рівень виконання експортних зобов’язань і може призвести до появи численної кількості рекламацій зі сторони іноземних контрагентів.

Аналіз виконання експортних зобов’язань по якості доцільно проводити через розрахунок узагальненого індексу одержаних рекламацій по якості, який розраховується за формулою (3):

(3)

де Іріндекс одержаних рекламацій по якості;

Qодкількість рекламацій по якості, що одержана у звітному періоді від іноземних контрагентів за поставлений неякісний товар, од.

Qк загальна кількість усіх експортних контрактів, що укладені підприємством у звітному періоді, од.

 

Індекс одержаних рекламацій по якості можна розраховувати також на основі вартісних показників як відношення суми усіх рекламацій, що представлені іноземними контрагентами у звітному періоді до загальної вартості усіх експортних контрактів, що укладені підприємством у звітному періоді. Окрім того, можна розраховувати й інші індекси, що стосуються якості продукції, наприклад, відношення кількості задоволених нашим підприємством рекламацій щодо якості у звітному періоді до загальної кількості усіх поданих рекламацій у звітному періоді. Такий аналіз доцільно проводити у розрізі окремих контрагентів, товарів чи товарних груп, порівнюючи розраховані індекси поточного і попереднього звітного періодів.

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 129; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты