Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Аналіз попиту на продукцію




Найважливішим напрямом економічного аналізу є аналіз попиту на продукцію і послуги господарського суб'єкта і формування портфеля замовлень. Від того наскільки ретельно вивчені і визначені рівень, характер, структура попиту і тенденція його зміни, залежать фінансові результати господарюючого суб'єкта і його фінансовий стан.

Попит, як економічна категорія, характеризує обсяг товарів, які споживач бажає і в змозі придбати за певною ціною впродовж певного періоду часу на певному ринку. Тому кожен господарський суб'єкт, перш ніж визначити обсяг виробництва, формувати виробничу потужність, повинен знати яку продукцію, в якому обсязі, де, коли і по яких цінах продаватиме.

Аналіз починається з вивчення попиту і формування портфеля замовлень (договорів, контрактів). Оцінка попиту дає можливість перейти до аналізу чинників, що впливають на рівень попиту.

На рівень попиту робить вплив:

· якість продукції;

· рівень доходів населення;

· рівень цін;

· споживчі переваги;

· інформаційні очікування;

· рівень цін на взаємозамінні товари;

· насиченість ринку і так далі

Важливим чинником, що визначає величину попиту, є ціна. Зміна величини попиту виникає під дією ціни. Ступінь чутливості попиту до зміни ціни визначається через коефіцієнт цінової еластичності (Ер):

 

=

 

Коефіцієнт еластичності попиту по доходу (Ed) характеризує ступінь чутливості попиту на товар при зміні доходів споживачів:

 

 

Попит еластичний, якщо величина цих коефіцієнтів більше одиниці і не еластичний, якщо величина цих коефіцієнтів менше одиниці.

При значенні коефіцієнта еластичності рівному нулю попит абсолютно нееластичний: ніяка зміна ціни не спричиняє зміну попиту на продукцію. Якщо коефіцієнт еластичності рівний одиниці, то це означає, що темп зростання попиту рівний темпу зниження ціни.

Для розрахунку даних коефіцієнтів цінової еластичності необхідно заповнити таблицю 1.

Таблиця 1.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 81; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты