Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Аналіз узагальнюючих показників якості продукції




 

Показник За попередній рік За звітний рік Відхилення
План Факт Від плану Від попереднього року
Обсяг продукції (робіт, послуг) в оптових цінах підприємства (без ПДВ і акцизів), тис. грош. од.          
Вартість сертифікованої продукції в оптових цінах підприємства (без ПДВ і акцизів), тис. грош. од.          
Питома вага сертифікованої продукції в загальному обсязі продукції (робіт, послуг) %          

 

Аналіз проводиться за зміною відносного показника (питома вага сертифікованої продукції в загальному обсязі випуску продукції, робіт, послуг).

Найважливішим напрямом аналітичної роботи є аналіз нових видів продукції (робіт, послуг).

Дані для аналізу містяться у формі звіту про впровадження нової продукції (технології). За даними цієї форми звітності і оперативно-технічного обліку розраховуються і аналізуються наступні показники:

· рівень модернізації продукції як відношення обсягу модернізованої продукції до загального обсягу випуску продукції в оптових цінах, що діють;

· рівень оновлення продукції як відношення обсягу нової продукції до загального обсягу випуску продукції в оптових цінах, що діють.

Розраховані показники зіставляються з плановими показниками за попередній рік, за ряд років.

В умовах ринкової економіки посилюється значення економічних форм захисту інтересів споживачів від постачань ним неякісної продукції. Однією з форм захисту є право споживача на пред'явлення постачальником рекламацій.

Рекламація – претензія, що пред'являється постачальникові у зв'язку з постачанням продукції, якість якої не відповідає умовам договору або контракту на постачання продукції.

Наявність або відсутність рекламацій є узагальнюючим показником нестабільності (стабільності) якості продукції.

Наявність зарекламованої продукції зменшує обсяг реалізованої продукції, підвищує собівартість, знижує прибуток, погіршує фінансове положення підприємства.

В процесі аналізу виявляється:

· кількість пред'явлених і прийнятих рекламацій в цілому і за найважливішими видами продукції;

· кількість і вартість продукції, за якими прийняті рекламації;

· питома вага за рекламованої продукції в загальному обсязі реалізованої продукції в оптових цінах, що діють.

Потім аналізують динаміку кількості прийнятих рекламацій, вартості і частки зарекламованої продукції в порівнянні з минулим роком або за ряд років в цілому за всією продукцією і за найважливішими її видами. Це дає можливість виявити вироби, на які пред'явлена найбільша кількість рекламацій, і звернути увагу на якість продукції, що випускається (табл. 9).

 

Таблиця 9


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 139; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты