Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Структурні механізми




 

Динамічність структури компаній.Основний принцип структуризації компанії полягає в тому, що структура компанії і структури життєвих циклів продукції/технології по технологічному ланцюгу виробництва кінцевого продукту повинні знаходитися в якомога більшій взаємній відповідності.

Разом з тим, структура компанії динамічна. Вона підлягає перебудові при зміні:

а) структури потреб суспільства, внаслідок чого відживають одні технологічні ланцюги і створюються інші;

б) змісту НДДКР як функції компанії, що відбувається під впливом зміни потреб і досягнень науково-технічного прогресу;

в) структури споживаних ресурсів (унаслідок зміни а), б) і географічного положення джерел ресурсів).

Все це веде до зміни структури і функцій великої системи задоволення потреб в цілому і її частин: системи продукції, виробничої системи і системи її розвитку. Безперервність даних змін приводить до необхідності періодичної реструктуризації компаній і їх діяльності.

В українському законодавстві передбачені правові норми, що регулюють створення, реорганізацію і ліквідацію акціонерних товариств. В рамках цих норм може здійснюватися реструктуризація компаній.

Фінансово-промислові групи.Фінансово-промислові (промислово-фінансові) групи (ФПГ) є формою інтеграції промислового і банківського капіталу у фінансовий капітал. За організаційно-правовою формою ФПГ – це сукупність юридичних осіб, що діють як основне і дочірні товариства або особи, які повністю або частково об'єднали свої матеріальні і нематеріальні активи (система участі) на основі договору про створення фінансово-промислової групи з метою технологічної або економічної інтеграціїдля реалізації інвестиційних та інших проектів і програм, направлених на підвищення конкурентоспроможності і розширення ринків збуту товарів і послуг, підвищення ефективності виробництва, створення нових робочих місць.

Організаційні форми Фпг.У практиці зарубіжних країн ФПГ складаються з крупних промислових компаній і крупних банків, а також, у багатьох випадках, і з торгових компаній («ядро»). Крім того, до складу ФПГ можуть входити малі і середні компанії («периферія»), діяльність яких контролюється крупними компаніями ФПГ. Така структура (рис. 5.2) дозволяєпоєднувати потенціал крупних організацій з гнучкістю середніх і малих підприємств.

 

 

Рис.5.2.Принципова структура ФПГ

 

За українським законодавством дочірні господарські товариства і підприємства можуть входити до складу ФПГ тільки разом зі своїм основним товариством (унітарні підприємства – разом зі своїм засновником).

Учасники ФПГ укладають між собою договір про створення фінансово-промислової групи. У складі промислово-фінансової групи визначається головне підприємство (може бути тільки одне), яке має виключне право діяти від імені промислово-фінансової групи як учасника господарських відносин. У договорі визначаються порядок освіти, повноваження і умови діяльності ради керівників, що є найвищим органом управління ФПГ, обсяг, порядок і умови об'єднання активів, цілі об'єднання учасників.

Основним принципом формування ФПГ є таке об'єднання господарюючих одиниць (компаній, банків), при якому кожен учасник групи, співпрацює на взаємовигідних умовах з рештою членів групи, займається тільки такою діяльністю, яка приносить йому максимальний прибуток. ФПГ в цілому виграє від мобілізації крупних капіталів, від об'єднання частини активів учасників і від переваг спеціалізації компаній, що входять до неї.

При створенні ФПГ центральна компанія на підставі вимог, встановлених урядом, розробляє організаційний проект ФПГ, який є підставою для її реєстрації і організації діяльності.

Діяльність ФПГ здійснюється відповідно до договору і оргпроекту під контролем повноважного державного органу. Учасники ФПГ, зайняті у виробництві товарів і послуг, можуть бути визнані консолідованою групою платників податків, а також можуть вести звідні (консолідовані) облік, звітність і баланс. Учасники ФПГ несуть солідарну відповідальністьпо зобов'язаннях центральної компанії.

Головне підприємство є основним координуючим органом групи, що виробляє загальну економічну стратегію ФПГ, погоджує її науково-технічну, виробничу і збутову політику. Як правило, кожну ФПГ очолюють гігантські банки або холдинг-компанії з обширною системою пов'язаних з ними спеціалізованих кредитно-фінансових інститутів. В окремих випадках ФПГ може об'єднувати тільки промислові або торгові фірми. Тоді серед них центром стає одна або декілька фірм-гігантів, що мають завдяки своїй економічній потужності майже необмежений кредит в банках.

Організація і діяльність ФПГ ілюструються рис. 5.3.

 

Рис.5.3.Організація і діяльність ФПГ

Інструменти інтеграції.Компанії, що входять до складу ФПГ, зберігаючи свою організаційну і оперативну самостійність, зв'язані між собою фінансовою, виробничою, збутовою та іншою залежністю. Найбільш тісні зв'язки в ФПГ встановлюються внаслідок володіння контрольними пакетами акцій; взаємну участь в акціонерному капіталі; трастові операції; довготривалі кредитні зв'язки, що підкріплюються веденням банками поточних рахунків промислових і торгових компаній, особистою унією. Між нефінансовими компаніями в ФПГ поширені відносини виробничої кооперації, що здійснюються на організаційно-технічній основі корпоративних стандартів, взаємних постачань, товарообміну, технічної співпраці і персональних зв'язків. Розглянемо детальніше інструменти інтеграції компаній у ФПГ.

Взаємне володіння акціями.Банки володіють акціями промислових компаній та інших банків, комерційних структур, а промислові концерни купують акції банків. В результаті власники крупних виробничих корпорацій стають співвласниками банків, комерційних структур. Взаємопов’язаність акціонерних часток є основою єдності групи.

Холдингова форма управління акціонерним капіталом групи.Холдинг-компанія – корпорація або акціонерна компанія, що управляє або контролює діяльність однієї або декількох юридично самостійних компаній за допомогою контрольного пакета акцій контрольованих підприємств, якими вона володіє; при цьому сама холдингова компанія може не володіти власним виробничим потенціалом і не займатися виробничою діяльністю; має в більшості випадків право голосу; часто використовується для проведення єдиної політики і здійснення контролю над дотриманням спільних інтересів великих корпорацій, а також для прискорення процесу диверсифікованості. Холдинг-компанія шляхом придбання акцій може ввести в контрольовану нею групу нові компанії; шляхом злиття вхідних в групу фірм реконструювати її структуру; продати частку акцій будь-якої зі своїх корпорацій іншій холдинг-компанії.

Холдинги дозволяють досягати цілей, недосяжних або важко досяжних для кожної взятої окремо ланки за рахунок: раціоналізації виробничої структури взаємозв'язаних через холдинг компаній, впровадження перспективних видів технологій, оперативного використання ринкової кон'юнктури, забезпечення прийнятного режиму кредитування і т. д.

Холдинг може контролювати й інші холдинги, що мають більш спеціалізовані портфелі акцій. Така ієрархія всередині групи дає можливість врівноважувати між собою контроль і децентралізацію. Вона також дозволяє центру за наявності навіть невеликого капіталу контролювати периферію. Таким чином, створюється система взаємозв'язаних акціонерних товариств, що опираються на крупну головну холдинг-компанію, яка контролює проміжні холдинг-компанії.

Розпорядження акціями.Банки управляють за довіреністю акціями, що належать як крупним, так і дрібним акціонерам. Ці функції виконують трастові департаменти банків, трастові банки. До трастових інститутів відносяться також взаємні фонди і пенсійні фонди. Розпорядження акціями дозволяє банкам підсилити контроль над виробничими компаніями і розповсюдити його за межі їх частки участі в капіталі.

Довгострокові фінансові зв'язки.У зв'язку з високою надійністю вкладення капіталу в крупні корпорації, банки розширюють промисловий кредит і більше беруть участь в промисловому прибутку. В цілому кредитні відносини є менш жорсткою формою зв'язку в групі, ніж відносини корпоративної власності.

Банки надають крупним концернам наступні види послуг, що є додатковим джерелом прибутку банку, крім відсотка по позиках:

· тримають резерви грошового капіталу;

· організовують фінансування з третіх джерел: шляхом створення консорціумів комерційних банків; розміщення цінних паперів групами інвестиційних банків;

· беруть на себе багато функцій концернів, що мають касовий і обліково-фінансовий характер: ведуть розрахунки з клієнтами концернів по операціях, що укладаються ними; виплачують дивіденди по їх акціях і відсотки по їх облігаціях і інших позиках; здійснюють податкові і інші платежі державі;

· є фінансовими і діловими консультантами корпорацій: надають комерційну інформацію; здійснюють операції по злиттю і поглинанню підприємств, реорганізації і фінансовому оздоровленню концернів тощо.

Міцність зв'язків обумовлюється тим, що нефінансові корпорації є найважливішим джерелом грошових депозитів в банках – це головний резерв позикового капіталу для виробничих і комерційних корпорацій.

Особиста унія.Сумісний контроль власності, міцні фінансові зв'язки промислових, комерційних корпорацій і банків закріплюються особистою унією – тобто взаємним представництвом керівників цих структур в правліннях, радах директорів і т. д. Членство в раді директорів дає можливість приймати вирішення щодо питань стратегії корпорацій.

Корпоративні стандарти.Система корпоративних стандартів покликана гармонізувати організацію кооперованих НДДКР і виробничих процесів, а також параметрів якості продукції, що виготовляється в кооперації ряду підприємств.

Перспективи розвитку ФПГ.Фінансово-промислові групи мають перспективи розвитку як у напрямі розширення різноманітності цілей діяльності, так і різновидів промислових структур, що входять до складу ФПГ. Однією з таких цілей є диверсифікація виробництва, що створює можливості для підвищення швидкості реакції на зміни на ринках сировини, технологій і товарів, маневрування ресурсами, прискорення технічних і організаційних нововведень. Досвід зарубіжних фірм підтверджує ефективність стратегії розвитку крупних компаній у напрямі диверсифікації.

Іншою перспективною метою, можливо найпріоритетнішою, є прискорення темпів науково-технічного розвитку і конверсії виробництввідповідно до змін на внутрішньому і зовнішньому ринках товарів і технологій.

Розвиток ФПГ дозволить полегшити вирішення ряду проблем, викликаних реформою економіки. В рамках ФПГ досягається:

· концентрація грошових, матеріальних, науково-технічних, трудових і інформаційних ресурсів, необхідних для подолання спаду виробництва і спаду інвестицій в його науково-технічний розвиток. ФПГ здатні відновити зруйновану, у зв'язку з ліквідацією галузевого управління, взаємодію фінансового, промислового і інтелектуального капіталів;

· формування ефективного механізму самофінансування учасників ФПГ: в результаті інтеграції економічних, організаційних, технологічних і інтелектуальних потенціалів учасників ФПГ забезпечуються реальні механізми самофінансування, нарощування інвестиційних ресурсів для високоефективних виробництв. Причому внаслідок інтеграції капітал не тільки зростає сумарно. Особливо цінним є посилення потенціалу консолідованого вкладення в різноманітні сфери діяльності;

· підвищення стійкості загальної прибутковості і зниження підприємницького ризику учасників групи: очікуваний чистий прибуток центральної компанії є сумою очікуваних прибутків учасників, тоді як ризик групи менше суми ризиків всіх компаній;

· підвищення економічної стабільності учасників групи: стає можливим надання допомоги тим збитковим підприємствам, які незамінні в технологічному ланцюзі виготовлення кінцевого продукту. ФПГ можуть набувати придбавати збиткові підприємства, здійснювати їх санацію і перетворювати в ефективні виробництва. Водночас ФПГ здатні досить легко переносити локальні банкрутства в своїй системі;

· спрощення вирішення проблеми взаємної заборгованості підприємств групи. Необхідно пам’ятати, що проблема неплатежів в українській економіці не зводиться тільки до неплатежів підприємств і є явищем багатоплановим і багатофакторним. Воно відображає не тільки проблеми, пов'язані з платіжною дисципліною підприємств, але і недосконалість системи оподаткування в країні, недосконалість або фактичну відсутність нормального фінансового менеджменту на підприємствах, своєрідність політики і адаптації підприємств до ринкових умов господарювання, а також реальну поведінку самої держави, що недостатньо ефективно і послідовно виконує свої функції. Фінансово-промислові групи можуть раціонально вирішити проблеми взаєморозрахунків і неплатежів, принаймні серед учасників кожної конкретної групи;

· поліпшення кредитного обслуговування підприємств групи банками, що входять у ФПГ, оскільки банк не зацікавлений в штучних затримках з платежами клієнтам – партнерам по групі. Постійний замкнутий круг підприємств, що кредитуються, передбачає хороше знання специфіки підприємств, їх фінансів, інвестиційних проектів. Звідси цілком обґрунтовані пільги в обслуговуванні підприємств банками:

– швидкість отримання позикових коштів (за спрощеною процедурою);

– нижчі порівняно з ринковими кредитні ставки;

– можливість пролонгації терміну повернення кредиту;

– участь банку в проектному фінансуванні;

· стійка кооперація підприємств групи і організація внутрішнього маркетингу, що знімає з порядку денного проблему постачань і збуту;

· можливість формування міжнародних коопераційних зв'язків. З ФПГ будуть більш охоче співпрацювати іноземні інвестори, оскільки подібні об'єднання володіють достатньою автономією в ухваленні і здійсненні основних рішень і можуть самостійно входити в міжнародні коопераційні зв'язки. Для зарубіжних партнерів ФПГ є гарантом збереження вкладених засобів.

ФПГ також сприятимуть:

· оновленню промислових технологій і збільшенню масштабів нововведень шляхом формування і підтримки ефективного «інноваційного клімату». Звичайно, активізація інноваційної діяльності найтісніше пов'язана з малим бізнесом, розвитком середніх підприємств. Водночас саме ФПГ за рахунок високої концентрації капіталу і гнучкості структури здатні реалізовувати масштабні науково-технічні розробки, створювати найбільш складні технічні і технологічні системи;

· активізації зовнішньоекономічної діяльності підприємств на базі їх взаємодії з комерційними банками. Українські підприємства-експортери нерідко несуть на світових ринках значні втрати через відсутність необхідного досвіду, професіоналізму в торгових і фінансових операціях, в страхуванні ризиків. У західних фірм є широкі можливості вибору джерел фінансування. Численні послуги з розрахунків, дилінгу, хеджування пропонуються крупними банками, інвестиційними і страховими компаніями, які мають в своєму розпорядженні широку систему відділень, об'єднаних системами електронного зв'язку. Подібну систему прагнуть створити також українські комерційні банки. Завдяки їх діяльності підприємства України дістають прямий доступ до міжнародних комерційних і фінансових контрактів;

· зниженню ефекту тиску крупних зарубіжних фінансових груп на українську економіку шляхом створення імпортозамінної продукції.

Формування багаторівневих промислових структур.Найбільш обґрунтованим напрямом розвитку корпоративних промислових структур з погляду закономірностей організації суспільного виробництва є послідовне об'єднання:

1) підприємств по технологічному ланцюгу виробництва кінцевого продукту;

2) створеної структури з підприємствами, що здійснюють дослідно-конструкторські і технологічні роботи із створення нової продукції;

3) структур 1, 2зпідприємствами, що здійснюють розробку і виготовлення для них нового технологічного устаткування і технологічних систем (організованих в структури, аналогічні 1, 2);

4) структур 1, 2,3 з підприємствами промислово-будівельної індустрії.

Фінансово-промислові групи порівняно з концернами і холдингами мають перевагу – їх активи мобільніші, оскільки система участі визначається договором між учасниками і може гнучко реагувати на зміни зовнішнього середовища групи. Ця особливість ФПГ дозволяє їй здійснювати управління своєю діяльністю шляхом вибору стратегічних позицій в конкуренції або (і) за слабкими сигналами із зовнішнього середовища. Тому в корпораціях, побудованих за типом ФПГ, можуть створюватися і успішно функціонувати промислові структури вказаних вище чотирьох типів. Гнучкість таких структур ще більше підвищиться, якщо в законодавстві буде передбачено право учасників ФПГ використовувати свої активи для участі в декількох групах, регулюючи свою участь в них.

Реалізація інтересів банків – учасників ФПГ.Банки зацікавлені в участі у ФПГ, оскільки при цьому створюються реальні можливості розширення сфери діяльності, підвищення потенціалу прибутковості і фінансової стійкості. Інтерес банків до ФПГ пояснюється такими причинами:

· із зростанням капіталу, задіяного у фінансовому і торговому секторах господарства, його гранична продуктивність падає і капітал у пошуках нового застосування повертається до виробництва;

· прибутковість короткострокових фінансових інструментів велика, але непостійна. Лише довгострокові вкладення дозволяють сподіватися на отримання стабільного доходу. Крім того, ризики у фінансовому секторі залежать виключно від зовнішніх чинників. Їх можна мінімізувати, але природа їх майже не піддається управлінню, особливо із збільшенням обсягу обороту фінансових коштів. У реальних інвестиціях можна впливати на суть технології і, зрештою, товару, який принесе прибуток;

· загальна тенденція у сфері управління ФПГ – концентрація управління промисловими підприємствами в головній компанії групи, в першу чергу, шляхом переструктуризації капіталу учасників. Відповідно до цієї тенденції банки, що беруть участь у ФПГ, отримують можливість зайняти ключові позиції в перспективних інвестиційних програмах, що користуються державною підтримкою;

· у результаті участі в ФПГ у банків з'являються можливості розширити сферу діяльності, налагодити стійкі відносини з промисловістю, причому в сприятливіших і надійніших умовах, ніж ті, які можуть скластися у разі прямого інвестування засобів в конкретні програми;

· у банків з'являється можливість отримати як клієнтів учасників групи із значним фінансовим оборотом, що важливе як з погляду отримання прибутку, так і з погляду можливих перерозподілів зон впливу банків;

· фінансування крупних інвестиційних проектів можливе лише під істотні гарантії, які можуть забезпечуватися матеріальними, основними і оборотними фондами значних розмірів, контрольованими учасниками ФПГ;

· спільна діяльність з промисловими, торговими, страховими структурами, спрямована на досягнення взаємовигідного результату, підвищує конкурентоспроможність банку за рахунок поліпшення прогнозованості економічної ситуації; поглиблення спеціалізації з урахуванням перспективних напрямів наукової і виробничої діяльності клієнтів; комбінації ефектів від спільної діяльності; підвищення рівня опрацьовування інвестиційних проектів;

· участь банків у ФПГ відкриває перед ними реальніші перспективи економічного співробітництва з державою.

Чинники, стримуючі утворення ФПГ.В даний час в Україні є чинники, що стримують процес інтеграції банківського і промислового капіталів. Відзначимо головні з них:

· політична і економічна нестабільність в країні породжує невпевненість банків в можливості своєчасного повернення кредитів підприємствами, що стримує інвестування в промисловість;

· відсутність надійних механізмів повернення кредитів і страхування ризиків;

· нерозвиненість фондового ринку і низька ліквідність акцій значної кількості промислових підприємств;

· недостатнє соціально-технологічне опрацьовування механізму співпраці потенційних суб'єктів фінансово-промислових груп;

· слабка ринкова інфраструктура середовища взаємодії банків і промислових підприємств, особливо в сфері фінансової звітності і аудиту. Недостатня інформаційна прозорість підприємств, що потребують інвестування;

· суперечності інтересів банків і підприємств: підприємства часто прагнуть прив'язати отримання інвестиційних ресурсів до системи технологічних зв'язків, що вже склалася, і зберегти самі ці зв'язки (часто вельми неефективні), тоді як банки, орієнтуючись, перш за все, на прибуток, не завжди готові зважати на існуючу технологічну заданість виробництва.

Слід зазначити, що на товарному ринку, коли має місце конкуренція продавців, суб'єктивна мета підприємства-продавця – отримати прибуток, трансформується в об'єктивну мету – задовольнити потребу. На інвестиційному ринку конкуренція банків-продавців кредитів не розвинена і суб'єктивна мета банків – отримати прибуток не трансформується в об'єктивну мету – задовольнити потребу в інвестиційних кредитах.

В Україні сьогодні формуються ФПГ в різних регіонах. У більшості зареєстрованих ФПГ сформоване лише «ядро», що складається з крупних промислових підприємств, як правило, різної галузевої спрямованості і декількох банків, інвестиційних і страхових компаній. У складі деяких ФПГ є торгові компанії. Кількість учасників ФПГ коливається в широкому діапазоні (від трьох до сорока). Чисельність тих, що працюють на підприємствах ФПГ – від декількох тисяч до 300 тисяч чоловік.

Транснаціональні компанії.Багатьом фінансово-промисловим групам, як і багатьом промисловим концернам, економічно розвинених країн властивий транснаціональний характер економічної діяльності. Однією з умов формування транснаціональних компаній (ТНК) є відміна державою обмежень на міжнародні фінансові операції, злиття і поглинання компаній, створення альянсів між ними в міжнародній сфері. При цьому відбувається органічне злиття національних і зарубіжних складових транснаціональних компаній в таких сферах, як НДДКР, виробництво, реалізація, післяпродажне обслуговування і весь комплекс маркетингових послуг. Характерним є те, що зарубіжні філії і дочірні компанії ТНК активно прагнуть стати дійсно органічною складовою частиною національної економіки приймаючої країни.

Штаб-квартири більше 90% ТНК розташовані в промислово розвинених країнах. При цьому близько 60% діяльності ТНК пов'язано з промисловістю, 37% – сферою послуг і 3% – з базовими галузями. Росте концентрація інвестицій ТНК у сферу послуг і високотехнологічне промислове виробництво, знижується частка інвестицій в базові і традиційні галузі переробної промисловості. Транснаціональною до теперішнього часу є і діяльність більшості найбільших комерційних банків промислово розвинених країн.

Сучасні ТНК, діяльність яких широко диверсифікована, виступають як міжнародні ТНК інтегруючого типу. Вони створюють реальну основу формування достовірно світової економіки, складовими якої є міжнародне виробництво з єдиним ринковим і інформаційним простором, міжнародний ринок капіталів, робочої сили, науково-технічних послуг.

За розміром активів за кордоном найбільшою в світі ТНК до останнього часу була англійсько-голландська «Royal Dutch Shell», за якою слідують «Ford Motor Company» і «General Motors» (США), «Ексон» (США) і «IBM» (США). У число 20 найбільших по активах за кордоном ТНК входять: 7 американських корпорацій, 3 японські, 2 німецькі, 2 англійсько-голландські, 2 швейцарські, а також по одній з Великобританії, Нідерландів, Італії і Франції (у цей список не входять власне фінансові корпорації). За обсягом продажів лідерами залишалися п'ять японських ТНК – «Іточу» (хімія, виробництво сталі, верстатобудування, текстильна промисловість, АПК), «Міцуї», «Сумітомо», «Марубені», за якими слідували американські «General Motors», «Ford Motor Company», «Ексон». Лідерство японських фірм активно підкріплювалося провідною роллю японських банків: 8 з 10 найбільших банків світу – японські. У сфері міжнародної інвестиційної діяльності виділяють 8 фінансових груп (7 американських і 1 англійська). Не дивлячись на територіально-географічну розкиданість підприємств ТНК, японські корпорації домінують, перш за все, в Азії, США – в Латинській Америці, в країнах ЄС – в Східній Європі і Африці.

Транснаціоналізація економічної діяльності, в основі якої лежить розвиток фінансового капіталу, не зважаючи на очевидні суперечності цього процесу (можливість дестабілізуючої дії на національну економіку), продовжує активно розгортатися, розширюючи і змінюючи свою географію і трансформуючи свої форми. Стійка тенденція до розширення діяльності ТНК у сфері послуг (що пов'язане як з операціями банків, страхових, торгових, рекламних фірм, так і з інвестиціями промислових компаній), особливо наукоємних послуг.

Створення ТНК актуально і для української економіки. Україна отримала в спадок від унікальні виробничі структури із звичним для себе загальносоюзним масштабом господарської діяльності. У разі збереження і розвитку цих структур необхідно зробити їх адекватними ринковим умовам, такими, що мають виразну ринкову мотивацію і відповідний механізм господарювання, трансформуючи їх за кращими зразками західних транснаціональних фірм. За згодою потенційних партнерів з країн СНД можливо відновити виробничо-господарські зв'язки між ланками колишніх всесоюзних виробничих і науково-виробничих утворень і на базі їх сформувати ТНК.

Диверсифікація і спеціалізація діяльності.Структура діяльності компанії визначається різноманітністю видів діяльності і їх питомою вагою (значущістю) в загальному результаті діяльності. Різноманітності діяльності властиві два протилежні процеси: диверсифікація(розширення різноманітності) і спеціалізація (звуження різноманітності).

Рівень спеціалізації і диверсифікації діяльності підприємства може оцінюватися широтою асортименту, тобто кількістю найменувань (видів, моделей, типів, розмірів) продукції, що випускається. За інших рівних умов чим вужчий асортимент, тим вищий рівень спеціалізації і нижчий рівень диверсифікації виробництва.

Рівень спеціалізації підприємства може бути визначений як відношення обсягу випуску профілюючої (базовою) моделі продукції до загального обсягу виробництва. Якщо всі моделі випускаються в рівних обсягах, то

 

,

 

де – ширина асортименту продукції.

В цьому випадку рівень диверсифікації рівний питомій вазі випуску решти (не профілюючої) продукції в загальному обсязі виробництва:

 

.

 

Зміна рівнів спеціалізації і диверсифікації залежно від широти асортименту при рівних обсягах випуску всіх моделей показана на рис. 5.4.

Рис.5.4. Зміна рівня спеціалізації і диверсифікації виробництва залежно від ширини асортименту.

 

Очевидно, що при стабільних потребах в продукції підприємства і регулярних потоках факторів виробництва (ресурсів) переважає спеціалізація діяльності, що забезпечує зниження витрат виробництва і високу бездефектність виготовлення продукції. Проте характерна для зовнішнього середовища компанії нестабільність потреб і (або) потоків факторів виробництва викликає необхідність диверсифікації продукції, оскільки це дозволяє гнучко змінювати структуру виробництва і маневрувати ресурсами. Диверсифікація діяльності досягається:

· включенням до складу компанії підприємств (організацій) різної предметної і технологічної спеціалізації;

· комбінуванням спеціалізованих виробництв в рамках підприємств-комбінатів;

· доданням (прищепленням) властивостей гнучкості технологічним системам і оргструктурам, а також фахівцям і менеджерам (що створює можливість маневрування видами діяльності);

· розвитком різних видів діяльності на базі передової технології, якою володіє компанія.

Параметри диверсифікації діяльності змінюються за рівнями виробничо-господарських систем у міру агрегації (дезагрегування) діяльності. Типовий склад параметрів диверсифікації наведений в табл. 5.1.

Таблиця 5.1.

Параметри диверсифікації діяльності виробничо-господарських систем

Рівень системи Параметри диверсифікації діяльності
Фінансово-промислова група За сферами діяльності:
  • промислове виробництво;
  • фінансово-комерційна діяльність;
  • маркетингова діяльність.
Промисловий концерн За сферами діяльності:
  • промислове виробництво;
  • фінансова діяльність;
  • лізингова діяльність.
За промисловим виробництвом:
  • випуск продукції різної галузевої приналежності.
За життєвим циклом технології/попиту:
  • НДДКР;
  • виробництво;
  • маркетинг.
Група підприємств, компанії, підприємство За промисловим виробництвом:
  • виготовлення продукції, спорідненої галузевої спеціалізації;
  • виготовлення однорідної продукції в асортименті;
  • випуск складної продукції різної комплектації.
За життєвим циклом технології/попиту:
  • НДДКР;
  • виробництво;
  • маркетинг.

Типове поєднання параметрів спеціалізації і диверсифікації.Диверсифікація діяльності компаній, якщо не брати до уваги конгломерати (компанії, що мають безсистемний набір видів діяльності), здійснюється в рамках певної (вужчої або ширшої) спеціалізації.

Проведений аналіз видів діяльності ряду машинобудівних фірм ФРН і українських підприємств за даними їх реклами дозволив виявити вельми різноманітне поєднання параметрів (ознак) спеціалізації і диверсифікації. Для вказаної групи підприємств характерні наступні параметри диверсифікації (табл. 5.2):

· різноманітність технологічних систем за сферою їх застосування і призначення;

· різноманітність технологічного устаткування за рівнем системності (системи, підсистеми, агрегати, елементи, вузли);

· різноманітність за конструктивним виконанням;

· різноманітність діяльності (послуг) за життєвим циклом продукції/технології.

Різноманітність діяльності виробничо-господарських структур за життєвим циклом продукції/технології приводить до різноманітності самих структур (табл.5.2.).Діапазон діяльності таких структур змінюється в межах від окремого етапу до всього життєвого циклу продукції/технології.

Таблиця 5.2.

Типове поєднання параметрів (ознак) спеціалізації і диверсифікації діяльності підприємств (фірм)

Параметр спеціалізації Параметри диверсифікації
1. Вид технологічних систем 1.1. Системи різних областей застосування і призначення; 1.2. Системи (їх частини) різного рівня (системи, підсистеми, агрегати, елементи, вузли); 1.3. Конструктивного виконання; 1.4. Спектр діяльності (послуг) в життєвому циклі технології.
2. Базова технологічна система (підсистема, агрегат) або споріднені технічні засоби 2.1. Системи (підсистеми, агрегати) різного призначення, що створюються за принципами і елементами базової системи; 2.2. Системи і їх елементи різного рівня; 2.3. Спектр діяльності (послуг) в життєвому циклі технології.
3. Технологічна система (агрегат) Різне виконання системи: звичайне (стандартна система) або спеціальне (за спеціальними вимогами замовника).
4. Технологічне устаткування галузі виробництва Агрегати технологічних систем (агрегатів) різних технологічних переходів, виробництв і підгалузей даної галузі (видів продукції і напівпродуктів).
5. Агрегати для використання в технічних системах Агрегати, їх елементи, вузли, напівпродукти допоміжного виробництва.
6. Вид технічних засобів 6.1. Технічні системи різного призначення, в яких використовується даний вид технічних засобів; 6.2. Спектр діяльності (послуг) в життєвому циклі технології.
7. Вид діяльності в життєвому циклі продукції/технології 7.1. Спектр технологічних систем і агрегатів різних галузей виробництва і різного призначення; 7.2. Спектр виробів різного рівня системності (системи, підсистеми, агрегати, вузли).
8. Вид технологічного устаткування і послуг Спектр підприємств різних галузей, що використовують даний вид устаткування.

Типи структур Діяльність в життєвому циклі товару/технології (стадії, етапи)
НДДКР Виробництво Маркетинг
Проектування Конструювання Виготовлення дослідних зразків Виготовлення Постачання Монтаж та запуск в експлуатацію Гарантійне обслуговування Сервіс, технічне обслуговування Ремонт
A B C D E F G H I
A Проектна
A ÷ B Проектно-конструкторська
B ÷ C Дослідно-конструкторська
A ÷ C Проектно-дослідно-конструкторська
A ÷ D Науково-виробнича
D, G   Виробнича  
A ÷ E Науково-виробничо-торгівельна
E   Посередницька (збутова)  
A ÷ D, F або A ÷ F Науково-виробничо-монтажна
A ÷ G Науково-виробничо-маркетингова
A ÷ H Науково-виробничо-маркетингова
E, H   Посередницько-сервісна
A ÷ I Науково-виробничо-маркетингова
H ÷ I   Ремонтно-сервісна
                             

 


 

Системність виробничо-господарських структур.Система, що складається з певної сукупності взаємозв'язаних елементів (частин), відрізняється від наборуаналогічних, але відособлених елементів тим, що:

· система цілеспрямована на досягнення певної мети; у наборі елементів кожен з них може мати свою мету, сукупність яких не буде тотожна цілям системи;

· система має структуру, що визначається мережею зв'язків між елементами; набір елементів мережі зв'язків і, отже, структури не має;

· система здатна до самоорганізації за рахунок синергізму властивостей, що характерні її складовим елементам; набір елементів такою здатністю не володіє;

· система має властивості, якими не володіє жоден з її елементів, узятих окремо (наприклад, властивістю працездатності володіє система, що складається з двох частин підприємства: технологічної підсистеми і соціальної підсистеми. Жодна з цих підсистем окремо цієї властивості не має);

· система володіє взаємозв'язаними властивостями цілісності і відособленості,набір елементів володіє тільки властивістю відособленості.

Мистецтво проектування виробничо-господарських структур полягає в тому, щоб перетворити сукупність підприємств (конгломерат) на систему.

Проектування системи здійснюється за схемою:

1. Визначення місії, цілей і стратегії компанії.

2. Структуризація технологічних ланцюгів виробництва кінцевих продуктів.

3. Структуризація процесів життєвих циклів продукції/технології проміжних (по технологічних ланцюгах виробництва) і кінцевих продуктів.

4. Визначення ролі підприємств, що діють в компанії (базових), в технологічних ланцюгах виробництва і життєвих циклах продукції/технології і, можливо, їх реконструкція.

5. Проектування доповнення до базового складу підприємств за рахунок:

· придбання діючих підприємств інших компаній;

· проникнення в інші компанії (участі в них);

· утворення філій і представництв, проектування і будівництва нових підприємств.

6. Інтеграція виробництв різної галузевої приналежності, різних технологічних ланцюгів і життєвих циклів продукції/технології.

Завдання проектування системи полягає в тому, щоб отримати синергетичний ефект(ефект взаємозв'язку), при якому сумарна віддача капіталовкладень компанії вища, ніж сума показників віддачі по кожному технологічному ланцюгу (групі підприємств) окремо.

Основними джерелами (чинниками) синергізму в проектованій системі можуть бути:

· наявність уніфікованих елементів в конструкції продукції;

· можливість поєднання тих або інших ланок технологічних ланцюгів;

· можливість поєднання тих або інших процесів життєвих циклів продукції/технології (наприклад, проектування, випробувань, збуту);

· можливість поєднання (об'єднання) окремих функцій і завдань управління, а також технічної, інформаційної і нормативної баз управління;

· взаємне відкриття каналів комерційної і науково-технічної інформації, що забезпечує:

– прискорення дифузії нововведень і передового досвіду;

– економію від поєднання банків інформації;

– підвищення захищеності від дії рефлексії конкурентів за рахунок більш кваліфікованого відсіву (фільтрації) зовнішньої інформації;

· гармонізація внутрішньофірмової стандартизації.

При оцінюванні синергізму всі ці джерела конкретизуються в чинники синергізму. Слід зазначити, що взаємодія може приводити і до негативного ефекту синергізму, коли 2 + 2 < 4.

Джерела синергізму при взаємодії підприємств, що належать різним технологічним ланцюгам рис.5.5.

 

 

Рис.5.5. Джерела синергізму при взаємодії підприємств різних технологічних ланцюгів

 

У зарубіжній практиці структура діяльності багатьох успішних фірм, має безсистемний характер: кожен вид діяльності практично відособлений від інших видів. Це – фірми-конгломерати. Як приклад можна, зокрема, навести широко диверсифікований конгломерат «Амерікен Телефон енд Телеграф». Фірма здійснює такі види діяльності, як: телефонний зв'язок, космічна електроніка, споживчі товари, готельна справа, прокат автомобілів, страхування.

Досвід фірм США показує, що за сприятливої загальної кон'юнктури підсумкові показники синергетичних фірм і конгломератів приблизно однакові. Але в напружених ситуаціях і (або) в моменти спаду кон'юнктури синергетичні фірми виявляються стійкішими і мають кращі результати діяльності, ніж конгломерати. Отже, можна зробити висновок, що чим вищі очікувана нестабільність і жорсткість конкуренції, тим більше досягнення успіху залежатиме від наявності позитивного ефекту синергізму (системності діяльності).

Оцінка синергізму.Розглянемо об'ємну модель прояву синергізму (рис. 5.6.а), в якій площина ZOY є квадратною матрицею «технологічні ланцюги – джерела синергізму (вкладаючі); технологічні ланцюги, що сприймають ефект синергізму», а по осі абсцис (ОХ) розташовані чинники – джерела синергізму. Оцінку ефекту впливу кожного чинника, як правило, здійснюють в балах (наприклад, за десятибальною шкалою). В осередках матриці вказують оцінку синергізму, що виникає під впливом певного чинника – джерела при взаємодії двох технологічних ланцюгів.

На рис. 5.6.бнаведений умовний приклад підсумкової оцінки синергізму трьох взаємодіючих технологічних ланцюгів (трьох груп підприємств), що є середнім арифметичним значенням оцінок впливу всіх чинників синергізму. Як видно з матриці, найбільш синергетично впливає ТЦ2 (сумарний внесок оцінюється в 9 балів), найменше – ТЦ3 (сумарний внесок – 4 бали). Найбільший ефект синергізму проявляє ТЦ1 (сумарний ефект оцінюється в 8 балів), найменший – ТЦ3 (5 балів). Найбільш ефективна взаємодія між ТЦ1 і ТЦ2. вплив ТЦ1 на ТЦ2 оцінюється в 5 балів, вплив ТЦ2 на ТЦ1 – в 6 балів. Найменш ефективна взаємодія виявляється між ТЦ1 і ТЦ3: вплив кожній з них на іншу оцінюється в 2 бали.

 

Рис.5.6. Оцінка синергізму трьох взаємодіючих технологічних ланцюгів

 

Оцінка синергізму повинна здійснюватися як для теперішнього моменту, так і для майбутнього, оскільки вплив різних чинників – джерел синергізму змінюватиметься під впливом стратегії, яку обирає фірма і управлінських рішень. Необхідно також оцінити найбільш значущі чинники і стабільність їх впливу, що дозволить виявити бажані джерела синергізму, які необхідно підтримувати.

При реорганізації компанії (злитті, приєднанні, поглинанні) доцільний вибір варіанту, який принесе найбільший синергетичний ефект в теперішньому періоді і в майбутньому. В розглянутому нами прикладі у випадку, якщо компанія здійснює свою діяльність в технологічному ланцюзі ТЦ1 (володіє групою підприємств цього ланцюга або бере участь в них) і припускає розширення своєї діяльності шляхом приєднання групи підприємств іншого технологічного ланцюга (іншої компанії), то вона повинна вирішити, який технологічний ланцюг слід вибрати – ТЦ2 або ТЦ3? Очевидно, що за інших аналогічних умов доцільний вибір компанії (підприємств) ТЦ2, оскільки при злитті з нею може бути досягнутий найбільший синергетичний ефект.

Якщо ж компанія володіє підприємствами всіх трьох вказаних технологічних ланцюгів і має намір припинити свою діяльність в одній з них, то їй, за інших рівних умов, вигідно продати групу підприємств ТЦ3, оскільки при цьому матиме місце найменший негативний синергізм.

Стратегічні зони господарювання і стратегічні господарські центри.Великі і більшістю середніх фірм США є комплексами, що випускають різнорідну продукцію і виходять з нею на численні товарні ринки. Проте у зв'язку з нестабільністю життєвих циклів технології/попиту, високим рівнем невизначеності в умовах конкуренції, появою соціально-політичних обмежень виявилось, що для вирішення виникаючих стратегічних завдань маневрування галузями діяльності шляхом її диверсифікації недостатньо. По-перше, науково-технічний розвиток виробництва і організація маркетингу привели до скорочення тривалості життєвих циклів попиту і ліквідації відповідних галузей виробництва. Тому компанія повинна постійно піклуватися про те, щоб освоювати новий вид діяльності і відсікати застарілі. По-друге, конкурентна стратегія повинна мінятися із зміною стадій життєвого циклу попиту, а для цьогокомпанія повинна своєчасно передбачати зміну цих стадій на різних ринках. Тому об'єктом маневрування стають не окремі види діяльності компанії, а її діяльність в стратегічних зонах господарювання (СЗГ).

Слід зазначити, що ідея децентралізації управління на основі виділення «зон господарювання» не нова. У 50-і роки в СРСР була здійснена корінна реорганізація управління: ліквідовано галузеве управління і виділені регіональні народногосподарські комплекси, управляти якими стали регіональні ради народного господарства. Стратегічне управління здійснювалося з центру. Така реорганізація сприяла економічному розвитку регіонів, але не привела до підвищення темпів розвитку народного господарства в цілому. Тому згодом було відновлено галузеве управління.

Розподіл повноважень, що існує нині, між федеральними і регіональними органами влади і управління, а також тенденція до посилення ролі регіональних органів, по суті, є новим варіантом децентралізації управління народним господарством. Проте ця тенденція суперечить з прагненням стратегічних інвесторів до створення гігантських промислово-фінансових компаній і централізації управління ними.

СЗГ – це окремий сегмент оточення компанії, на який вона має або хоче отримати вихід. Параметрами виділення СЗГ із зовнішнього середовища компанії є:

· певна потреба (наприклад, потреба в теплому одязі);

· технологія, за допомогою якої ця потреба може бути задоволена (очевидно, що потреба в теплому одязі може бути задоволена використанням технологій текстильної, шкіряної і хутряної промисловості);

· тип клієнта (наприклад, населення, соціальні організації, державні організації);

· географія потреби (цей параметр важливий, в першу чергу, з погляду стадії життєвого циклу попиту і рівня задоволення попиту).

Порядок виявлення СЗГ за вказаними параметрами наведений на рис. 5.7. Як видно з цього рисунка, в умовах задоволення однієї потреби 3–4-х типів клієнтів і використанням 2–3-х технологій при діяльності компанії в 4-х географічних районах утворюється 24÷48 СЗГ. Досвід фірм США засвідчує, що така кількість СЗГ є типовою для більшості великих і багатьох середніх компаній з широкою диверсифікацією діяльності.

 

 

Рис. 5.7. Формування стратегічних зон господарювання

 

Одна і та ж потреба може бути задоволена при різних технологіях виробництва продукції (рис. 5.8)і різному їх наборі. Мистецтво визначення набору технологій при виділенні СЗГ полягає в тому, щоб забезпечити компанії досягнення синергетичного ефекту від їх взаємодії. Прояв синергетичного ефекту можливий також при взаємодії стратегічних зон господарювання, тому одним із завдань стратегічного управління є організація такої взаємодії.

 

 

Рис.5.8. Джерела синергетичного ефекту при взаємодії СЗГ(∩-знак перетину)

 

При плідній технології в життєвому циклі попиту здійснюється ряд послідовно змінних технологій, внаслідок чого один і той же вид продукції деякий час виготовляється в двох технологіях – старій і новій. Виникає інше важливе завдання стратегічного управління – визначення пропорцій і темпів згортання одного виробництва і розвитку іншого виробництва (відходу компанії з однієї зони господарювання в іншу).

Зміна умов конкуренції за життєвим циклом попиту приводить до необхідності цільового управління набором СЗГ(на відміну від управління набором галузей виробництва при диверсифікації). Критеріями такого управління є:

1. Перспективи зростання,які повинні бути виражені не тільки темпами зростання, але і характеристикою життєвого циклу попиту.

2. Перспективи рентабельності,які не співпадають з перспективами прибутку, оскільки є переконливі приклади процвітання зарубіжних компаній без прибутку.

3. Очікуваний рівень нестабільності,при якому перспективи втрачають визначеність і можуть змінитися.

4. Головні чинники успішної конкуренції в майбутньому, які визначають успіх в СЗГ.

Критерії і чинники цільового управління набором СЗГ показані в табл. 5.3.

Таблиця 5.3.

Критерії і чинники цільового управління набором СЗГ

Критерії Визначальні чинники
1. Зростання попиту Фаза розвитку попиту Розміри ринку Купівельна спроможність Торгові бар'єри
2. Рентабельність капіталу Звички покупців Склад конкурентів Інтенсивність конкуренції Канали збуту Державне регулювання
3. Нестабільність зовнішнього середовища Економічна Технологічна Соціально-політична
4. Успіх в конкуренції НТР виробничого процесу Синергізм СЗГ Мотиви конкуренції і кооперації Стратегії маркетингу Підприємницькі реакції

 

Ряд фірм США, крім СЗГ, виділяють стратегічні господарські центри (СГЦ), які здійснюють стратегічний розвиток одній або декілька СЗГ. Основними функціями СГЦ є:

· розробка конкурентоздатних виробів і формування збутових стратегій СЗГ;

· розвиток СЗГ за даним стратегічним напрямом;

· забезпечення ефективного використання технології і досягнення високого рівня рентабельності.

Проте виділення СГЦ породило проблему узгодженнястратегічних розробок з поточною діяльністю в рамках організаційної структури компанії. Ця проблема, очевидно, може бути вирішена формуванням в системі управління компанією цільової підсистеми управління розвитком, якій і повинні належати СГЦ.

Виділення СЗГ і утворення СГЦ можна вважати одним із способів узгодження можливостей компанії з параметрами її оточення і впливу компанії на оточення. При цьому виникає новий (ринковий) розріз структури компанії (рис. 5.9).Слід зазначити, що виділення СЗГ і утворення СГЦ є далеко не єдиним способом подолання труднощів, викликаних посиленням невизначеності зовнішнього середовища компанії і змінами в соціально-політичній сфері суспільства. Можливо, ефективнішим було б зниження рівня невизначеностей шляхом сприяння стабілізації соціально-політичних умов життя суспільства.

 

Рис.5.9. Ринковий розріз структури компанії

 

Іншим поширеним способом поліпшення взаємодії компанії з її оточенням є використання комерційної концесії (франчайзингу).

Комерційна концесія.Франчайзинг є однією з нових для української економіки форм підприємницької діяльності. Він відкриває великі можливості для створення «периферії» крупної компанії – мережі дрібних і середніх фірм, що працюють під її контролем. Система франчайзингу набула широкого поширення в США, Японії, країнах Західної Європи. Її суть полягає в тому, що крупна і респектабельна фірма (франчайзер) надає малому підприємству, початківцеві свій шлях в бізнесі (франчайзі), право (франшизу) протягом певного часу і у визначеному місці вести підприємницьку діяльність з використанням вже відпрацьованої технології, «ноу-хау», відомої і популярної торгової марки, можливостей навчання персоналу і отримання необхідних консультацій, що виправдала себе.Зазвичай франчайзер бере на себе зобов'язання щодо постачання устаткування, сировини і матеріалів, надає допомогу в організації і управлінні бізнесом, а в окремих випадках надає своїм франчайзі безпосередню фінансову допомогу (кредити) або непряму допомогу у вигляді поручительства і гарантій. Всі ці умови обумовлюються в спеціальному договорі франчайзингу.

Невелика фірма, використовуючи допомогу франчайзера, може за короткий термін почати свою справу, причому постійна підтримка з боку головної фірми допомагає успішно подолати труднощі, особливо на початковому етапі функціонування. Допомога і підтримка з боку франчайзера надаються за плату (роялті), яка може бути достатнє високою.

Таким чином, відносини сторін франчайзингу є альтернативою відносин, що виникають між основним і дочірнім підприємствами, а метод франчайзингу – альтернативою державної підтримки малого підприємництва.

Розрізняють декілька типів і видів франчайзингу і франчайзингових структур (схема 5.5). Основними є товарний, виробничий, діловий, дочірній і конверсійний франчайзинг.

 

Рис.5.10.Система франчайзингу.

 

Товарний франчайзинг є розподільною системою збуту товарів, проведених франчайзером. Для такого типу франчайзингу найбільше підходить продукція, яка має відому товарну марку і вимагає комплексу передпродажних і післяпродажних послуг.

При виробничому франчайзингу крупні компанії у ряді випадків видають ліцензії іншим компаніям або підприємствам на використання свого товарного знаку або торгової марки при виготовленні продукції, яка запатентована або виготовляється за допомогою патентованого процесу і (або) патентованого «ноу-хау».

Діловий франчайзинг має багато загальних рис з товарним франчайзингом і є найбільш популярним. Він передбачає видачу ліцензії на товарний знак і спосіб ведення роздрібної торгівлі товарами і (або) послугами і використання відповідного «ноу-хау».

Дочірній франчайзинг є порівняно новим типом взаємин франчайзингу і допускає організацію незалежного бізнесу під патронажем» франчайзера.

Конверсійний франчайзинг почав розвиватися з появою на початку 70-х років франчайзингових програм по брокерських операціях з нерухомістю, а потім його до певної міри використовували для інших послуг (фінансових, оформлення інтер'єрів, торгівлі вживаними автомобілями, бухгалтерської звітності). Відбувалося перетворення (конверсія) так званої неселективної системи збуту (при якій виробник продає свою продукцію широкому колу оптових і роздрібних торговців) на селективні системи збуту. Останні характеризуються тим, що продукція продається тільки оптовим або роздрібним підприємствам, що працюють за системою франчайзингу.

Основними видами франчайзингу є індивідуальний франчайзинг і регіональний (територіальний).

При індивідуальному франчайзингу, що є найбільш поширеним, ліцензія (франшиза) продається на будь-який один вид бізнесу.

При регіональному франчайзингустворюються дво-, трирівневі франчайзингові структури, що діють в певному регіоні (території) і мають єдине головне підприємство (єдиного франчайзера).

Регіональний франчайзинг поділяється на різні підвиди:

· франчайзинг з володінням багатьма підприємствамирозвивається з індивідуального франчайзингу. У цьому варіанті франчайзер і франчайзі укладають контракт на регіональний розвиток бізнесу, відповідно до якого франчайзі має право відкрити свої підприємства в певному районі;

· субфранчайзинг– головне підприємство має контракт з франчайзі, який одночасно є субфранчайзером. Останній залучає інших франчайзі на основі контрактних відносин;

· франчайзинг, що розвивається, – відрізняється від субфранчайзингу тим, що низові франчайзі пов'язані контрактними відносинами як з субфранчайзером, так і з франчайзером. Відповідно до умов контракту субфранчайзер зобов'язується підібрати і відповідним чином навчити індивідуальних франчайзі, надавати їм практичну і методичну допомогу і здійснювати контроль за їх діяльністю. Водночас франчайзер видає ліцензію (франшизу) безпосередньо індивідуальним франчайзі і має з ними прямі контрактні відношення.

Система франчайзингу орієнтована на досягнення успіху всіма її учасниками. Перевагами для франчайзера є:

· вигоди від широкого і швидкого розширення бізнесу без великих фінансових витрат;

· можливість здійснення ефективного контролю над умовами реалізації своєї продукції і послуг;

· отримання доходу у вигляді платежів роялті;

· отримання додаткового прибутку за рахунок зниження витрат виробництва на одиницю продукції або послуги в результаті зростання масштабів виробництва.

Франчайзі від участь в системі франчайзингу отримує такі переваги:

· можливість стати і залишатися самостійним бізнесменом;

· право вести свій бізнес під торговою маркою, що має хорошу репутацію на ринку;

· використовувати апробовану концепцію бізнесу і маркетингу;

· можливість отримання управлінських консультацій від експертів у відповідній сфері;

· зниження витрат на рекламу за рахунок організації спільної діяльності;

· отримання послуг головної фірми в організації початкового і подальшого навчання.

Проте можливості реалізації цих переваг залежать від багатьох умов і, в першу чергу, від іміджу франчайзера на ринку, науково-технічного рівня технології, що передається франчайзі , якості виготовлених товарів (робіт, послуг), характеру попиту на ці товари і стани конкурентного середовища. У всіх випадках для ухвалення рішення про участь в системі франчайзингу або її розповсюдження на ті чи інші ринки і сфери підприємництва необхідна розробка бізнес-плану передбачуваної діяльності.

Господарські відносини в комерційній концесії.Господарські відносини учасників комерційної концесії регулюються договором. За договором комерційної концесії одна сторона (правовласник) зобов'язується надати іншій стороні (користувачеві) за винагороду на термін або без вказівки терміну право використовувати в підприємницькій діяльності користувача комплекс виняткових прав, що належать правовласникові, зокрема право на фірмове найменування і (або) комерційне позначення правовласника, комерційну інформацію, що охороняється, а також інші передбачені договором об'єкти виняткових прав – товарний знак, знак обслуговування і т. д.

Користувач (франчайзі) виступає в діловому обігу самостійно (юридично), але у відносинах зі своїми споживачами діє від імені правовласника (франчайзера). Останній, таким чином, розширює межі своєї діяльності без додаткових витрат і з вигодою для себе. Більш того, франчайзі у відносинах із споживачами фактично здійснює рекламу франчайзера, оскільки підкреслює аналогічність своїх товарів (послуг) з товарами (послугами) головної фірми. Укладаючи договір комерційної концесії з відомою фірмою, що добре зарекомендувала себе, мале підприємство набуває значних переваг унаслідок того, що воно виходить на ринок в образі даної фірми, що використовує відповідну технологію і забезпечує високу якість результатів своєї діяльності, і тим самим створює і собі стабільний високий попит на виготовлені товари (послуги).

Договір комерційної концесії принципово відрізняється від ліцензійного договору тим, що підприємство, яке придбає ліцензії (ліцензіат), не виступає на ринку в образі підприємства, що пропонує ліцензію (ліцензіара). Підприємство-ліцензіат представляє товар від свого імені, хоча і виготовляє його за ліцензією.

Договір комерційної концесії передбачає використання комплексу виняткових прав, ділової репутації і комерційного досвіду правовласника:

· певного обсягу (може бути встановлений, зокрема, мінімальний і (або) максимальний обсяг);

· на певній території або без її вказування;

· щодо певної сфери підприємницької діяльності (продажу товарів, отриманих від правовласника або виготовлених користувачем за технологією франчайзера, виробництвом робіт, наданням послуг).

Закон допускає такі різні форми винагороди правовласникові,як фіксовані разові або періодичні платежі, відрахування від виручки, націнка на оптову ціну товарів, що передаються правовласником для перепродажу.

Комерційна субконцесія. Договором комерційної концесії може бути передбачене право користувачадозволяти іншим особам використання наданого йому комплексу виняткових прав або частини цього комплексу на умовах субконцесії, узгоджених ним з правовласником або визначених в договорі комерційної концесії. У договорі може бути передбачений обов'язок користувача надати протягом певного терміну певній кількості осіб право користування вказаними правами на умовах субконцесії.

Алгоритм реалізації господарських правовідносин в комерційній концесії показаний на рис.5.12.

 

Рис.5.12. Алгоритм господарських правовідносин в комерційній концесії.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 52; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты