Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Склад і завдання енергетичного господарства промислового підприємства




Сучасний етап економічного розвитку характеризується високими темпами енергоспоживання, і це підвищує вимоги як до енерговиробництва, так і забезпечення підприємств різними видами енергії, до організації енергетичного господарства. Енергетичне господарство промислового підприємства - це сукупність технічних засобів, що забезпечують безперебійне забезпечення підприємства всіма видами енергії та енергоносіїв встановлених параметрів.

Виходячи з цього, можна сформулювати такі основні завдання енергетичного господарства (див. рис. 6.8.)

Для повної та якісної реалізації названих завдань енергетичне господарство виконує такі головні функції див. рис.6.9).

 
 

 


Р

 

Рис. 6.8 - Основні завдання енергетичного господарства

 

Підприємства нафтогазового комплексу (геологорозвідувальні, бурові, нафтогазовидобувні, трубопровідного транспорту) споживають у великих кількостях багато різних видів енергії. Це електроенергія, енергія стисненого повітря та газу, енергія пари та гарячої води, а також різні енергоносії (природний газ, нафта, нафтопродукти, вугілля тощо).

Залежно від виду та призначення використовуваної енергії та тепла енергоспоживачі нафтогазового комплексу поділяються на такі групи:

 
 

 


Рис. 6.9 - Основні функції енергетичного господарства

- силові: електробуріння, обробка металів різанням, привод двигунів внутрішнього згоряння, привод верстатів-гойдалок, газокомпресори тощо;

- високотемпературні: термічна обробка труб, електро- і газорізання;

- середньо- і низькотемпературні: опалення, вентиляція, побутове гаряче водопостачання;

- освітлення приміщень, робочих місць, промислових площ.

Відповідно до цього сформувався певний склад енергоцехів на підприємствах нафтогазового комплексу, котрий включає:

- електросиловий цех (на підприємствах нафтогазового комплексу - ремонтно-прокатні цехи електрообладнання та електропостачання);

- теплосиловий цех (цех паропостачання);

- цех водопостачання;

- газокомпресорний цех (газовий цех);

- цех очисних споруд;

- слабострумний цех (цех зв’язку);

- електромеханічний цех.

Кожний з названих цехів виконує ряд специфічних функцій відповідно до своєї спеціалізації. Цех електропостачання - перетворення, виробництво, подача та розподіл електроенергії та забезпечення ефективного її використання; цех паропостачання - подача та розподіл пари, збирання та повернення конденсату, а також розподіл вторинних ресурсів; цех водопостачання - забезпечення свіжою питною водою, організацію оборотного водопостачання; газокомпресорний цех - підготовка та подача стисненого повітря чи газу на компресорні свердловини, подача стисненого газу в газопроводи, подача стисненого повітря на інші виробничі потреби.

Належна організація енергетичного господарства сприяє підвищенню ефективності діяльності підприємства загалом, оскільки в загальних витратах підприємств на енерговитрати припадає 10-12 %, з яких тільки на різні види енергії, не враховуючи енергоносіїв, - 9-9,5 %.

Використання різних видів енергоносіїв впливає певним чином і на організацію транспортного обслуговування, зумовлюючи використання різних систем та способів транспортування.

При виборі енергоносіїв потрібно орієнтуватись як на особливості технології виробництва, так і на завдання охорони навколишнього середовища та дотримання екологічних вимог та норм.

Важливим завданням енергогосподарства є розробка енергетичних балансів підприємства, що відбивають співвідношення між одержаною та раціонально використаною енергією. Підприємства складають енергобаланси для всіх видів використовуваної енергії. Це дає змогу точно визначити потреби в енергоресурсах відповідно дозавдань підприємства щодо виробництва продукції, капітальних вкладень, ремонту та транспортування, що здійснюютьсяна підприємстві. Розробка енергобалансів забезпечує вирішення такого важливого завдання як зниження енергомісткості виробництва та продукції (робіт, послуг).


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 108; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты