Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


У ІІІ-й фазі ранового процесу




 

Поряд з ростом грануляційної тканини в рані розвивається процес епітелізації, який здійснюється переважно за рахунок проліферації клітинного епітелію, що оточує рану.

Пригнічення розвитку грануляцій призводе до затримки процесу епітелізації. Міцною епітелізація рани залишається лише у випадку, коли епітелій наростає на грануляційну тканину. В інших випадках він відмирає.

Лікування ран у ІІІ-й фазі (епітелізації та реорганізації рубця) ранового процесу здійснюється за принципами, які багато в чому співпадають з принципами лікування у другій фазі.

Основні вимоги:

1) ефективний захист грануляційної тканини від впливу негативних чинників (механічної травми, висихання та ін.);

2) профілактика вторинного інфікування рани, особливо шпитальними штамами патогенних мікроорганізмів;

3) профілактика аномальної проліферації та диференціювання фібробластів з формуванням гіпертрофічних та келоїдних рубців;

4) прискорення швидкості епітелізації та зниження інтенсивності контракції рани, особливо при великих за площею ранах;

5) спрямована стимуляція та регуляція репаративних процесів в рані із забезпеченням оптимальних умов для реорганізації рубця (формування гладкої, еластичної рубцьової тканини якомога меншої площі).

Цим вимогам відповідають препарати на основі декспантенолу, який широко застосовується у світовій медичній практиці. Декспантенол швидко абсорбується шкірою, перетворюючись у пантотенову кислоту, що є складовою коферменту А, котрий у вигляді коферменту ацетил-КоА відіграє важливу роль в обміні речовин кожної клітини.

Виходячи з наведених властивостей, декспантенол забезпечує оптимізацію регенераторних процесів ділянки ураження з формуванням повноцінного регенерату (з упорядкованим розташуванням колагенових волокон та формуванням епітеліального шару із чітким диференціюванням його шарів).

Застосування препаратів, які стимулюють процеси епітелізації особливо доцільно при лікуванні ранових процесів з торпідним перебігом. В цих випадках стимуляція процесів репаративної регенерації призводе до скорочення термінів лікування, зменшення частоти ускладнень (зокрема інфекційних). Це стосується в першу чергу лікування променевих та трофічних виразок у хворих на діабетичну ангіопатію, опікових ран, пацієнтів із суттєвим пригніченням імунологічної реактивності. За цих умов застосування препарату Пантестин-Дарниця має певні переваги, враховуючи його широкий спектр протимікробної активності.

Таким чином, препарат Пантестин-Дарниця доцільно застосовувати:

– для профілактики та лікування інфекційних ускладнень на кінцевих фазах ранового процесу та після виписки пацієнта із стаціонару:

– при лікуванні великих ранових поверхонь;

– за умов надшвидкого дозрівання грануляційної тканини із порушенням процесу колагеноутворення;

– для профілактики аномальної проліферації та диференціювання фібробластів з формуванням гіпертрофічних та келоїдних рубців.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 60; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты