Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Електростатичний захист




Існування "електричного вітру" супроводжується розряджанням наелектризованого тіла, бо до нього рухаються під дією електричного поля заряди протилежного до знака зарядів наелектризованого тіла. Тому це явище біля проводів високовольтних ліній електропередач є шкідливим, оскільки спричиняє втрати заряду.

Нейтральний провідник, внесений в електростатичне поле, розриває частину ліній напруженості; вони закінчуються на від'ємних індукованих зарядах і знову починаються на додатних (рис. 138).

 

Лінії напруженості електричного поля перпендикулярні до поверхні провідника, оскільки при такій умові індуковані заряди не будуть рухатися вздовж поверхні провідника.

У стані рівноваги всередині провідника заряди відсутні, тому створення в середині нього порожнини не впливає на конфігурацію розміщення зарядів і тим самим на електростатичне поле. В середині порожнини поле відсутнє. На цьому грунтуєтьсяелектростатичний захист - екранування тіл від впливу зовнішніх електростатичних полів.

Властивість зарядів розмішатися на зовнішній поверхні провідника використовується для створенняелектростатичних генераторів, які призначені для нагромадження великих зарядів і досягнення різниці потенціалів в декілька мільйонів вольт.

Якщо провідник внести в електричне поле, вільні електрони в провіднику під дією сил цього поля зміщатимуться в напрямі, протилежному напруженості поля. Внаслідок цього зміщення на одній частині провідника виникає надлишок негативного заряду, на другій частині – надлишок позитивного заряду. В цьому полягає явище електростатичної індукції (або електризації через вплив).

Електричного поля немає всередині як зарядженого, так і незарядженого провідника.

Заряди розміщуються на зовнішній поверхні провідника. Найбільша кількість зарядів знаходиться на випуклостях і особливо на вістрях провідника.

3 Діелектрики в електричному полі

В ідеальних діелектриках немає вільних заряджених частинок.

Молекули багатьох діелектриків складаються з іонів. Центри позитивних і негативних електричних зарядів таких молекул зміщені один відносно одного, утворюючи полярну молекулу, або так званий диполь. Діелектрики, які складаються з молекул-диполів, називаються полярними діелектриками.

Навколо молекули-диполя утворюється електричне поле. В нормальному стані молекули-диполі розміщені хаотично і їхні поля взаємно послаблюють одне одного, тому поза діелектриком поле не виявляється.

Внаслідок накладання електричного поля спостерігається поляризація діелектрика: на одній поверхні діелектрика виникає негативний поляризаційний заряд, а на другій – позитивний.

Електричне поле поляризаційних зарядів завжди спрямоване назустріч зовнішньому полю, тому зовнішнє поле всередині діелектрика послаблюється.

4. Діелектрична проникність

Діелектрики в даному зовнішньому полі поляризуються по-різному, і про ступінь поляризації даного діелектрика можна судити за відношенням:

,

де Е0 напруженість зовнішнього поля у вакуумі, Е – напруженість результуючого поля і діелектрику, ε – відносна діелектрична проникність.

ε – безрозмірна величина і для діелектриків завжди більша за одиницю.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 471; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты