Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Облік реекспорту і реімпорту.




Реекспорт - митний режим, відповідно до якого товари, що походять з інших країн, не пізніше ніж у встановлений законодавством строк з моменту їх ввезення на митну територію України вивозять з цієї території, в режимі експорту.

Згідно Митного Кодексу України товари, що походять з інших країн можуть вивозитися за межі митної території у режимі реекспорту, якщо:

1) митному органу подано дозвіл уповноваженого Кабінетом Міністрів України органу, чи органу, визначеного міжнародним договором України, укладеним в установленому порядку, на реекспорт товарів;

2) товари, що реекспортуються, перебувають у тому ж стані, в якому вони перебували на момент ввезення на митну територію України крім змін внаслідок природного зношення або втрат за нормальних умов транспортування та зберігання;

3) товари, що експортуються не використовувалися на Україні з метою одержання прибутку;

4) товари, що реекспортуються вивозяться не пізніше ніж через один рік з дня їх ввезення на територію України.

Звільнення від оподаткування товарів, що реекспортуються, регулюються виключно податковими законами України. До товарів, що реекспортуються не застосовуються заходи нетарифного регулювання, крім випадків, визначених законом.

Об'єктом реекспорту найчастіше є товари, що продаються на міжнародних аукціонах та товарних біржах. Митною статистикою реекспортними вважаються також операції, при яких товари, що передаються, відправляються новому покупцю без завезення в реекспортуючи країну. Реекспорт передбачає укладання двох зовнішньоекономічних контрактів реекспортером: за першим він купує товар, а за другим - продає його. В бухгалтерському обліку придбання товару відображається проведенням Дебет рахунку 281 «Товари на складі» Кредит 632 «Розрахунки з іноземними постачальниками», передання товару на реекспорт: Дебет рахунку 282 «Товари в торгівлі» Кредит рахунку 281 «Товари на складі». Реалізація товару відображається записом: Дебет рахунку 902 «Собівартість реалізованих товарів» Кредит рахунку 282 «Товари в торгівлі» і одночасно Дебет рахунків 362 «Розрахунки з іноземними покупцями», 314 «Інші рахунки в банку в іноземній валюті» Кредит рахунку 702 «Дохід від реалізації товарів».

Реекспортні операції можуть здійснюватись на замовлення кінцевого імпортера, який не має вихід на ринок експортера, або є торгово-політичні умови, що обмежують імпорт або експорт до деяких країн.

Значна частина експортних операцій здійснюється на території вільних зон, наприклад, територія порту. Товари, які ввозять на територію таких зон не обкладаються митом і звільняються на весь час зберігання від податків.

Реімпорт - митний режим, відповідно до якого товари, що походять з України та вивезені за межі митної території України згідно з митним режимом експорту, не пізніше, ніж у встановлений законодавством строк ввозяться на митну територію України для вільного обігу на цій території.

Товари можуть переміщуватися через митний кордон України в митному режимі реімпорту, якщо вони:

1) походять з митної території України;

2) ввозяться на митну територію України не пізніше ніж через один рік після їх вивезення (експорту) за межі митної території України;

3) не використовувались за межами України з метою одержання прибутку;

4) ввозяться у тому ж стані, в якому вони перебували на момент вивезення (експорту) крім змін внаслідок природного зношення або втрат за нормальних умов транспортування та зберігання, а також інших випадків, що визначаються Кабінетом Міністрів України. У разі реімпорту товарів протягом одного року з дати їх експорту суми вивізного (експортного) мита, сплачені при їх експорті повертаються власникам цих товарів або уповноваженим ними особам на підставі їх заяв. Повернення зазначених сум здійснюється за рахунок Державного бюджету Україниорганами Державного казначейства України за поданням відповідних митних органів.

Особа, що переміщує товари в режимі реімпорту, сплачує суми одержані експортером як виплати або за рахунок інших пільг, наданих під час вивезення (експорту) цих товарів, а також проценти з цих сум, нараховані за обліковою ставкою НБУ.

В бухгалтерському обліку повернення товару відображається методом червоного сторно операції реалізації товару. Витрати на транспортування в цій ситуації відносяться у відповідності до П(С)БО 9 на собівартість поверненого товару.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 152; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты