Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Правила і методика біржового котирування цін




Біржове котирування є основним засобом одержання інформації про ціни та кон'юнктуру ринку. Ціни котирування мають довідковий характер і використовуються продавцями і покупцями як орієнтир при визначенні (розрахунку) цін, з якими вони виходять на біржовий ри­нок.

Основна мета котирування біржових цін - це визначення для кожної групи товарів типової довідкової ціни, що відображає вартість одиниці товару при типових (середніх) обсягах угод і умов

поставок.

* Біржове котирування, як одне з найважливіших призначень товарної біржі - це система методів, які дають змогу виявити се­редні об'єктивні ціни для всього асортименту біржових товарів на основі цін укладених угод.

Розрізняють котирування офіційне та неофіційне (довідкове). Котирування офіційне проводиться стосовно цін біржових угод на визначені біржею групи сільськогосподарської продукції стандартної якості з єдиним базисом поставки після кожного біржового торгу. Про­цес визначення офіційної котирувальної ціни передбачає об'єктивну оцін­ку коливань цін протягом біржового дня (рис. 8.1).

Котирування неофіційне (довідкове) проводиться на підставі аналі­зу всіх цін (попиту, пропозиції, угод) з урахуванням оцінки Котиру­вальною комісією кон'юнктури попиту та пропозиції за трьома складо­вими:

? цінами продавців (котирувальна ціна пропозиції);

? цінами покупців (котирувальна ціна попиту) ;

? найбільш типовою ціною на біржі в конкретний період часу
на конкретний вид (групу) товарів (котирувальна ціна

біржі). Довідкове котирування може проводитися за підсумками кількох

біржових торгів.

Дані котирування не можуть бути оскаржені членом біржі та змінені

за рішенням Біржового комітету.


128 ЧАСТИНА 1. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ОРГАНІЗАЦІЇ БІРЖОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ


Тема 8. БІРЖОВЕ КОТИРУВАННЯ ЦІН



 


Види котирувальних цін

Мінімальна і максимальна ціни певного біржового періоду, які відображають граничні їх коливання за угодами на певний вид товару

Ціна першої та останньої угоди

біржового періоду або тільки

останньої, яка характеризує пізнішу

ринкову кон'юнктуру певного

£

біржового періоду

Типова або довідкова ціна, розрахована на основі порівняння максимальної та мінімальної ціни
Ціни першої, остан­ньої угоди та серед­нього рівня, що фіксують перелом у напрямі їх руху

Комбінована котирувальна

ціна, що ґрунтується на

поєднанні максимальної і

мінімальної цін угод з

цінами початку та кінця

біржового періоду

Рис. 8.1. Типові види котирувальних цін, що застосовують на біржовому товарному ринку [41; 243]

Дані офіційного котирування оголошують на біржі у встановлений день після проведення торгів. Рішенням Котирувальної комісії біржа має право встановлювати граничні рівні коливання цін на товари, що офіцій­но котируються на біржі, відхилення від яких дає підставу дня припинен­ня торгу за даним видом товару.

Котирування цін здійснюється двома способами:

1) реєстрація фактичних цін. Такий спосіб найбільш прийнятний
для сформованого стійкого ринку того чи іншого товару, якому
притаманна стійка тенденція у формуванні цін, а самі ціни
відповідають співвідношенню попиту і пропозиції.

2) розрахунок типової (довідкової) ціни. Такий спосіб котирування
цін придатний в умовах нестабільного ринку, тобто при неста­
лому співвідношенні попиту і пропозиції і значному коливанні
цін на продукцію.

В умовах формування ринкових відносин, коли ринок продукції не­стабільний і характеризується значними коливаннями попиту і пропозиції', сезонними коливаннями тощо, при котируванні цін найбільш прийнятним є розрахунок довідкової ціни угод.


Методика визначення довідкової ціни залежить від кількості укладе­них угод на даній біржовій сесії за певним видом товару.

У цьому зв'язку практика котирування цін передбачає такі методи розрахунку довідкової ціни (табл.8.1).

Таблиця 8.1. Характеристика методик визначення довідкової ціни [41; 244]

 

Кількість укладених угод на біржовій сесії за видом товару Методика визначення довідкової ціни
Велика кількість укладених угод Розраховується проста або зважена середньо­арифметична ціна від рівня усіх цін угод, укла­дених щодо даного товару. Визначена у такий спосіб ціна є найбільш точною.
Невелика кількість укладених угод Розраховується на основі обов'язкового враху­вання окремих мінімальних і максимальних значень цін угод. При цьому методика передба­чає врахування таких параметрів: • обсяги товару, на які укладаються угоди; кількість контрагентів, які беруть участь в укладанні цих угод; • співвідношення попиту і пропозиції; - умови взаєморозрахунків; ■ базис поставки; • кількість контрагентів; обов 'язкове виведення з розрахунків не­типових угод.

Котирування цін здійснюється на основі інформації, яка є в заявках на укладання угоди та укладених контрактах.

Котирування здійснюється на весь асортимент товарів, що продається на товарній біржі. У випадку, коли товарна біржа значно розширює асор­тимент товарів, якими торгує, у складі Котирувальної комісії створюють потоварні секції для котирування цін.

9 Р. П. Дудяк


1 ЗО ЧАСТИНА 1. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ОРГАНІЗАЦІЇ БІРЖОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

формування біржового бюлетеня цін на товари, що ко­тируються. Матеріалом для складання бюлетеня є угоди даного біржового дня (як біржові, так і позабіржові) ;

спостереження за своєчасним наданням брокерами, членами і відвідувачами біржі інформації про укла­дені з їх участю угоди;

функції котиру­вальної омісй

встановлення списків товарів, які котируються (бази біржового бюлетеня);

надання інформаційно-довідковому відділу інформації про ціни і кон 'юнктуру товарів, щодо яких не здійсню­валося котирування;

надання Біржовому комітету пропозицій про зміни та доповнення до методики котирування, форми бюлетеня;

^встановлення спільно з Арбітражною комісією цін у випадках виникнення спірних питань.

Інформація про котирування цін розміщується у бюлетені товарної біржі. Кожний наступний біржовий бюлетень включає результати котиру­вань, проведені на основі масиву інформації, сформованого від моменту виходу попереднього номера.

Біржовий бюлетень містить обов'язкову періодичну інформацію, а

саме:

> типові умови реалізації (обсяги купівлі-продажу товарів, базис

поставки, умови розрахунку);

> ціну продавця - визначається як така, що вказана учасником
біржових торгів у заявці на продаж, а також названа ним під
час торгів з метою стимулювання продажу. Визначається верх­
ня і нижня межа на переважаючий рівень ціни;

> ціну покупця - визначається як така, що вказана учасником
біржових торгів у заявці про купівлю, а також: така, що нази­
вається ним безпосередньо під час торгів;

У ціну біржової угоди, яка є останньою з тих, які названі покупцем чи продавцем під час біржових торгів на конкретну позицію това­ру, що зафіксована біржовим маклером. Визначаються верхні та нижні граничні рівні цін укладених угод для кожної групи товарів;

> типову (довідкову) ціну - ціна переважаючої реалізації даної
групи товарів.


З розвитком ринкових відносин, що обумовить стабілізацію у форму­ванні цін, з'явиться можливість уніфікувати всі умови при укладанні угод і максимально наблизити ціни угод до рівноважних ринкових цін. За таких умов не буде потреби в розрахунку типової ціни, котирування фіксуватиме фактичні ціни укладених угод.

Технологія здійснення процесу котирування цін є складною і вимагає як значної аналітичної роботи, так і застосування спеціальних методів.

Обов'язкові правила котир

-котируються ціни на товари, які об'єднані в товарні групи, лише згідно з їх стандартом та відповідно до загальних техно­логічних, споживчих та інших характеристик. При відсутності стандарту, якщо продається стандартна продук­ція імпортного виробництва, такий товар виділяється в окрему групу і котирується окремо. У випадку виникнення спірних питань щодо стандартизації товарів його вирішують спільно з Експерт­ним бюро або, у надзвичайному (винятковому) випадку, на засіданні Біржового комітету.

- котируються ціни тільки за такими товарами, для яких харак­
терним є постійний обіг на біржовому ринку взагалі і даній
біржі зокрема. Такі товари представляють базу біржового бю­
летеня, тобто сталий список товарів для котирування. Як пра­
вило, такі списки доповнюються і змінюються.

- ціни на товари, які не відображають основні тенденції ринку
даного періоду, виключають з котирування. Це особливо важ­
ливо у випадку, коли ціна поточного періоду значно нижча
рівня довідкової ціни на даний товар попереднього біржового
періоду.

-котирування обов'язково передбачає визначення у розрахунку ціни продавців, покупців та ціни угод за даний біржовий день (сесію). У випадку відсутності укладених угод щодо певного виду товару таку позицію вилучають з біржового бюлетеня.

іноді для підвищення точності котирування цін до інформацій­ного масиву включають ціни позабіржового ринку, які співставні за часом, та показують їх у біржовому бюлетені ок­ремим рядком.


132 ЧАСТИНА 1. ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ОРГАНІЗАЦІЇ БІРЖОВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

8.3. Формування біржових цін на основі попиту і пропозиції

Формування цін на товарному біржовому ринку, як і в умовах вільно­го ринку взагалі, відбувається під впливом співвідношення попиту і про­позиції. Товарні біржі вважаються барометром цін, чутливо реагують на всі чинники і події у світогосподарській системі, що певним чином впливає на попит і пропозицію.

Важливим є те, що роль товарної біржі залишається домінуючою з позицій формування цін на основі співвідношення попиту і пропо­зиції, оскільки є індикатором як біржового ринку, так і позабіржо-вого.

Розглядаючи ціну як індикатор товарного ринку, вирішальна роль належить ціновій інформації. Для цього на провідних біржах запро­ваджують спеціальні комп'ютеризовані програми системи цін. Найбільш досконалою і потужною є система МРЯІ8 на Чиказькій то­варній біржі.

За умов нормальної ринкової кон'юнктури під час біржового дня в інформаційну комп'ютерну систему товарної біржі надходять дані про ре­зультати і рівень цін за кількома угодами.

Пропозиція на товарному біржовому ринку - це обсяги продукції, яку товаровиробники або інші контрагенти ринку готові продати за кожного рівня ціни. Продукція знаходиться на складах біржі або у визначених приміщеннях, а також може бути доставлена або вироб­лена.

Загальні обсяги пропозиції продукції на товарній біржі, формуються за рахунок таких складових:

залишок або товарний запас;

обсяги виробництва даного товару, які є основою угод з
відстроченою поставкою (форвард);

обсяги імпортних поставок.

У разі зростання біржової ціни пропозиція має схильність до макси­мального збільшення і характерною є зворотна тенденція у випадку зниження ціни. Отже, між рівнем ціни і обсягом пропозиції існує пряма функціональна залежність.

У ринкових умовах існує аксіома щодо функціональної залежності пропозиції від рівня ціни, коли вищому рівню ціни відповідає більший обсяг пропозиції на біржі (рис. 8.2).

Обсяги пропозиції і попиту на товарних біржових ринках характери­зуються рухливістю, яка залежить від системи чинників і, перш за все


Тема 8. БІРЖОВЕ КОТИРУВАННЯ ЦІН

таких, що формують кон'юнктуру ринку даного товару чи групи товарів

(рис. 8.3).

Графічно така функціональна залежність зображається кривою пропо­зиції. При нормальному розвитку біржового ринку крива пропозиції має спрямованість угору і праворуч, тобто вищому рівню ціни відповідає ви­щий рівень пропозиції.

Обсяги пропозиції

Рис. 8.2. Крива пропозиції товару на біржовому ринку

Попитом на товарному біржовому ринку є такі обсяги продукції, яку готові купити контрагенти.

Як існує за певних умов функція пропозиції від ціни, так існує і функ­ція попиту від ціни, що виявляється у прагненні придбати максимальні обсяги товару при низькому рівні цін та за можливістю обмежити купів­лю при високих цінах.

Графічно функція попиту від ціни зображається як крива попиту. При нормальному розвитку біржового ринку крива попиту має направленість униз і праворуч, тобто нижчому рівню ціни відповідає більший попит на даний вид біржового товару (рис.8.4).

Однак у практиці біржової торгівлі існують класичні випадки (причи­ни), коли функція пропозиції від ціни не працює і це є нормальним яви­щем. Так, існує певний асортимент біржових товарів, які є основним не-взаємозамінним елементом процесу виробництва або додатковим у тех­нологічному процесі. У такому випадку товар купують за будь-якою Ціною.


Вимоги до рівня Рівень ціни пропозиції товару не може вста­новлюватися чи знижу­ватися у процесі торгів нижче рівня витрат на його виробництво

Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 208; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты