Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Організаційні інновації. Підтримка інновацій в організаціях




Інноваційний процес охоплює розробку, випробування, запуск, зростання і занепад творчих ідей. Схематично він зображений на рис. 2.

Розробка.Розробка передбачає оцінку, модифікацію і вдосконалення творчих ідей. Розробка інновації може різко підвищити потенціал майже безнадійних товарів чи послуг.

Випробування.На цій стадії організація, взявши за основу вивчену ідею, роз­робляє проект, розпочинає виробництво чи постачання нових товарів або послуг. У цей період інновація виходить за межі лабораторії і трансформується в цілком реальні товари чи послуги. Прикладом випробування інновації є застосування радарних систем фокусування в фотоапаратах фірми Polaroid. Ідею використання радіохвиль для вияв­лення розташування, швидкості і напряму руху об'єктів уперше застосували війська союзників під час другої світової війни.3 розвитком останніми роками радарної тех­нології, електрокомпоненти ставали меншими і точнішими. Винахідники фірми Polaroid застосували цю відому технологію в нових цілях.

Запуск.Запуск - це стадія, на якій організація пропонує нові товари чи послуги на ринку. Запитання "чи працює інновація?" не є ключовим, важливіше "чи захочуть спо­живачі придбати нові продукти і послуги?" Історія багата на творчі ідеї, які не набули популярності серед споживачів. Добре відомі інноваційні провали - це, зокрема, підігрівач сидіння фірми Sony, автомобіль фірми Edsel і фотоапарат SХ-70 фірми Polaroid (розробка якого коштувала 3 млн.дол., а обсяг продажу ніколи не перевищував ста тисяч одиниць за рік)35. Отже, незважаючи на розвиток і випробування, є висока ймо­вірність того, що продукти чи послуги не витримають випробування на стадії запуску.

Зростання.Якщо інновація запущена успішно, то вона переходить у стадію зрос­тання. Це період високого рівня економічного розвитку організації, оскільки дуже часто потреба в цьому товарі чи послузі перевищує його пропозицію. Організації не завжди можуть це передбачити, наприклад, фірма, Gillette не могла передбачити ней­мовірного попиту на леза Sensor. Водночас переоцінка попиту на нову продукцію теж може бути помилковою - непродані товари роками лежатимуть на складах.

Зрілість.Після періоду зростання попиту інноваційний продукт чи послуга, як звичайно, вступають у період зрілості, коли більшість організацій галузі мають доступ до інновації і намагаються її застосовувати. Технологія застосування інновації на цій стадії інноваційного процесу може бути складною і заплутаною. Хоча більшість фірм мають доступ до інновації, - вони самі впровадили інновацію або скопіювали її в інших, — це не забезпечує жодній з них конкурентних переваг. Час, який минає між розробкою інновації та її зрілістю, може бути різним залежно від виду продукції чи послуг. Якщо інновація потребує застосування багатьох зусиль (наприклад, складні виробничі процеси чи заплутана робота в структурі організації), то перехід від стадії зростання до стадії зрілості триватиме довше. Водночас якщо інновація потребує особ­ливих знань і навиків, недоступних конкурентам, то організація надовго може закрі­пити за собою конкурентну перевагу.


Рис. 2 Інноваційний процес

Занепад.Усі успішні інновації, зазвичай, з часом занепадають. Оскільки органі­зація перестає користуватися конкурентною перевагою інновації ще в періоді зрілості, то вона повинна заохочувати вчених, інженерів і менеджерів до нових інновацій. Саме це і є безперервним процесом пошуку конкурентних переваг, унаслідок якого виника­ють нові товари і послуги. Занепад - це стадія, на якій потреба в інновації зменшується і з'являються її замінники.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 56; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты