Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Розв'язати задачі




1. Бухгалтер Коропець звернувся до відділу кадрів з проханням порекомендувати йому, як терміново звільнитися з підприємства. Він вважав, що поважних причин, які б давали підставу ставити питання про звільнення за власним бажанням, у нього немає, а відпрацьовувати два тижні він не може.

Працівник відділу кадрів порекомендував йому написати за­яву "За угодою сторін", але при цьому він сумнівався, чи пого­диться з пропозицією Коропця роботодавець, через те що за такої підстави звільняють тільки тих працівників, які працюють за строковим договором, а у Коропця — договір на невизначений термін. Крім того, вважав працівник відділу кадрів, за такої підстави звільнення у Коропця можуть бути у майбутньому про­блеми з визначенням стажу.

Що можна порадити бухгалтеру Коропцю? Дайте вичерпну відповідь.

2. Бригадир мулярів Власюк упродовж двох років працював на будівництві за строковим трудовим договором. Після закін- чення терміну договору він подав заяву керівникові з проханням звільнити його з роботи. Останній відмовився задовольнити за- яву, посилаючись на відсутність на будівництві кваліфікованих мулярів і на необхідність закінчити будівництво важливого об'єкта.

Через три тижні після подання заяви все ж було видано наказ про звільнення Власюка з роботи згідно з поданою заявою. Вла­сюк вважав, що його звільнено неправильно, і звернувся до суду з позовом про поновлення його на роботі. У позовній заяві зазна­чалося, що обставини змінилися і він вирішив працювати на будівництві ще один рік.

Як суд повинен вирішити справу?

3. Громадянка Сич працювала у Заслуженій капелі України "Трембіта" на посаді артистки хору за безстроковим трудовим договором. У 2007 р. адміністрація, посилаючись на складне фінансове становище установи, переуклала з нею трудовий договір на один рік. Згодом цей договір неодноразово переукладався — аж до часу звільнення. Наказом від 22 грудня 2011 р. її було звільнено з роботи за п. 2 ст. 36 КЗпП.

Чи дії адміністрації є правомірними? Проаналізуйте ситуацію.

4. Салій звільнився з автобусного заводу у зв'язку з переведенням його на завод автонавантажувачів. Влаштуватися вчасно на нове місце роботи він не встиг через хворобу. Познайомившись під час відвідання поліклініки з директором малого підприємства "Січ", він прийняв його пропозицію працювати на цьому підприємстві. Директор запевнив Салія, що оформлення на роботу буде здійснене за всіма правилами.

Пропрацювавши три місяці на новому підприємстві, Салій почав вимагати надання йому відпустки, вважаючи, що таке право він має, оскільки тривалість роботи на автобусному за­воді та роботи за новим місцем праці достатня для отримання відпустки.

У відділі кадрів йому відмовили, вказавши, що прийняття на роботу відбулося не за переведенням, а як пересічного новоприбулого працівника. Після того як йому нічого не зміг пояснити і директор підприємства "Січ", Салій звернувся до юридичної консультації.

Спробуйте надати юридично обґрунтовану відповідь адвоката.

5. Пащенко працював керівником державного комунального підприємства "Аптека № 2" на підставі контракту, укладеного терміном з 25 листопада 2008 р. по 25 листопада 2009 р., який було припинено після закінчення цього терміну у зв'язку із відмовою органу управління майном переукласти з ним контракт. Повідомлення про відмову переукласти контракт на но- вий термін Пащенко отримав за вісім днів до звільнення. На час видання наказу про звільнення 25 листопада 2009 р. Пащенко перебував на стаціонарному лікуванні.

Які наслідки відмови від укладення контракту на новий тер­мін з керівниками державних підприємств? Чи змінилася б ситуація, якби Пащенко відмовився від переукладення контракту на наступний термін? Спробуйте обґрунтувати вашу відповідь.

6. Бухгалтер ТзОВ "Фантастика" Зотова 22 липня 2012 р. звернулася до директора із заявою про звільнення з роботи за власним бажанням. 24 липня 2012 р. вона захворіла. Під час перебування Зотової в лікарні, 10 серпня 2012 р. був виданий наказ про її звільнення з 24 липня 2012 р. за поданою заявою. Вважаючи звільнення незаконним, Зотова звернулася до суду.

Чи вправі роботодавець звільнити працівника до закінчення двотижневого терміну попередження? Яке рішення повинен ухвалити суд?

7. У зв'язку з переїздом на нове місце проживання комен­дант гуртожитку Сафроненко подала заяву з проханням звільни­ти її з роботи. Через два тижні керівник підприємства повідомив, що через відсутність заміни він не може прийняти матеріальні цінності, довірені коменданту, а тому звільнення затримується. Сафроненко звернулася до юрисконсульта підприємства за роз'ясненням, чи може вона самовільно залишити роботу, оскільки минуло вже більше двох тижнів з часу подання заяви, а також чи може вона оскаржувати дії адміністрації і куди саме.

Спробуйте надати кваліфіковану допомогу комендантові гуртожитку.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 95; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты