Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Постійні та змінні товарні запаси.




МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

ЛЬВІВСЬКИЙ ІНСТИТУТ ЕКОНОМІКИ І ТУРИЗМУ

 

 

Сеник Л.Я.

 

ФОНДОВА ЛЕКЦІЯ

УПРАВЛІННЯ ТОВАРНИМИ ЗАПАСАМИ

В СИСТЕМІ МЕРЧАНДАЙЗИНГУ

 

з дисципліни

“ ОСНОВИ МЕРЧАНДАЙЗИНГУ”

Для студентів денної та заочної форми навчання

напряму “Товарознавство і торговельне підприємництво”

 

 

Львів – 2012

 

УКЛАДАЧ:

ст. викладач Сеник Л.Я.

РЕЦЕНЗЕНТ:

доц., к.с-г.н. Шестопал Г.С., кафедри експертизи товарів та послуг. Львівської комерційної академії.

ВІДПОВІДАЛЬНА ЗА ВИПУСК:

доц., к.т.н. Павлишин М.Л. - заст. зав. кафедри товарознавства та експертизи товарів.

Розглянуто та рекомендовано до друку на засіданні кафедри товарознавства та експертизи товарів. Протокол №2 від 07. 09. 2012.

Сеник Л.Я.Управління товарними запасами в системі мерчандайзингу. Фондова лекція з дисципліни “Основи мерчандайзингу” для студентів денної та заочної форми навчання напряму “Товарознавство і торговельне підприємництво) /Сеник Л.Я. – Львів: ЛІЕТ, 2012, - 14 с.

@ Сеник Л.Я.,2012

Тема: Управління товарними запасами в системі мерчандайзингу

 

ПЛАН

1. Постійні та змінні товарні запаси.

2. Етапи управління запасами.

3. Системи управління запасами: система управління запасами з фіксованим розміром замовлення; система управління запасами з фіксованою періодичністю замовлення та система “точно за часом”

 

 

Amp; Література

Постійні та змінні товарні запаси.

Важливим напрямком мерчандайзингу є формування товарних запасів в достатній кількості для забезпечення безперебійної реалізації. Тому ефективне управління товарними запасами, що є інвестицією в товари – це один із вирішальних факторів для забезпечення рентабельності, який дає змогу оптимально використовувати кошти.

Постійні та змінні товарні запаси виконують певні функції: забезпечують безперервність розширеного виробництва і обігу, в процесі яких відбуваються їхнє систематичне утворення і витрачання; задовольняють платоспроможний попит населення, оскільки є формою товарної пропозиції; характеризують співвідношення між обсягом і структурою попиту і товарної пропозиції.

Для оцінювання рентабельності в мерчандайзингу поширене таке поняття як середній запас, тобто середня кількість одиниць товару наявних у торговельній точці.

Наявність оптимальної кількості товарних запасів передбачає використання переліку дій з управління ними, а саме:

· прогнозування продажу для правильного розрахунку замовлення;

· адаптацію періодичності поповнення асортименту і методів зняття залишків до умов торгівлі та логістики;

· визначення базового запасу і його модифікацію відповідно до зміни попиту або умов поставки;

· оптимізацію постачання.

Для підвищення рентабельності запасу та визначення необхідного його обсягу доцільно використовувати методи прогнозування запасів:

· основних запасів;

· тижневих запасів;

· співвідношення «запаси – продаж».

Метод основних запасів ґрунтується на припущені, що завжди, незалежно від обсягу продажу, має бути наявна певна кількість товарів основних товарних груп.

Метод тижневих запасів використовуються при плануванні запасів у тижнях і базуються на встановленні величини запасів, що дорівнює певному, наперед визначному, числу тижнів продажу. Його використовують для товарів, які не піддаються пів вплив значних коливань обсягів продажу протягом тривалого періоду. Величина всіх запасів визначається залежно від необхідної магазину або відділу оборотності товарних запасів.

Метод визначення запасів на основі співвідношення «запаси – продаж» дає змогу повязати величину запасів на початок місяця із запланованим обсягом продажу в роздрібних цінах на цей період. Розрахунковий коефіцієнт дає можливість визначити потрібну кількість запасу для продажу запланованої кількості продукту.

При формуванні товарних запасів кожне підприємство повинно враховувати чинники та фактори, що обумовлюють їх обєм і структуру:

· Обєм продажу за брендами і типами упаковки

· Розмір та місце продажу

· Розмір складських приміщень

· Частота доставки

· Необхідність наявності резерву продукції

· Проведення рекламних компаній.

Отже, управління товарними запасами дозволяє формувати оптимальний асортимент продукції для даної торгової точки, раціонально використовувати складські приміщення, збільшувати об’єми продажу.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 52; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты