Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


SUMMARY




Accounting and analytical support of cash management in SSPE "Kolos" Zhytomyrska oblast, Emilchynsky R-n, scerbo-Slobodka– Manuscript.

Final work on the receipt of educationally qualifying level on speciality 6.030509 is «Account and audit» Zhitomir national agroecological university, Zhitomir, 2015.

Examined topical issues of methodology and organization of accounting and auditing of inventory enterprises. The proposed solution of scientific problems in improving financial and management accounting, audit and analysis of cash flow of enterprises on the basis of summarizing the domestic and foreign experience and in the financial statements using the accounting and analytical process of the programme "1C:Enterprise", improvement of accounting and analytical process in enterprise management.

 

 

ЗМІСТ

ВСТУП………………………………………………………………………………5

РОЗДІЛ 1. ТЕОРЕТИКО-ОРГАНІЗАЦІЙНІ ЗАСАДИ ОБЛІКОВО-АНАЛІТИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ГРОШОВИМИ ПОТОКАМИ підприємства…………………………………………………………….

1.1. Економічна сутність системи управління господарською діяльністю підприємства………………………………………………..

1.2. Концептуальні основи формування грошових потоків на підприємстві….

1.3. Роль і місце інформаційних ресурсів бухгалтерського обліку, звітності, аналізу та аудиту в забезпеченні управління грошовими потоками ……………

1.4. Науково-нормативне забезпечення обліку і контролю грошових потоків на підприємстві ……………………………..

1.5. Організаційні основи обліку грошових потоків за міжнародними стандартами та в країнах ЄС …………………………………

1.6. Організація та ведення фінансового, статичного, податкового і управлінського обліку грошовими потоками на підприємстві ………………….

ВИСНОВКИ ДО РОЗДІЛУ 1…………………………………..

РОЗДІЛ 2. ОБЛІКОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВА ..

2.1. Організаційна характеристика та оцінка економічного стану і розвитку підприємства …………………………………

2.2. Характеристика і класифікація грошових потоків підприємства ………

2.3. Первинний облік грошових потоків підприємства ……………..

2.4. Організація синтетичного, аналітичного та фінансового обліку грошових потоків на підприємстві ………………

2.5. Управлінський облік грошових потоків на підприємстві ………..

2.6. Система внутрішнього контролю за грошовими потоками на підприємства…………………………………………………………..

2.7. Використання в обліковому процесі формування грошових системи комп’ютеризованих програм ……………………………………………….

ВИСНОВКИ ДО РОЗДІЛУ 2 ……………………………..

РОЗДІЛ 3. ОРГАНІЗАЦІЯ АНАЛІЗУ для управління ГРОШОВИМИ ПОТОКАМИ підприємства……………………………….

3.1. Завдання, суб’єкти, об’єкти, інформаційна база та користувачі результатів аналітичної роботи з формування та оцінки ефективності грошовими потоками підприємства …………………………………..

3.2. Діагностика динаміки грошовими потоками підприємства ……………

3.3. Аналіз структури грошовими потоками підприємства…………….

3.4. Аналіз і оцінка ефективності грошових потоків підприємства ………….

3.5. Використання результатів аналітичної роботи в управлінні грошовими потоками підприємства……………………………………………

ВИСНОВКИ ДО РОЗДІЛУ 3………………………………………….

ВИСНОВКИ І ПРОПОЗИЦІЇ…………………………………………….

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ………………………….…

ДОДАТКИ

 

ВСТУП

 

Актуальність теми дослідження. В сучасних умовах господарства багато підприємств поставлені в умови самостійного вибору стратегії та тактики свого розвитку. Самофінансування підприємством своєї діяльності стало першим завданням кожного підприємства. В умовах ринкової економіки, конкуренції і нестабільного зовнішнього середовища необхідно оперативно реагувати на незначні відхилення від нормальної діяльності підприємства. Управління грошовими потоками являється тим інструментом, за допомогою якого можна досягти бажаного результату діяльності - отримання прибутку. Цими обставинами і обумовлено вибір досліджуваної теми.

Актуальність дипломної роботи пов’язана, в першу чергу, з тим, що грошовий оборот — це виявлення сутності грошей у русі. Він охоплює процеси розподілу й обміну. На обсяг і структуру грошового обороту на підприємстві справляють вплив стадії виробництва та споживання. Тривалий виробничий процес, який потребує збільшення виробничих запасів, призводить до збільшення платежів, пов’язаних з їх придбанням. Збільшення трудомісткості продукції збільшує платежі, пов’язані з оплатою праці. Прямі і зворотні зв’язки між виробництвом і споживанням здійснюються через стадії розподілу й обміну за допомогою грошового обороту. Очевидно, що відповідна законодавча база вимагає подальшого вдосконалення [1].

Особливе місце займає грошовий оборот у процесі реалізації продукції. За товарного виробництва продукт окремого виробника, призначений для споживання іншим суб’єктом господарювання, може дійти до споживача і дати право виробнику на отримання іншого продукту тільки після його оплати. Під час реалізації перевіряється відповідність між обсягом і структурою виробництва та суспільною потребою в них.

У соціалістичній економіці рух товарних і грошових потоків у економічній літературі розглядався крізь призму планової організації процесу відтворення і його складових — виробництва, розподілу, споживання. Ринковим відносинам властивий вільний рух товарів, послуг, капіталу і ресурсів. Саме цей момент треба враховувати, розглядаючи рух товарів і пов’язаний з ним оборот грошей.

Від правильної організації грошових розрахунків у цілому залежить оперативність їх здійснення, а відтак і фінансовий стан суб’єктів господарювання.

В цілому основна частина грошових надходжень підприємства сформована за рахунок результатів від операційної діяльності, але ефективність їх використання дуже низька. Результати отримані в результаті дослідження можна використати при вирішенні існуючих проблем на підприємстві для покращення управління грошовими потоками на підприємстві для забезпечення добробуту власників підприємства.

Тому актуальність проблеми обліку і аналізу грошових потоків сільськогосподарського підприємства не викликає сумніву і потребує дослідження.

Актуальність теми визначається також гострою необхідністю оптимізації грошових потоків сільськогосподарських підприємств у сучасних умовах. Значна частина кардинальних заходів, здійснених Урядом, мала не так економічний, як політичний характер, що не завжди себе виправдовувало. Непослідовність процесу реформування АПК України, відсутність підтримки сільгосптоваровиробника з боку держави, а також зведення галузі до другорядного значення спричинили її занепад. Такими економічно необґрунтованими заходами слід вважати зміну на основі стрімкої приватизації колишніх і створення нових форм власності, хаотичний земельний переділ та невизначеність права власності на землю, руйнування організаційних структур управління АПК, системи державного регулювання та підтримки галузі, мізерне фінансування сільськогосподарської науки. Наслідком такої політики стало також руйнування фінансово-кредитних відносин у сільському господарстві, що в свою чергу викликало зниження ефективності управління грошовими потоками і зараз є однією з причин фінансової нестабільності аграрних підприємств.

Проблеми вдосконалення управління грошовими потоками в сільському господарстві завжди знаходилися в центрі уваги вітчизняних науковців: В.М. Алексійчука, В.Я. Амбросова, Я.К. Білоуська, М.Я. Дем’яненка, М.І. Кісіля, І.І. Лукінова, П.Й. Маліка, П.Т. Саблука, В.Й. Шияна, а також зарубіжних – Е. Долана, Д. Ліндсея, Д. Ліптона та інших.

Вивченню проблем організації та методики обліку грошових потоків присвячені праці вітчизняних і зарубіжних учених та фахівців – Ф. Ф. Бутинця, Н. Н. Грабової, В. М. Добровського, В. П. Завгороднього, В. Ф. Максімової, В. В. Сопка, Н. М. Ткаченко та ін[10,11,12,13,65]. Значний внесок у дослідження організації та методики аналізу грошових коштів в зробили такі вчені, як Л. П. Кулаковська, Ю. В. Піча, О. А. Петрик, В. С. Рудницький, В. Я. Савченко, Б. Ф. Усач, М. Г. Чумаченко. Питання організації управлінського обліку висвітлювали у своїх роботах Ф. Ф. Бутинець, С. Ф. Голов, Т. П. Карпова, О. В. Лишиленко, Л. В. Нападовська та ін[10,12,49].

Мета і завдання дослідження. Метою дипломної роботи є обґрунтування теоретико-методологічних основ і розробка науково-практичних рекомендацій, спрямованих на вдосконалення методики й організації обліку і аналізу грошових потоків та аналізу їх використання як важливої передумови підвищення ефективності процесу управління на підприємствах.

Для досягнення визначеної мети в дипломній роботі було поставлено такі завдання:

–уточнити класифікацію грошових потоків для потреб обліку, контролю та управління ними;

- дослідити економічну сутність грошових потоків;

- виконати огляд нормативно-правової бази з питань обліку і аналізу грошових потоків;

- здійснити огляд спеціальної літератури з питань аналізу грошових потоків;

- дати організаційно-економічну характеристику діяльності підприємства;

- дослідити організацію внутрішнього контролю грошових потоків;

- вивчити організацію планування і аналізу грошових потоків;

- проаналізувати організацію та методику грошових потоків;

– проаналізувати методику фінансового обліку грошових потоків і визначити можливі шляхи її вдосконалення;

– розробити пропозиції, спрямовані на розвиток підсистеми управлінського обліку грошових потоків на підприємствах, визначити оптимальний метод обліку та вдосконалити звітні форми управлінського обліку;

– визначити підходи до організації обліку й аналізу грошових потоків підприємств в умовах автоматизації;

Об’єктом дослідження є господарська діяльність ПОСП "Колос" Житомирська обл., Емільчинський р-н, с.Сербо-Слобідка в частині обліку грошових потоків.

Предметом дослідження є теоретичні, методичні, організаційні та практичні аспекти обліку й аналізу грошових потоків, що обліковуються на підприємстві ПОСП "Колос".

Методи дослідження. У процесі дослідження було використано наукові методи, що ґрунтуються на системному аналізі економічних явищ. На основі діалектичного методу наукового пізнання й поєднання історичного та логічного в еволюції існуючих методик обліку грошових потоків подано їх визначення та обгрунтовано напрями вдосконалення їх обліку. Для вирішення завдань фінансового й управлінського обліку і дослідження питань методики та організації їх аналізу на підприємствах застосовано методи порівняння, конкретизації, моделювання, аналогії, абстрагування, групування, аналізу бухгалтерських рахунків, спостереження, вибірки.

Інформаційною базою дослідження є законодавчі акти України, міжнародні та національні стандарти бухгалтерського обліку, постанови Верховної Ради України, Кабінету Міністрів, міжнародні стандарти аудиту, положення класиків економічної теорії, наукові праці зарубіжних і вітчизняних учених з питань обліку, аудиту та аналізу, матеріали науково-практичних конференцій, а також первинні документи, облікові і звітні дані ПОСП "Колос" (додатки).

Практичне значення одержаних результатів. Основні результати дослідження спрямовані на вдосконалення методики і практики системи обліку та аналізу грошових потоків підприємств, а також на підвищення достовірності, оперативності та аналітичності обліку грошових потоків, дають змогу повніше використовувати внутрішньовиробничі резерви підприємства. На основі проведеного дослідження розроблено пропозиції з удосконалення обліку та управління.

Основні положення і висновки дипломної роботи можуть бути застосовані при викладанні відповідних економічних дисциплін і слугувати базою для подальших досліджень актуальних проблем обліку та аналізу ефективності використання виробничих запасів на підприємствах України.

Структура і обсяг дипломної роботи. Дипломна робота складається з вступу, трьох розділів, висновків, додатків та списку використаних джерел. Загальний обсяг дипломної роботи становить сторінок друкованого тексту. Робота містить рисунків, таблиць, додатків. Список використаних джерел налічує найменування.

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 88; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты