Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ЗОРОВІ СПРИЙНЯТТЯ




 

Сприйняття—більше складний розпізнавальний процес,ніж відчуття.При відчутті відбиваються окремі якості і властивості предметів навколишнього світу, при сприйнятті ж ці якості і властивості предметів відбиваються у взаємодії, тобто в баченні єдиного образу.

 

Процес сприйняття пов'язаний з розумінням сутності предметів і явищ. Водій, управляючи автомобілем, повинен сприймати велику кількість зорових, звукових і інших подразників. Якість сприйняття, тобто його швидкість, повнота і точність, залежить від знань і досвіду водія. Досвідчений водій при тих самих умовах «побачить» більше й швидше, ніж новачок. Дуже важливі для водія сприйняття простору й часу.

 

Сприйняттяпростору.Звичайно людина сприймає простір яктривимірний. Віддалені предмети видно під меншим кутом, чим близькі, що мають ті ж розміри. Для водія найбільш важливе сприйняття відстаней між предметами. Ніщо не сприймається ізольовано, у відриві від загального оточення. От чому так важливо для водія знання розмірів предметів, що найбільше часто зустрічаються при керуванні автомобілем. Систематичне тренування у визначенні відстаней розвивають окомір.

 

Значно складніше сприйняття і оцінка відстаней від водія до об'єктів, що рухаються (автомобілі, пішоходи та ін.) і між об'єктами.

 

На оцінку відстані до предметів впливає колір, у який пофарбовані ці предмети. Наприклад, відстань до автомобіля, пофарбованого в темні тони (у чорний або синій колір), переоцінюється, тобто автомобіль здається водієві далі, а автомобіль, пофарбований у яскраві, світлі тони (жовтогарячий, жовтий), навпаки, здається ближче.

 

Правильне сприйняття часу - найважливіша якість водія. Уміння точно оцінювати тимчасові інтервали, особливо при здійсненні різних маневрів на великих швидкостях, має в ряді випадків вирішальне значення в забезпеченні безпеки руху. Оцінка швидкості руху автомобілів, пішоходів і інших рухливих об'єктів лежить в основі динамічного окоміру, що є одним з основних елементів, що визначають майстерність водія. Неправильна оцінка тимчасового інтервалу приводить до нервозності, різких прийомів керування - і, як наслідок, до аварійної обстановки. Так, наприклад, більшість помилок водіїв при обгоні пов'язано з неправильною оцінкою інтервалу часу, відстані до зустрічного автомобіля і його швидкістю.

 

Водії можуть допускати помилки в сприйнятті і оцінці коротких тимчасових інтервалів. Найнебезпечніша тенденція до їхньої переоцінки, коли при недоліку часу водієві здається, що часу для виконання маневру цілком достатньо; помилка, як правило, виявляється занадто пізно. На точність сприйняття часу впливають індивідуальні особливості людини, його емоційний стан.

 


У практиці керування автомобілем іноді зустрічається неправильне сприйняття навколишніх об'єктів, називане ілюзією. Причини ілюзій різні: контрастність сприйняття, особливості перспективи, що міняється рельєф і ін. Чим більше швидкість автомобіля, тим більше спотворюється співвідношення пропорцій навколишніх предметів. Водій, роблячи обгін на великій швидкості, вважає дорогу більш вузькою, чим це є насправді, внаслідок чого він може мимоволі відхилятися убік осьової лінії. Часто кругові криві в плані сприймаються як еліпси, довжина кривих водієві здається зменшеною, а крутість поворотів збільшеною. Відносно пологі підйоми за довгими спусками сприймаються більше крутими.

 

Ілюзорні сприйняття небезпечні. Навіть при незначному перекручуванні дійсності вони можуть привести до аварійних ситуацій. Так, наприклад, ілюзорне сприйняття пішохода попереду автомобіля, зустрічного автомобіля або якої-небудь перешкоди, як правило, викликають неправильну реакцію водія: різкий поворот, екстрене гальмування та ін.

 

Умовами, що призводять до виникнення ілюзій у водія можуть бути: стомлення, негативні емоції (непевність, страх), ослаблення уваги, стан алкогольного сп'яніння та ін.

 

Ілюзії варто відрізняти від галюцинацій, які є результатом хворобливого стану людини. При галюцинаціях водій бачить предмети або чує звуки, яких у дійсності немає. При ілюзіях об'єкт сприйняття завжди існує, але сприймається перекручено.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 129; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты