Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ВІДЧУТТЯ РІВНОВАГИ, ПРИСКОРЕНЬ, ВІБРАЦІЇ




 

Рівновага—це здатність сприйняття зміни положення тіла в просторі,атакож дії на організм прискорень і перевантажень. У збереженні рівноваги важливу роль грають вестибулярний апарат, зір, м’язово-кісткове почуття і шкірна чутливість. Збереження рівноваги є результатом складної взаємодії виникаючих рефлексів. Статична рівновага пов'язана зі збереженням певної пози, а динамічне - з відновленням рівноваги в умовах, які сприяють його порушенню,

 

Прискоренняз'являється при зміні швидкості або напрямку руху тіла.Лінійні прискорення виникають при збільшенні або зменшенні швидкості руху без зміни його напрямку (розгін, гальмування на прямолінійній ділянці дороги); радіальні або доцентрові прискорення - при зміні напряму руху (рух по кривій). Лінійні і радіальні прискорення залежно від часу їх, дії умовно ділять на ударні (до десятих долей секунди) і тривалі.

 

Напрямок сил інерції завжди протилежний напрямку прискорення. У медицині і біології часто вживають термін «перевантаження» (інерційні сили). Перевантаження не мають розмірності і виражаються відносними одиницями, по суті показують, у скільки разів збільшилася вага тіла при даному прискоренні в порівнянні зі звичайною земною гравітацією, тобто це відношення динамічної ваги до його статичної ваги в спокої або при рівномірному прямолінійному русі. Залежно від напрямку дії перевантажень стосовно вертикальної осі тіла розрізняють поздовжні й поперечні

 


перевантаження. Якщо вектор перевантаження спрямований від голови до ніг, говорять про позитивний, а від ніг до голови - про негативні перевантаження, Крім того, розрізняють поперечні (спина - груди і груди - спина), а також бічні (бік - бік) перевантаження. Напрямок вектора перевантаження має важливе значення для визначення характеру відповідних реакцій організму. Реакція людини на прискорення визначається рядом факторів, серед яких істотне значення належить величині прискорення, часу його дії, швидкості наростання і напрямку вектора перевантаження стосовно тулуба, а також вихідному функціональному стану організму, що залежить від багатьох умов зовнішнього і внутрішнього середовища.

 

Загальний стан людини при дії прискорень характеризується появою почуття ваги у всьому тілі, болючих відчуттів за грудиною або в області живота, спочатку утрудненням, а надалі (при значних перевантаженнях) і повною відсутністю можливості рухів, особливо кінцівками. Більші величини прискорень приводять до розладу зору. Своєчасне припинення прискорень приводить до нормалізації всіх функцій.

 

У реальних умовах руху величини прискорень, що діють на водія, невеликі. Навіть при високій швидкості руху на кривих малих радіусів перевантаження теоретично не можуть бути більше 5 — 10 (49 — 98 м/с2) при часі впливу таких прискорень на організм не більше 10 с. Ці прискорення не можуть викликати у водія значних фізіологічних розладів. Однак під час і після проходження кривої спостерігається зміна тонусу м'язів, внаслідок чого людина не завжди може витримати прямолінійний напрямок руху. Так, при проходженні зі значними швидкостями кривих малих радіусів і при наступному виході на прямолінійну ділянку водій рефлекторно зміщує автомобіль на зовнішню сторону дороги, у ряді випадків заїжджаючи на смугу зустрічного руху. У результаті тривалого періодичного впливу прискорень (підйоми і спуски, рух по кривих малих радіусів )можливе виникнення хворобливого стану, так званої морської хвороби. Основні прояви: погане самопочуття, запаморочення, нудота.

 

Вібрація (механічні коливання) впливає на людський організм, причому інтенсивність і характер її впливу залежать від виду коливань, способу їхнього порушення і інтенсивності.

 

Вібрація, як і будь-яка форма періодичних рухів тіла біля положення рівноваги, має певні фізичні параметри. Основними з них є: амплітуда - найбільше відхилення вібруючого тіла від положення рівноваги; частота - число повних коливань, що відбуваються протягом 1 с; період - величина, зворотна частоті, тобто час одного повного коливання.

 

Під впливом вібрації в організмі наступають різні органічні і функціональні зміни, у тому числі зміни в системі кровообігу (особливо в кровоносних судинах), у центральній і вегетативній нервових системах, у мозку, кістково-суглобній системі і у м'язах. Під дією вібрацій погіршується зорове сприйняття, знижується якість уваги, уповільнюється реакція, знижується точність дій.

 

Частіше впливу вібрацій піддаються водії важких вантажних автомобілів. Найнебезпечнішими є резонансні коливання, тобто коливання, частота яких

 


відповідає власній частоті коливань окремих органів тіла. Цим можна пояснити порушення діяльності органів травлення і виникнення болючих відчуттів у відповідних областях тіла у водіїв великовантажних автомобілів.

 

Зменшення впливу на організм прискорень і вібрацій полягає в тренуванні вестибулярного апарату, тобто в здійсненні рухів, що подразнюють його: нахили, повороти, стрибки, вправи на батуті, поперечині і т.п. Крім того, повторний вплив на організм кутових і прямолінійних прискорень за допомогою обертових установок (центрифуги), гойдалок і ін.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 131; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты