Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


МАНЕВРУВАННЯ




 

В умовах інтенсивних транспортних потоків, що рухаються з великими швидкостями, важливого значення набуває правильна і чітка взаємодія водіїв транспортних засобів. Одним з основних заходів є обов'язкове виконання всіма водіями статей Правил дорожнього руху, що стосується маневрування. Точне розташування транспортних засобів у межах ширини свого ряду і виключення різких поворотів дуже впливає на можливість підвищення швидкостей автомобілів і забезпечения безпеки руху. Кожний водій повинен бути впевнений, що ніхто не перешкодить руху раптовим в'їздом у його ряд.

 

Ніколи, ні за яких умов не можна раптово міняти місце розташування автомобіля і виконувати переїзд в інший ряд, поворот і розворот без попередньої, не менш чим за 5 с подачі сигналів повороту. Крім витримування прямолінійного руху протягом 5 с після подачі сигналу при переїзді з ряду в ряд слід дотримуватися наступних правил: переїзд не можна виконувати різким поворотом, його треба здійснювати з невеликим кутом; бічне переміщення автомобіля на 3 - 3,5 м необхідно виконувати на відстані, що відповідає не менш половини величини швидкості руху автомобіля; при швидкості 30 км/год переїзд можна здійснити на відстані не менш 15 м, при швидкості 50 км/год - на відстані 25 м і т. д.

 

Дотримання правил виїзду із свого ряду не повинно створювати перешкод і небезпек для руху інших транспортних засобів у цих рядах. Перед початком виїзду в суміжний ряд необхідно за допомогою дзеркала заднього виду переконатися у відсутності в безпосередній близькості транспортного засобу, якому такий виїзд може перешкодити. Варто мати на увазі, що якщо необхідно переїхати не в сусідній ряд, а в другий або третій ряд, то в кожному із цих рядів потрібно також рухатися в потрібному напрямку протягом 5 с і тільки потім, дотримуючи зазначених правил, переміститися в сусідній ряд. Виконуючи рекомендований порядок, необхідно пам’ятати що при маневруванні, знижувати швидкості руху не треба, тому що таке зниження викликає затримки в русі інших транспортних засобів. У результаті виникне небезпечна ситуація і, як результат, дорожньо-транспортний випадок. Виконувати правила маневрування необхідно і перед навмисною зупинкою, і початком руху автомобіля; у цих випадках також обов'язкова подача сигналів повороту.

 

Рух заднім ходом потребує від водія підвищеної уваги і обережності. Перед початком руху заднім ходом і в місцях, де можуть перебувати діти, не

 


можна покладатися тільки лише на дзеркало заднього виду, тому що в ньому не буде помітна дитина, що перебуває за автомобілем. Варто вийти з автомобіля, обійти його навколо і переконатися у відсутності перешкод руху. При маневруванні в обмеженому просторі або при необхідності їхати з дуже малою швидкістю, педаль зчеплення потрібно втримувати в положенні неповного включення. Це забезпечить повний контроль над автомобілем і можливість його миттєвої зупинки.

 

Одним з найбільше важко здійсненних і небезпечних маневрів є маневр обгону. Найпоширеніший вид обгону - обгін з виїздом з ряду і поверненням у той же ряд. За правилами руху такий обгін нерейкових транспортних засобів можна виконувати тільки з лівої сторони. Обгін з погляду стійкості автомобіля становить небезпеку, тому що при його виконанні автомобіль двічі описує криву з малим радіусом і центром обертання, що перебуває то з лівої, то із правої сторони. Малі величини радіусів і підвищені швидкості автомобіля при обгоні сприяють збільшенню відцентрової сили. Нерівності і нахил дороги разом з великою відцентровою силою можуть викликати занос або перекидання автомобіля..

 

Для зниження такої небезпеки водій повинен уникати різких поворотів, прагнути зробити лінію виїзду на обгін і повернення в ряд після обгону можливо рівномірнішою і плавнішою. Виїжджати на обгін рекомендується, коли між тим що обганяє і тим кого обгоняють є розходження у швидкості не менш 15 км/год. Завжди треба прагнути до виконання маневру обгону в можливо менший час. Не слід забувати, що як перед виїздом зі свого ряду, так і перед поверненням у нього після обгону необхідно подавати відповідні сигнали поворотів.

 

Обгін з виїздом із займаного ряду і поверненням у цей ряд можна виконувати лише тоді, коли відстань, необхідна для обгону, добре проглядається і виключена можливість появи на шляху інших транспортних засобів або пішоходів. При виконанні обгону виїзд уліво варто починати на певній відстані від задньої частини автомобіля, що обгоняється. Повернення у свій ряд можна починати при досягненні безпечної дистанції від автомобіля, що обгоняється. Величину цієї дистанції визначають, розділивши швидкість руху автомобіля на три. Наприклад, при швидкості 30 км/год величина дистанції дорівнює 10 м, при швидкості 45 км/год - 15 м и т. д. Обгін не можна виконувати при обмеженій видимості: при під'їзді до вершини підйому, на повороті, на вузькій дорозі, у зоні роз'їзду зустрічних автомобілів.

 

Теоретично найкоротший шлях, необхідний для здійснення обгону, без врахування довжини автомобілів представлений у табл. 2.


 

 

Таблиця 2

іс дк ви

 

Швидкість автомобіля, що обганяє, км/год


                   
           
    Довжина шляху обгону, м                
                                   
               
                   
                 
                     
                   
                       
                      З
                       
                       
                       
                         
                         
                           
                             
                             
                               
                               
                                 

 

У випадку зупинки або зниження швидкості руху транспортних засобів перед пішохідним переходом на перехресті або в інших місцях не можна виконувати обгін, їдуть по вільній смузі, тому що можлива поява пішоходів, що закінчують перехід проїзної частини. Вихід пішоходів, як правило, відбувається зненацька через транспортні засоби які зупинилися, що не дозволяє їх вчасно виявити.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 122; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты