Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ОРГАНІЗМ ЯК ОДНЕ ЦІЛЕ




 

Організм - це будь-яка жива матерія, що володіє сукупністю основних життєвих властивостей: клітинною організацією, обміном речовин, рухом, подразливістю, ростом і розвитком, розмноженням, мінливістю і спадковістю, пристосовністю до умов існування.

 

Частинами організму, що виконують у ньому різні функції, є серце, судинна система, нирки, легені і інші життєво важливі і необхідні системи.

 

Одні органи захищають організм від ушкоджень, інші забезпечують рух тіла, у третіх їжа перетворюється в речовини, з яких будується організм, четверті безупинно доставляють кров всім органам тіла.

 

У кожному організмі є групи органів, що виконують спільно загальні функції. Це - системи органів. У своїй діяльності системи органів зв'язані між

 


собою. Погоджені процеси, що одночасно протікають у них, забезпечують життя всього організму в цілому.

 

Якщо розглянути під мікроскопом тонкий зріз, узятий з будь-якого організму людини, то можна побачити, що наше тіло, подібно тваринним і рослинним організмам, має клітинну будову. Жива клітина - це дуже складна система. Кожна клітина складається з різноманітних хімічних сполук. Одні із цих з'єднань неорганічні і зустрічаються в неживій природі. До них відносяться вода і мінеральні солі. Але для живих клітин найбільш характерні органічні сполуки. Серед них найбільше значення мають білки, жири, вуглеводи і нуклеїнові кислоти. Кожна жива клітина нашого тіла одержує речовини, принесені від органів травлення. Органічні сполуки піддаються в клітині хімічному розпаду і окислюванню. При розпаді і окислюванні речовин у клітині звільняється енергія, що витрачається на життєві процеси, що протікають у ній.

 

Клітинам властиві подразливість, ріст і розмноження. Так, клітини м'язів під дією подразнення скорочуються, а клітини слинних залоз при подразненні виділяють слину. Розмноження клітин особливо швидко протікає в дитячому і юнацькому віці. Але і у дорослих людей цей процес не припиняється. Деякі клітини протягом всього життя людини відмирають і постійно заміняються новими. Так, загоєння ран, зрощення кісток у місцях перелому відбувається завдяки розмноженню клітин.

 

Харчування, розпад і окислювання клітинних речовин, подразливість, ріст і розмноження - це основні властивості живих клітин.

 

Органи складаються з різних тканин. Тканина утворена клітинами, подібними між собою по будові і виконанням в організмі певних функцій. Між клітинами тканини перебуває міжклітинна речовина. Тканини нашого організму різноманітні. Їх розділяють на чотири основні групи.

 

Епітеліальні (покривні) тканини утворять зовнішні покриви тіла і вистилають багато порожнин внутрішніх органів.

 

Сполучні тканини різноманітні по будові і функціям. Одні утворять прошарку в органах або між ними, інші, наприклад кісткові і хрящові, виконують основну функцію.

 

М'язові тканини виконують в організмі функцію руху. Це основна тканина кістякових м'язів і органів.

 

Нервові тканини утворять основну масу головного й спинного мозку. Кістяк і м'язи утворять основу нашого тіла і є органами руху. Поряд із цим

 

кістяк і м'язи виконують і захисну функцію. Нормальна діяльність життєво важливих органів навіть при незначних ушкодженнях може порушитися, тому органи, розташовані в грудній порожнині, наприклад серце, захищені грудною клітиною і м'язами, які прикріплюються до її костей. Внутрішні органи, розташовані в черевній порожнині (шлунок, кишечник і ін.), захищені нижнім відділом хребта, кістками таза і щільними м'язами живота. Головний мозок лежить усередині черепної коробки, а спинний - у хребетному каналі, що проходить усередині хребта.

 

Кістки кістяка тулуба з'єднані між собою. Залежно від функції, виконуваної окремими частинами кістяка, вони можуть бути з'єднані: нерухомо (черепна коробка, тазові кістки); напіврухомо (хребет, передні кінці 10 верхніх

 


ребер із плоскою грудною кісткою); рухливо (кістки кінцівок) - такі з'єднання називаються суглобами.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 105; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.01 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты