Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Способи тимчасової зупинки кровотечі.




 

Артерії вище місця поранення притискають у певних точках тіла (мал. 5), де вони лежать не дуже глибоко і можуть бути придавлені до кістки. Найбільш важливі точки: паховий згин, підколінна область, внутрішня поверхня плеча, надключична і пахова області і ін.

 

Накладення пов'язки, ефективно при венозній кровотечі. Після обробки рану покривають стерильною серветкою, поверх неї кладуть туго згорнутий бинт, а ще краще шматок поролону або пористої гуми, які можна знайти в оббивці автомобіля. Після цього рану туго забинтовують, щоб судина, що кровоточить, була міцно здавлена.

 

 


 

Рис. 5. Схема точок притискання артерій

 

Рис. 6. Стиснення джгутом стегнової артерії

 

 

Рис. 7. Накладення закрутки на передпліччя

 


Накладення джгута (мал. 6). Джгутом можуть служити гумова трубка, стрічка і інший еластичний матеріал. Накладають джгут тільки на кінцівках поверх одягу або матерчатої підкладки. Джгут не повинен збирати грубих складок на підкладці, а тим більше на шкірі; закріплюють його так, щоб він не розпустився при транспортуванні. Затягувати джгут необхідно тільки до зупинки кровотечі. Занадто туге затягування може привести до ушкодження шкіри, судин і нервів. Джгут можна тримати не більше 1,5 - 2,0 год, інакше наступить омертвіння кінцівки. До джгута прикріплюють записку із поміткою часу його накладання. Через годину джгут варто трохи послабити на кілька хвилин (до появи пульсу нижче рани). Якщо кровотеча припинилася або значно зменшилася, на рану накладають пов'язку, а джгут знімають. Якщо кровотеча триває, через кілька хвилин джгут затягують знову, але не більше ніж на 1 год. У зимовий час кінцівки треба захищати від відмороження.

 

Накладення закрутки (перетяжки) показане на мал. 7. Накладають її при відсутності джгута і матеріалів, що його заміняють. Правила накладення закрутки такі ж, як і накладення джгута. Застосовану для закрутки хустку вільно зав'язують над кінцівкою, У петлю, що утворилася, вставляють пруток, дощечку і, обертаючи її, закручують петлю до повної зупинки кровотечі, після чого пруток прив'язують до кінцівки. Необхідно пам'ятати, що при слабко накладеному джгуті або закрутці кровотеча підсилюється, тому що здавлюються в цьому випадку тільки вени, а не артерії. Максимальне згинання кінцівки (мал. 8). У складних ситуаціях, коли рана знаходиться в паховій області застосувати джгут не можна, в області суглоба вкладають тугу подушечку з марлі, тканини, поролону або губчатої гуми, максимально згинають кінцівку (якщо не ушкоджені кості) і прив'язують її до тулуба. У випадку поранення верхньої кінцівки кровотечу можна зупинити, відтягнувши лікті назад і зв'язавши їх (мал. 9). При цьому ключиця притискається до першого ребра і здавлює підключичну артерію.

 


 

Рис. 8. Максимальне згинання кінцівок при зупинці кровотечі зартерій:


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 103; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты