Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ПОПЕРЕДЖЕННЯ ІНФЕКЦІЇ РАН.




 

Рана - відкрите ушкодження покривів тіла (шкіра, слизуваті оболонки) з можливим порушенням глибоко лежачих тканин. Залежно від того, чим нанесена травма, розрізняють рани різані, колоті, рубані, рвані, забиті.

 

Колоті рани можуть бути дуже глибокими. Вони особливо небезпечні, якщо розташовані в області живота, грудей, тому що можуть проникати в ці порожнини і ушкоджувати внутрішні органи (легені, кишечник),

 


Різані рани мають рівні краї, сильно кровоточать, але добре гояться.

 

Рвані і рвано-забиті рани найбільш часті при дорожньо-транспортних випадках. Вони мають нерівні краї, навколо яких є забиті місця. Такі рани погано гояться, вони звичайно забруднені і містять велику кількість мікробів.

 

У момент ушкодження в рану разом із предметом, що ранить, заноситься інфекція, тому кожна рана практично забруднена мікробами. При неправильних діях у рану може бути занесена вторинна інфекція. Через деякий час виникає місцеве запалення - почервоніння, біль, ущільнення тканин навколо рани. Пізніше з'являються ознаки загального зараження: втрата апетиту, млявість, підвищення температури тіла. Розвиток інфекції збільшує строки загоєння ран.

 

Антисептика - це спосіб боротьби із зараженням ран шляхом знищення хімічними і біологічними засобами мікробів, що перебувають на всіх предметах, які стикаються з раною, і мікробів, що потрапили в рану.

 

Серед багатьох дезінфікуючих засобів найбільше широко застосовуються настойка йоду, етиловий спирт, фурацилін, перекис водню, перманганат калію, сульфаніламіди і антибіотики.

 

Асептика — це спосіб боротьби з хірургічною інфекцією, що дозволяє попередити потрапляння мікробів у рану і заснований на знезаражуванні всіх предметів, що стикаються з раною, тривалим впливом високої температури (120 — 200° С), тобто фізичний спосіб, а також використання ряду організаційних заходів і застосування деяких хімічних засобів.

 

Основний закон асептики: усе, що приходить у зіткнення з раною, повинне бути стерильним.

 

Перша допомога при пораненнях полягає в зупинці кровотечі, обробці країв рани і накладенні стерильної пов'язки. Не можна промивати рану, очищати її, доторкатися до неї руками. Якщо рана сильно забруднена, можна тільки протерти шкіру навколо неї стерильною ватою або марлею. Після промивання рани в такий же спосіб шкіру змазують знезаражуючою рідиною — настойкою йоду, спиртовим розчином брильянтової зелені (зеленкою) або неетильованим бензином, але злегка. Не можна допускати, щоб ці засоби потрапили в рану - це викликає опік ушкоджених тканин і сповільнить загоєння.

 

Потім потрібно перев'язати рану, тобто накласти пов'язку. Як перев'язний матеріал застосовують марлю, вату, стерильні бинти і серветки. Кращим матеріалом для накладення пов'язок є індивідуальний перев'язний пакет (ІПП), стерильний матеріал якого впакований у три оболонки - матерчату, прогумовану і паперову, що перешкоджають від проникнення вологи і бруду. У пакеті є стерильний бинт, шпилька, дві ватно-марлеві подушечки, одна із яких рухлива. Розкривши пакет, лівою рукою беруть кінець бинта, а правою захоплюють весь бинт із подушечками так, щоб не торкатися тих частин пов'язки, які будуть накладені на рану. Якщо рана не наскрізна, тобто має один отвір, на неї накладають спочатку одну подушечку, а потім іншу і забинтовують. Якщо рана велика і її не можна покрити однією подушечкою, поруч кладуть другу. Якщо ж рана наскрізна, тобто є вхідний і вихідний отвір, то пришиту до бинта подушечку пересувають настільки, щоб можна було нею прикрити другий отвір. Потрібно стежити за тим, щоб поверхня подушечок, що

 


повинна прилягати до отворів, до накладення на рану ні з чим не дотикалася. Накладені подушечки перев'язують бинтом. Кінець бинта прикріплюють до пов'язки англійською шпилькою.

 

 

Рис. 10. Основні види м'яких пов'язок:

 

А — косиночна пов'язка на молочну залозу; б — колосовидна повязка на верхню частину грудей і лопатки; в — спіральна пов'язка на нижню частину грудей; г — косиночна пов'язка на передпліччя і плече; д — черепашача пов'язка на ліктьовий суглоб; е — спіральна пов'язка на палець руки; ж — восьмиподібна пов'язка на гомілковостопний суглоб; з

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 94; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты