Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Висновки до розділу 3




Експериментальне дослідження проводилося на базі ОДНЗ № 4 м. Одеси. В експерименті брали участь 30 дітей дошкільного віку: 10 дітей молодшого дошкільного віку, 10 дітей середнього дошкільного віку, 10 дітей старшого дошкільного віку. Ми експериментально дослідили та схарактеризували рівні морально-духовної вихованості дітей дошкільного віку за такими показниками: уявлення про добро і зло, любов та добре ставлення до тварин, шанобливе ставлення та повага до батьків, наявність бажання допомагати один одному (взаємодопомога), гуманність. У процесі дослідження були впроваджені наступні методи: спостереження, бесіда, ситуації морального вибору, педагогічний експеримент. Дослідження складалось з трьох етапів.

На констатувальному етапі ми встановили шкалу оцінювання показників та встановили три рівня морально-духовної вихованості дітей (високий, середній, низький). Також для виявлення рівня ми підібрали спеціальні дидактичні картинки, ситуації морального вибору, сюжетні сценки, за допомогою яких дослідили кожну дитину. Діти групи Б були обрані, як контрольна група. Діти групи А були обрані, як експериментальна група. Результати констатувального експерименту показали, що в обох групах приблизно однакові результати, що дало нам змогу взяти їх для проведення подальших етапів експериментального дослідження. Після проведення даного етапу результати були занесені у Таблицю 3.1.

На другому етапі (формувальному) дослідження з метою підвищення рівня морально-духовної вихованості дітей дошкільного віку ми представили систему занять з ознайомлення з художньою літературою з використанням авторських казок. З дітьми експериментальної групи ми проводили наступні заняття: «Навіщо людині совість», «Доброта, чуйність, взаємодопомога», «Чи гарно хизуватися?», «Казка С. Лагерлефа «Чудова подорож Нільса з дикими гусьми»», «Що таке взаємодопомога», «Уроки дружби» та інші.

На контрольному етапі дослідження ми використовували ті ж самі діагностувальні методи, що і на констатувальному етапі. Після проведення експерименту, дані було занесені у Таблицю 3.2. та Таблицю 3.3. Зіставлення даних констатувального та контрольного етапів експерименту дає змогу побачити зміни морально-духовної вихованості, які відбулися завдяки формувальному експерименту. Так, в експериментальній групі на високому рівні було 3 дітей (20%) стало 4 дітей (26,7%); на середньому рівні було 7 дітей (46,7%), стало 9 дітей (60%); на низькому рівні було 5 дітей (33,3%), залишилося 2 дітей (13,3%). В контрольній групі відбулися незначні зміни. Так, на високому рівні було 4 дітей (26,7%), стало 5 дітей (33,3%); на середньому рівні було 8 дітей (53,3%), залишилося 8 (53,3%); на низькому рівні залишилося 2 дітей (13,3%). В результаті проведеної нами експериментальної роботи у дітей експериментальної групи спостерігається підвищення рівня рівня морально-духовної вихованості, мають чіткі уявлення про добро і зло, розрізняють ці два поняття, люблять тварин та добре, гуманно відносяться до них, поважають та шанобливо ставляться до своїх батьків, мають бажання допомогти один одному, взаємодопомагають, чуйно відносяться до оточуючих, проявляють гуманні вчинки.

Результати контрольного етапу дослідження довели, що проведена робота з морально-духовного виховання дошкільників значно покращила результати. З цього можна зробити висновок, що запропонована нами система діє позитивно на моральне виховання дітей дошкільного віку.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 83; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты