Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Проблеми та їх вирішення. Через нераціональне використання літосфери суспільством сформувалися її екологічні проблеми




Через нераціональне використання літосфери суспільством сформувалися її екологічні проблеми. Цьому сприяє видобуток із надр планети величезних мас корисних копалин - понад 600 млрд т за рік, які не завжди раціонально використовуються.

Корисні копалини - це сировина для енергетики (35%), для металургійної (35%) і хімічної (30%) промисловості. На кожну людину в середньому їх припадає по 100 т, але близько 90% від добутої кількості через недосконалі технології видобутку і переробки в різноманітних галузях промисловості губиться, розпорошується в біосфері, отруюючи її.

Тому великою проблемою сучасної видобувної та переробної галузей промисловості є поліпшення технології виробництва, підвищення ефективності використання сировини і продукції з неї, впровадження ресурсозберігаючих технологій. Тільки такі заходи можуть віддалити швидке наближення термінів повного виснаження наземних покладів корисних копалин.

Для багатьох регіонів вже характерні екстремальні відхилення в погоді - бурі, торнадо, цунамі, повені, посухи, активізація вулканічної діяльності, дисбаланс атмосферних процесів. Прикладом може бути Західна Європа, де напередодні 2000 р. відбувся ураган з інтенсивними опадами, внаслідок чого загинуло на території Іспанії, Франції, Італії більше як 100 людей. Урагану такої сили тут ніколи не було, бо швидкість вітру сягала до 220 км за годину.

Через надмірне використання органічних видів палива порушився вуглецевий баланс біосфери, одного з основних у біосфері, що теж сприяє біосферним катаклізмам.

Через це рівновага між синтезом і витратою органічних речовин на суші розбалансована. Поки люди брали з біосфери не більш 1% запасів органічних речовин - деревини, вугілля, нафти, газу, вона зберігала стаціонарність. Тепер біосфера перейшла в кризовий, не рівноважний стан. Підрахунки показують: розвіданих запасів вугілля вистачить на 600 років, нафти - на 90, природного газу - на 50, урану - на 60 років. Ці дані свідчать про обмеженість розвіданих запасів корисних копалин, без яких робота сучасної промисловості неможлива. В результаті сформувалася мінерально-сировинна криза.Хоча не виключена можливість, що можуть бути виявлені нові поклади.

 

 

Єдиним кардинальним шляхом запобігання забрудненню ґрунтів

важкими металами є обмеження їх надходження на поверхню ґрунту

шляхом удосконалення технологій промислового виробництва.

Меліорація забруднених важкими металами ґрунтів здійснюється:

1) череззменшення рухомості металів при підвищенні pH кислих

ґрунтів вапнуванням, внесенням цеолітів тощо;

2) видалення важких металів зґрунту промиванням його сильними

кислотами та комплексонами; 3) видалення ізахоронення у спеціальних кавальєрах надмірно за-

брудненого шару ґрунту;

4) вирощування на забруднених територіях рослин-концентраторів важких металів (фітомеліорація). Останній захід вважається екологічно привабливим, економічно рентабельним і через це перспективним.

 

 

Зміст.

 

План.

 

Вступ.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 72; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты