Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Суть економічної безпеки підприємства




Для компаній усього світу гостро стоїть проблема забезпечення економічної безпеки, а українським підприємствам через специфіку національної економіки приходиться діяти взагалі в умовах підвищеного ризику. Це актуалізує проблему впровадження комплексної системи економічної безпеки на підприємстві.

Будь-яке підприємство характеризується наявністю певних параметрів (структури, життєво важливих інтересів, потреб та ін.) та існує в певному зовнішньому середовищі. Ці параметри піддаються деяким загрозам. Якщо ж параметр захищений від загроз, то забезпечена й безпека об'єкта.

1. Економічна безпека підприємства – стан ефективного використання корпоративних ресурсів підприємства і існуючих ринкових можливостей, який дозволяє запобігати внутрішнім і зовнішнім загрозам, і забезпечує його тривале виживання і стійкий розвиток на ринку відповідно до обраної місії.

2. Економічна безпека підприємства– це такий стан певного суб'єкта господарювання, за якого життєво важливі компоненти структури та діяльності підприємства характеризуються високим ступенем захищеності від небажаних змін.

3. Економічна безпека підприємства – це такий стан суб'єкта господарювання, за якого він при найбільш ефективному використанні корпоративних ресурсів досягає запобігання, послаблення чи захисту від існуючих небезпек та загроз чи інших непередбачуваних обставин та забезпечує досягнення цілей бізнесу в умовах конкуренції та господарського ризику. У цьому визначенні враховано фактори зовнішніх умов – конкуренція, господарський ризик.

4. Економічна безпека підприємства – це неперервний процес забезпечення на підприємстві стабільності його функціонування, фінансової рівноваги та регулярного отримання прибутку, а також можливості виконання поставлених цілей та задач, можливості до подальшого розвитку та вдосконаленню на різноманітних стадіях життєвого циклу. На думку автора визначення, економічна безпека – це не стан підприємства, а неперервний процес. Так, дійсно, процес економічного забезпечення підприємства повинен бути неперервним, але сама економічна безпека підприємства – це швидше стан підприємства, чи властивість, характеристика, а не процес.

5. Економічна безпека підприємства – це такий стан його правових, економічних та виробничих відносин, а також матеріальних, інтелектуальних та інформаційних ресурсів, який виражає здатність підприємства до стабільного функціонування. Тут, що важливо, відсутнє посилання, на які б то не були загрози.

6. Економічна безпека підприємства – стан незалежності суб’єктів підприємницької діяльності від недобросовісної конкуренції підприємств-монополістів, непередбачуваних договорами дій підприємств-постачальників і торгівельних організацій, від нераціональної економічної і правової політики держави та інших чинників.

7. Економічна безпека підприємства – стан, у якому забезпечується мінімальний негативний вплив внутрішніх і зовнішніх загроз на діяльність та економічний результат підприємства

8. Під економічною безпекою підприємства розуміють такий стан підприємства при якому воно нейтралізує негативні зовнішні впливи та добивається поставлених цілей при найбільш ефективному використанні наявного потенціалу в умовах невизначеності

Під економічною безпекою підприємства варто розуміти здатність підприємства функціонувати для досягнення своїх цілей за певних зовнішніх умов і їх змін. Ми вилучаємо поняття загрози з цього визначення тому, що вони визначені умовами господарювання та існують у будь-якого підприємства.

Головна мета економічної безпеки підприємства полягає в тому, щоб гарантувати його стабільне й максимально ефективне функціонування тепер та високий потенціал розвитку в майбутньому.

Загрози економічній безпеці – це дія дестабілізаційних природних і/або суб'єктивних факторів, пов'язаних з недобросовісною конкуренцією та порушенням законів і норм, що може спричинити потенційні або реальні витрати для підприємства.

Основне значення системи економічної безпеки підприємства полягає в тому, що вона повинна мати попереджувальний характер, а основними критеріями оцінки її надійності та ефективності є: забезпечення стабільної роботи підприємства, збереження і примноження фінансів і матеріальних цінностей; попередження кризових ситуацій.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 71; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты