Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА. ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН Назва розділів і теми навчальної дисципліни всього лекції семінари самост




ТЕМАТИЧНИЙ ПЛАН

  Назва розділів і теми навчальної дисципліни всього лекції семінари самост. робота
І семестр
Житлове право України як навчальна дисципліна та галузь законодавства    
Житловий фонд України, його призначення. Юридична кваліфікація жилих будинків і жилих приміщень
Забезпечення громадян жилими приміщеннями у будинках державного і колективного житлового фонду.
Приватизація державного житлового фонду.
Правове регулювання житлових правовідносин у будинках державного і колективного житлового фонду
Правове регулювання користування службовими жилими приміщеннями та гуртожитками.
Забезпечення громадян жилими приміщеннями у будинках житлово – будівельних кооперативів і користування ними
Припинення права на жиле приміщення
Відповідальність за порушення житлового законодавства. Захист прав і законних інтересів громадян як суб’єктів житлових правовідносин.
  Всього за семестр

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

Основними видами навчальних занять із даної навчальної дисципліни є лекції і семінарські заняття.

Лекція як основна форма проведення навчальних занять, призначається для засвоєння теоретичного матеріалу. Тематика курсу лекцій визначається робочою програмою з предмету «Житлове право».

Семінарські заняття – форма навчального заняття, при якій викладач організує дискусію навколо попередньо визначених тем, до котрих студенти готують тези виступів на підставі індивідуально виконаних завдань. Перелік тем семінарських занять визначається робочою програмою з навчальної дисципліни. Семінарські заняття включають проведення попереднього контролю знань, умінь і навичок студентів і слухачів, розв’язування завдань з їх обговоренням, розв’язування контрольних завдань, їх перевірку, оцінювання. Підсумкові оцінки за кожне семінарське заняття вносяться у журнал.

Житлове право – одна з основних юридичних дисциплін, яка повинна вивчатися в усіх вищих навчальних закладах юридичного спрямування.

Житлове право є суб'єктивним правом і забезпечує інтереси суспільства, кожного громадянина, як учасника конституційних житлових правовідносин які, виникають між державою і громадянином.

Предметом житлового права є сукупність суспільних відносин, які виникають при забезпеченні громадян житлом, при користуванні житловими приміщеннями у будинках як державного, так і приватного або громадського житлового фонду; приватизації державного житлового фонду;утриманні житла;користуванні прибудинковою територією, тощо.

Житлове право ставить наступнізавдання: регулювання житлових відносин з метою забезпечення гарантованого Конституцією України права громадян на житло, контроль за належним використанням і цільовим призначенням житлового фонду, а також розвиток та зміцнення законності в галузі житлових відносин.

Житлове право слід розглядати як комплексну галузь законодавства. Житлові відносини належать до різних галузей права, а саме – цивільного, кримінального, господарського, конституційного, адміністративного, фінансового, кримінально -, цивільно -, адміністративно – процесуального.

 

Вимоги до знань студента :

- порядок надання жилих приміщень;

- правила користування жилими приміщеннями;

- порядок користування службовими жилими приміщеннями, гуртожитками;

- умови забезпечення жилими приміщеннями в житлово – будівельних кооперативах ;

- порядок проведення приватизації житлового фонду;

- способи приватизації житла;

- договірно – правове регулювання забезпечення житлом, права та обов'язки наймачів, членів їх сімей, власників жилих будинків (квартир);

- виникнення та зміст права приватної власності на будинок (квартиру), що належить громадянинові на правах приватної власності, умови та способи розпорядження жилими приміщеннями;

- умови відповідальності за порушення житлового законодавства;

- порядок розгляду житлових спорів;

- судову практику з житлових питань.

 

Вимоги до вмінь студента :

- надавати конкретний юридичний аналіз обставини (юридичні факти);

- тлумачити чинне житлове законодавство України;

- правильно застосовувати норми житлового законодавства до конкретних ситуацій;

- складати процесуальні документи з житлового права, згідно з діючим законодавством.

Семінарське заняття є одним із видів індивідуального засвоєння студентам з навчальної дисципліни, самостійним заучуванням та засвоєнням наукового матеріалу і має являти собою поєднання розкриття теоретичного змісту питань теми з аналізом нормативно-правових документів. На семінарському занятті кожен студент має можливість свою особисту позицію щодо досліджуваної проблеми, а також надати аналіз існуючих у науковій літературі поглядів.

Метою семінарського заняття є:

– закріплення, поглиблення та систематизація знань, одержаних студентами під час опанування дисципліни „Житлове право України”;

– практичне застосування наукових методів у процесі вирішення поставлених завдань;

– розширення та засвоєння понятійного апарату;

– розвиток науково-теоретичного мислення.

Студент повинен в процесі вивчення та викладу питань теми семінарського заняття продемонструвати здатність до осмисленого користування науковою літературою, користуватися методологією юридичної практики. При підготовці до заняття повинні бути використані першоджерела, тлумачення, статистичні збірники, монографії, статті з журналів та газет.


3 ОЦІНЮВАННЯ РОБОТИ СТУДЕНТІВ

 

 

Оцінювання знань студентів відбувається за наступними критеріями:

1) Правильність відповідей, чіткий і глибокий виклад ідей, понять, фактів.

2) Рівень розуміння матеріалу курсу і самостійність суджень.

3) Новизна навчальної інформації, рівень використання наукових (теоретичних знань) і правових норм.

4) Знання і розуміння взаємозв'язку досліджуваних правовідносин в результаті реалізації правових норм.

5) Вміння користуватися засвоєним теоретичним матеріалом для тлумачення і застосування правових норм, використання теоретичних знань у практичних ситуаціях.

Відповідь студента оцінюється і за формою, тобто з точки зору логіки, чіткості, виразності викладу навчального матеріалу.

"ВІДМІННО" ставиться студенту у випадку, коли його відповідь бездоганна за змістом, формою, обсягом. Це означає, що студент у повній відповідності до програми засвоїв навчальний матеріал, викладений на лекціях, в підручниках, володіє знаннями законів й правових актів України, на семінарських заняттях дає чіткі відповіді на поставлені запитання, а також при вирішенні практичних завдань виявляє знання не лише основної але й додаткової літератури, нормативних джерел, а й робить власні висновки, вміє пов'язати вивчений матеріал з практичною дійсністю і легко використовує його для рішення практичних завдань.

"ДОБРЕ" теж передбачає високий рівень знань та практичних навичок. Відповідь досить повна, логічна, з елементами самостійності, але містить деякі неточності. Можливе менш досконале знання додаткової літератури, не чітке розуміння у визначенні понять, правових норм, несуттєві помилки у мові і стилі викладу.

"ЗАДОВІЛЬНО" передбачає наявність знань основного матеріалу; студент відповідає по суті питання, розбирається у матеріалі, але відповідь не повна, нечітка, містить неточності, не містить правильні формулювання з порушенням логіки викладу матеріалу, розв'язання практичних задач викликає труднощі та суттєві недоліки.

"НЕЗАДОВІЛЬНО" ставиться, у випадку, коли студент не знає основної частини матеріалу курсу, робить суттєві помилки при висвітленні питань, формулюванні понять. На додаткові питання не може дати конкретної відповіді, не може провести зв'язок між теоретичним матеріалом і сучасною дійсністю, не може правильно вирішити конкретну практичну задачу, робить велику кількість помилок в усній відповіді.

Під час проведення сесії робота студента за семестр оцінюється під час проведення заліку.

Оцінка „зараховано” ставиться, коли відповідь студента бездоганна за змістом, формою і обсягом. Студент у повній відповідності з програмою засвоїв навчальний матеріал, викладений в лекціях, навчальній літературі, нормативні джерела, показав глибокі знання з поставленої проблеми. Студент наводить власні думки, робить узагальнюючі висновки, використовує знання, отримані з суміжних, галузевих і спеціальних дисциплін, уміє пов’язати вивчений матеріал з реальною дійсністю. Промова студента повинна бути логічно побудована і граматично коректна.

Оцінка „не зараховано” ставиться, якщо студент у загальній формі розбирається в матеріалі, але дає правильні формулювання, порушує логіку викладу матеріалу, зазнає труднощів при застосуванні знань до аналізу сучасної дійсності.


4 Самостійна робота студентів

Самостійна робота планується як форма навчання, що має на меті надати допомогу студенту у вивченні запропонованої та додаткової літератури, у пошуку відповідей на проблемні питання курсу, оволодіння практичними завданнями курсу.

Зміст самостійної роботи з дисципліни “Житлове право” складають:

а) самостійне теоретичне опрацювання додаткових тем та питань курсу;

б) підготовка до семінарських занять, опрацювання нормативної та навчальної літератури за спрямуванням;

в) поглиблене вивчення окремих тем та написання рефератів або наукових досліджень;

г) написання фахових статей та участь у наукових конференціях.


5 ПЛАНИ СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ

 

 

Тема 1. Правове регулювання житлових відносин. Житловий фонд України

План заняття

1. Характеристика особливостей житлового законодавства.

2. Джерела житлового законодавства.

3. Завдання і предмет житлового законодавства.

4. Конституційне право на жило, його зміст.

5. Поняття житлового фонду України, його призначення та складові.

6. Приватний житловий фонд: структура, особливості регулювання житлових відносин.

7. 3аконодавче регулювання при­ватизації державного житлового фонду.

8. Державний житловий фонд та його структура.

9. Державний облік житлового фонду.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 55; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты