Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Що може бути правовою підставою для прийняття міськвиконкомом рішення про знесення житлових будинків, які належать громадянам на праві приватної власності?




Правовою підставою для прийняття міськвиконкомом рішення про знесення житлових будинків, які належать громадянам на праві приватної власності може бути:

- вилучення земельних ділянок для державних або громадських потреб, зокрема в порядку проведення комплексної реконструкції кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду. Відповідно до ст. 149 Земельного кодексу України земельні ділянки, надані у постійне користування із земель державної та комунальної власності, можуть вилучатися для суспільних та інших потреб за рішенням органів державної влади, Ради міністрів Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування на підставі та в порядку, передбачених цим Кодексом. Вилучення земельних ділянок провадиться за згодою землекористувачів на підставі рішень Кабінету Міністрів України, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, місцевих державних адміністрацій, сільських, селищних, міських рад відповідно до їх повноважень. Сільські, селищні, міські ради вилучають земельні ділянки комунальної власності відповідних територіальних громад, які перебувають у постійному користуванні, для всіх потреб, крім особливо цінних земель, які вилучаються (викупляються) ними з урахуванням вимог статті 150 цього Кодексу.

- загроза обвалом будинку або жилого приміщення, що розміщується в ньому (статті 110, 112 ЖК УРСР).

Відповідно до призначення житла технічний стан конструктивних елементів і технічного обладнання жилого будинку має забезпечувати безпечне проживання в ньому людей. У разі появи відхилень від нормативних вимог повинні проводитися роботи для їх негайного усунення, При виявленні відхилень від норми у технічному стані конструктивних елементів, що загрожують безпечному перебуванню людей з будинку, мешканці, незалежно від форми власності будинку, підлягають відселенню до іншого жилого приміщення.

Громадянам, яких виселяють з такого будинку чи жилого приміщення виконавчими органами відповідної ради, надасться інше благоустроєне приміщення.

Якщо загроза обвалу будинку або жилого приміщення в ньому виникла внаслідок дій відповідної організації, то обов’язок надати інше благоустроєне приміщення покладається на цю організацію, якщо вона такі приміщення має у своєму розпорядженні.

Слід розмежовувати випадки існування загрози обвалу жилого будинку чи жилого приміщення в ньому при виникненні самостійних, надзвичайних підстав від такої підстави, як знесення будинку. Цей факт повинен бути своєчасно і належним чином встановлений.

Від загрози обвалу, що може бути спричинений непередбачуваними обставинами (землетрусом, просіданням ґрунту), потрібно розрізняти випадки, коли жилий будинок є ветхим і підлягає капітальному ремоиту або знесенню.

Виселення з жилого приміщення в будинку (що загрожує обвалом) не в установленому порядку не позбавляє осіб, які правомірно користувалися цим приміщенням, права вимагати в судовому порядку надання іншого благоустроєного жилого приміщення за правилами ст.112 ЖК УРСР.

Громадянам, яких виселяють із жилих приміщень, одночасно надається інше жиле приміщення, що має бути зазначено в рішенні суду

 

За якими нормами житлової площі відбувається забезпечення громадян житлом у цих випадках? Дайте аргументований висновок по справі у вигляді проекту позовної заяви гр. Шевченко до районного суду.

 

Ні Житловим, ні Цивільним кодексами України не встановлені конкретні норми площі на одну особу, які повинні надаватися у разі знесення житлових будинків як власникам, так і наймачам квартир взамін тих, що підлягають знесенню. Статтею 47 Житлового кодексу України встановлені лише загальні норми житлової площі в Українській РСР в розмірі 13,65 квадратного метра на одну особу. Певне врегулювання даної ситуації здійснено Законом України "Про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду" від 22.12.2006 525-V, що набрав чинності з 16.01.2007 року. Статтею 12 Закону України "Про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду" встановлюється порядок компенсації власникам та наймачам жилих і нежилих приміщень, земельних ділянок та іншого майна, відчуженого у зв'язку з його знесенням. Так, відповідно до приписів цієї статті відселення наймачів жилих (нежилих) приміщень здійснюється за умови попереднього надання їм інших рівноцінних за площею та кількістю кімнат жилих (нежилих) приміщень у межах кварталу (мікрорайону) комплексної реконструкції населеного пункту в порядку, встановленому законодавством.

 


 

Позивач: Шевченко Галина Василівна, ХХХХ р.н., що мешкає за адресою: Відповідач: Банк «Меркурій» Місцезнаходження

Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 43; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты