Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Здоров'я медичної сестри і безпека професійної діяльності. Про аварію терміново повідомляють адміністрацію




 
 


Про аварію терміново повідомляють адміністрацію. Проводиться конфіденційне лабораторне дослідження постраждалого на ВІЛ-ін-фекцію: кров направляють за кодом 115 (медичний контакт) безпо­середньо після аварії, але не пізніше ніж через 5 днів після аварії. Позитивний результат свідчить про те, що працівник був інфікова­ний раніше і аварія не є причиною зараження.

При негативному результаті дослідження повторюють через 3, 6 і 12 міс.

Упродовж не менше ніж 24 год після аварії проводять екстрену медикаментозну профілактику ВІЛ-інфекції азидотимідином.

Кожного пацієнта слід розглядати як потенційного носія інфекції, що передається через кров.

Медичній сестрі, що розпочинає свою професійну діяльність, необхідно якомога швидше опанувати відповідні навички, що спри­ятимуть збереженню її здоров'я і працездатності.

Щоб уникнути травм спини, яких часто зазнають медичні сест­ри від надмірних фізичних навантажень на організм при перемі­щенні пацієнтів, потрібно застосовувати спеціальні методи, розроб­лені для зменшення надмірного тиску на хребет і тулуб медичної сестри.

Можна виділити такі основні причини виникнення болю в спині медичної сестри: відсутність досвіду у виконанні такої роботи, не­вміння прийняти відповідну робочу позу, напруження і травма.

Травми спини можуть бути наслідком силового напруження під час піднімання пацієнта, маса тіла якого набагато більша за допус­тиме робоче навантаження.

Під час піднімання пацієнта вручну можна застосовувати спе­ціальні технічні прийоми, які убезпечать медичну сестру і будуть зручними для пацієнта — вони дають змогу уникнути безпосеред­нього вертикального піднімання.

Підготовка. Перед переміщуванням пацієнта передусім слід з'ясувати такі питання:

• який стан пацієнта, чи доцільно його переміщувати;

• які механічні допоміжні заходи можна використати під час пе­реміщення пацієнта;

• за відсутності засобів переміщення який спосіб є ліпшим і скільки колег необхідно залучити для допомоги;

• хто в групі буде виконувати роль керівника і даватиме чіткі вказівки всім учасникам процедури;

• чи існує якась загроза в навколишній обстановці: меблі, які заважають, варто прибрати, каталку поставити на гальмо, приготу­вати постільну білизну.

 

– 223 –


Здоров'я медичної сестри і безпека професійної діяльності


Слід оцінити стан пацієнта, приблизно визначити масу його тіла, дізнатися про больові ділянки хворого, про наявність дренажів чи постійних катетерів, про обладнання, яке контролює його фізіоло­гічний стан, визначити, наскільки пацієнт здатний допомогти.

Одяг як медичної сестри, так і пацієнта має бути продуманий, необхідно враховувати його здатність обмежувати рухи під час вико­нання переміщення пацієнта. Взуття має бути на низьких підборах, підошва не слизькою. Невідповідність розміру взуття розмірам ніг пацієнта таїть у собі небезпеку.

Небезпечні такі чинники, як розлита вода на підлозі, наявність штатива для внутрішньовенних вливань, шланга для подачі кисню, дренажу і дренажних ємкостей, тапочок під ногами пацієнта. Між ліжком і каталкою не повинно бути проміжку, в який пацієнт може зісковзнути.

Медична сестра в разі потреби має використати будь-яке облад­нання, що полегшить піднімання або переміщення пацієнта. Після того як медична сестра з'ясувала всі ці питання і виконала необхідні підготовчі дії, слід скористатися основними правилами, що описані далі.

Положення ніг.Медична сестра повинна стати в положення «ноги нарізно», дотримуючись рівноваги щодо маси тіла пацієнта і напрямку його руху. Одну ногу слід поставити поряд із пацієнтом, щоб прийняти його вагу на початку транспортування. Другу ногу потрібно поставити в напрямку руху, щоб прийняти вагу пацієнта під час його переміщення.

Якщо медичній сестрі потрібно підняти пацієнта з підлоги, її ноги мають розташовуватися по обидва боки від хворого, щоб під­няти його між своїми колінами. У жодному разі не слід піднімати пацієнта перед колінами, тому що піднімання на витягнутих руках спричинює додаткове навантаження на хребет медичної сестри. Та­кож слід уникати піднімання пацієнта збоку, оскільки це спричи­нює небажане згинання хребта медичної сестри.

Положення рук.Необхідно вибрати такий спосіб підтримування пацієнта, який допоможе максимально контролювати положення тіла і рук хворого. У цьому разі треба стежити за тим, аби пацієнтові було зручно, уникати додаткового травмування чутливих і болючих місць.

Положення пацієнта.Перед підніманням пацієнта завжди потріб­но забезпечити йому найзручніше положення.

Положення спини.Під час переміщення пацієнта хребет медич­ної сестри завжди має бути прямим. Плечі, наскільки це можливо, мають перебувати на одному рівні і бути спрямованими в той же бік,

 

– 224 –



Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 98; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты