Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Здоров'я медичної сестри і безпека професійної діяльності. допомогу іншу медичну сестру і, піднявши його на ноги, перемісти­ти на ліжко або каталку.





допомогу іншу медичну сестру і, піднявши його на ноги, перемісти­ти на ліжко або каталку.

Якщо медична сестра виявила пацієнта на підлозі і не може розраховувати на допомогу, вона може самостійно підняти пацієнта, застосовуючи спосіб захвату через руку. Пацієнт притискує свої руки до тіла. Якщо функція однієї руки пацієнта знижена, він бере зап'ясток ослабленої руки міцнішою рукою.

Медична сестра має стояти безпосередньо за пацієнтом. Вона просовує свої руки між руками й грудьми пацієнта з обох боків і бере його руки в свої якомога ближче до зап'ястка і таким чином піднімає пацієнта на ліжко. Медична сестра може підняти пацієнта на ліжко поетапно: спочатку садить пацієнта на табурет, а потім переміщує на ліжко.

Якщо медична сестра не впевнена в тому, що зможе сама підня­ти пацієнта, то їй слід звернутися за допомогою.

Деякі пацієнти можуть упоратися із ситуацією за мінімальної допомоги. Спочатку вони перекочуються на бік, потім плечем спи­раються на низький табурет, стілець або ліжко, щоб стати на коліна. З такого положення вони можуть сісти або лягти на ліжко.

Іноді доцільніше підняти пацієнта удвох або втрьох. Одна сестра стає за пацієнтом, просовує свої руки між руками і грудьми пацієн­та, бере його притиснуті до тіла руки якомога ближче до зап'ястка, друга медична сестра підводить свої руки під нижню частину спини і сідниці, третя — під стегна і гомілки. Одночасно піднімають і ук­ладають пацієнта на ліжко. Фізично найсильніша медична сестра повинна прийняти на себе найтяжчу частину тіла пацієнта.

Узагальнюючи викладене вище, слід зробити висновок, що на­дання пацієнтові правильного зручного положення створює йому комфортні умови, поліпшує кровообіг, зменшує ризик розвитку пролежнів, контрактур і сприяє відновленню здоров'я.

Застосовуючи при зміні положень пацієнтів, їх переміщенні і транспортуванні найдоцільніші методики, медичному персоналу вдається максимально зменшити фізичне навантаження, насампе­ред на хребет і тулуб, що сприятиме збереженню їхнього здоров'я і працездатності.

?Контрольні запитання

1. Які медичні працівники передусім мають ризик професійного за­хворювання на кров'яні інфекції?

2. Назвіть п'ять умов безпеки професійної діяльності медичної сестри.

3. Що повинна включати аварійна аптечка і де вона має зберігатися?

 

– 229 –



Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 55; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты