Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Майнові права суб'єктів права на винаходи, корисні моделі і промислові зразки




Право власності на винаходи, корисні моделі і промислові зразки, проголошене чинним законодавством, дає його суб'єкту ті самі правомочності, які дає право власності на будь-який інший об'єкт.

Власнику патенту України на винахід (корисну модель) на­лежить :

1) право власності на винахід (корисну модель);

2) виключне право на використання винаходу (корисної мо­делі) за своїм розсудом, якщо таке використання не пору­шує прав інших власників патентів;

3) право забороняти іншим особам використовувати ви­нахід (корисну модель) без дозволу, за винятком ви­падків, коли таке використання не визнається законодав­ством порушенням прав власника патенту;

4) право опублікувати в офіційному бюлетені Установи „Промислова власність" заяву про надання будь-якій особі дозволу на використання винаходу (право видачі „відкритої ліцензії") та право на відкликання цієї ліцензії;

5) право порушувати судові справи проти несанкціоновано­го використання винаходу та вимагати від порушника відшкодування заподіяних, збитків.

Взаємовідносини при використанні винаходу (корисної мо­делі), патент на який належить кільком особам, визначаються уго­дою між ними. У разі відсутності такої угоди кожний власник па­тенту може використовувати винахід (корисну модель) за своїм розсудом, але жоден з них не має права давати дозвіл (видавати ліцензію) на використання винаходу (корисної моделі) та переда­вати право власності на винахід (корисну модель) іншій особі без згоди інших власників патенту.

Права, що випливають з патенту на винахід, діють від дати публікації в офіційному бюлетені відомостей про видачу патенту.

Право власності на винахід, цю засвідчується патентом, на­дає його власнику повноваження, подібні до тих, що і право влас­ності на будь-який інший об'єкт, який чинним законодавством визнаний товаром і тому може бути об'єктом будь-яких цивільних правочинів.

Зокрема, у власника патенту є можливість обрати будь-яку форму підприємницької діяльності щодо організації використан­ня свого винаходу, а саме:

• розпочати власне виробництво продукту, який виготовле­но із застосуванням запатентованого винаходу, та його збут;

• внести право власності на запатентований винахід чи пра­во на його використання як свій внесок в статутний фонд підприємства, що створюється або вже діє, тобто викорис­тати зазначені права як інвестицію;

• передати свої права на винахід.

Патент надає його власнику виключне право використову­вати винахід за своїм розсудом за умови, що таке використання не порушує прав інших власників патентів.

Виключне право діє від дати публікації в офіційному бюле­тені відомостей про видачу патенту, охороняється виключне пра­во -за патентом України гільки на території України.

Право власника патенту називається виключним тому, що власник є единою особоїо, якій законодавством дозволено вико­ристовувати винахід, доки інші особи не одержать на це дозвіл від власника.

Використанням винаходу (корисної моделі) визнаються такі дії:

• виготовлення продукту із застосуванням запатентованою винаходу (корисної моделі), застосування такого продукту, пропонування для продажу, в тому числі через Інтернет, про­даж, імпорт (ввезення) та інше введення йото в цивільний оборот або зберігання такого продукту в зазначених цілях;

• застосування процесу, що охороняється патентом, або про­понування його для застосування в Україні, якщо особа, яка пропонує цей процес, знає про те, що його застосуван­ня забороняється без згоди власника патенту або, виходя­чи з обставин, це і так є очевидним.

Продукт визнається виготовленим із застосуванням запа­тентованого винаходу (корисної моделі), якщо при цьому викори­стано кожну ознаку, включену до незалежного пункту формули винаходу (корисної моделі), або ознаку, еквівалентну їй.

Виготовлення -- це виробництво для комерційних цілей продукту, виготовленого із застосуванням запатентованого вина­ходу, навіть якщо цей продукт тимчасово не реалізується, напри­клад, накопичується з метою подальшого продажу.

Процес, що охороняється патентом, визнається застосова­ним, якщо використано кожну ознаку, включену до незалежного пункту формули винаходу, або ознаку, еквівалентну їй.

Застосування - всі випадки використання продукту на ви­робництві для комерційних цілей.

Ввезення - імпортування на територію України продукту, навіть якщо ввезений продукт не призначений для використання в Україні.

Зберігання - накопичування продукту з метою подальшого введення в господарський обіг.

Пропонування для продажу - рекламування продукту.

Продаж - комерційна діяльність з метою реалізації продукту.

Патент надає його власнику виключне право забороняти іншим особам використовувати винахід (корисну модель) без йо­го дозволу, за винятком випадків, коли таке використання не виз­нається згідно з законом порушенням прав, Іцо надаються патен­том.

Виключне право надає його власнику можливість обмежу­вач н права інших осіб при використанні винаходу.

Власник патенту може передавати па підставі договору пра­во власності на винахід (корисну модель) будь-якій особі, яка стає Його правонаступником, а щодо секретного винаходу (корисної моделі) — тільки за погодженням із Державним експертом.

Власник патенту має право дати будь-якій особі дозвіл (видати ліцензію) на використання винаходу (корисної моделі) на підставі ліцензійного договору, а щодо секретного винаходу (корисної моделі), такий дозвіл надається тільки за погодженням із Державним експертом.

Жодна із наступних дій законодавством не визнається пору­шенням виключного права власника патенту на винахід:

• введення в господарський обіг виготовленого із застосу­ванням запатентованого винаходу (корисної моделі) про­дукт;' будь-якою особою, яка придбала його без порушен­ня прав власника;

• використання з комерційною метою винаходу будь-якою особою, яка придбала продукт, виготовлений із застосу­ванням запатентованого винаходу, і не могла знати, що цей продукт був виготовлений чи введений в обіг з порушен­ням прав, що надаються патентом. Проте після одержання відповідного повідомлення власника прав зазначена особа повинна припинити використання продукту або виплати­ти власнику прав відповідні кошти, розмір яких встанов­люється відповідно до законів або за згодою сторін.

• використання винаходу на умовах примусової ліцензії з доз­волу Уряду в інтересах суспільства та наці она.'! ьної безпеки;

• використання винаходу на правах попереднього користу­вання;

• використання винаходу для задоволення власних потреб без комерційної мети;

• разове виготовлення ліків в аптеках за рецептом лікаря;

• використання винаходу (корисної моделі) виключно для потреб транспортного засобу іноземної держави, коли цей засіб опинився в повітряному просторі, водах чи на тери­торії України випадково або тимчасово;

• використання винаходу (корисної моделі) з науковою ме­тою або в порядку експерименту;

• за надзвичайних обставин (стихийие лихо, катастрофа, епідемія тощо) з повідомленням власника патенту одразу, як це стане практично можливим та виплатою йому відповідної компенсації.

13.2.Обмеження прав власника патенту

Права власника патенту на винахід можуть бути обмежені,

формулу винаходу буде переглянуто у зв'язку з наявністю в ній ознак, яких не було в поданій заявці на видачу патен­ту;

• у власника патенту виникне необхідність одержати дозвіл на використання винаходу, який належить власнику раніше виданого патенту, якщо його винахід призначений для досягнення іншої мети або має значні техніко-еко-помічні переваги і не може використовуватись без пору­шення прав власника раніше виданого патенту;

• винахід не використовується або недостатньо використо­вується в Україні протягом трьох років, починаючи від да­ти публікації відомостей про видачу патенту, або від дати, коли використання винаходу було припинено без поваж­них причин. У цьому разі власник патенту повинен уклас­ти ліцензійний договір з будь-якою особою, яка має бажан­ня і виявить готовність використовувати такий винахід;

• суспільні інтереси та інтереси національної безпеки вима­гатимуть використання винаходу без згоди власника.

 

13.3.Обов'язки, що випливають з патенту

Відповідно до ст. 29 ЗАКОН У УКРАЇНИ "Про охорону прав на винаходи та корисні моделі": Власник патенту повинен сплачувати відповідні збори за підтримання чинності патенту і добросовісно користуватися виключним правом, що випливає з патенту.

Будь-яка особа може звернутися до суду із заявою про надання їй дозволу на використання винаходу. Підставою для такого звернення є відмова власника патенту від укладання ліцензійного договору. Зазначена заява може бути подана до суду тільки за умови, якщо винахід не використовується або недостатньо використовується в Україні протягом трьох років починаючи від дати публікації відомостей про видачу патенту на цей винахід.

Суд може винести рішення про надання дозволу заінтересованій особі на використання винаходу, якщо власник патенту не доведе поважних причин фактів його невикористання. В рішенні суду визначаються обсяги використання винаходу, строк дії дозволу, розмір та порядок виплати винагороди власнику патенту.

При вирішенні цього питання суд може взяти до уваги по­дані власником патенту докази того, що винахід не використову­вався з поважних причин.

Власник патенту зобов'язаний надати дозвіл (видати ліцензію) на використання винаходу власнику пізніше виданого патенту, якщо:

• винахід останнього призначений для досягнення іншої мети;

• винахід власника пізніше виданого патенту має значні техніко-економічні переваги і не може використовуватись без порушення прав першого власника.

Дозвіл надається в обсязі, необхідному для використання винаходу власником патенту, який такий дозвіл затребував.

Так само власник пізніше виданого патенту зобов'язаний падати дозвіл на використання свого винаходу власнику раніше виданого патенту, якщо його винахід є більш досконалим або при­значений для досягнення тієї ж мети.

В деяких випадках власник патенту також зобов'язаний дати дозвіл (видати ліцензію) на використання винаходу. Такими випадками є можливість порушення прав першого власника при використанні винаходу, призначеного для досягнення іншої мети або який має значні техніко-економічні переваги. Такий дозвіл дається в обсязі, необхідному для використання винаходу власником патенту.

Не відноситься до порушення прав, що надаються патентом, використання.

13.4. Взаємовідносини співвласників патенту

 

Якщо винахід належить кільком особам - співвласникам, то необхідно знати, що:

• винахід, патент на який належить кільком особам (співвласникам), є їх спільною власністю;

• частки кожного із співвласників визначаються угодою між ними, а за її відсутності визнаються рівними.

У разі відсутності угоди між співвласникам я щодо визначен­ня їх взаємовідносин при використанні винаходу кожен має право:

• особисто використовувати винахід за своїм розсудом;

• самостійно порушувати судові справи проти порушників патенту. Разом з тим жоден із співвласників не мас права без згоди решти власників патенту:

• давати дозвіл (видавати ліцензію) па використання вина­ходу іншій особі;

• передавати право власності на винахід.

Передача нрава власності на винахід,

Права, що випливають з патенту на винахід, можуть переда­ватись у повному обсязі або частково. Порядок передачі зазначе­них прав регламентується Законом України „Про охорону прав на винаходи і корисні моделі".

Винахід може бути відчуженим у будь-який спосіб:

• продажем;

• даруванням;

• обміном тощо.

Правовою формою передачі прав власності на винахід є до­говір про передачу права власності на винахід, який означає переда­чу власником прав, що випливають з патенту, будь-якій фізичній або юридичній особі, яка стає правонаступником власника патенту.

При передачі права власності на винахід власник патенту не може залишити за собою будь-якого права на використання вина­ходу, встановити будь-які часові або територіальні обмеження прав, що переходять до правонаступника.

Законодавством визначені обов'язкові умови та реквізити договору. У ньому повинні бути зазначені:

• сторони договору: повне офіційне найменування та юри­дична адреса - для юридичної особи; прізвище, ім'я, по батькові та адреса - для фізичної особи;

• номер патенту;

• назва винаходу;

• предмет договору, який повинен містити бажання власни­ка передати свое право власності на винахід та згоду право­наступника прийняти це право;

• підписи сторін:

• дата укладання договору.

Договір вважається дійсним, якщо він складений у пись­мовій формі та підписаний сторонами договору.

Договір від імені юридичної особи може підписувати особа. яка має відповідні повноваження.

Підписання договору означає зміну власника патенту на ви­нахід та перехід прав, що випливають з патенту, до особи, яка стає правонаступником власника патенту.

Якщо договором не передбачено інше, він набуває чинності стосовно сторін з моменту його підписання сторонами.

Запис про зміну власника патенту вноситься до Державно­го реєстру патентів України на винаходи на підставі прийнятого Установою рішення про реєстрацію договору. Відомості про реєстрацію договорів публікуються в офіційному бюлетені.

Укласти договір про передачу прав власності на винахід можна від початку дії виключних прав, тобто віддати публікації в офіційному бюлетені відомостей про видачу патенту на винахід і тільки в межах строку його дії.

Строк дії патенту на винахід становить 20 років від дати по­дання заявки до Установи.

За згодою власника одна або декілька осіб можуть стати співвласниками патенту на винахід. Для цього власник патенту повинен укласти з майбутнім співвласником (співвласниками) договір про передачу права власності па винахід у спів власність, який має бути підписаний сторонами і містити їх прізвище, ім'я та по батькові для фізичної особи або повне офіційне найменування юридичної особи та їх повні адреси.

Заяву про реєстрацію такого договору подає власник патенту.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 83; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.009 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты