Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Форма комерціалізації інтелектуальної власності.




Незважаючи на унікальність і індивідуальний характер об'єктів інтелектуальної власності, вони являються звичайними елементами ринку ліцензій. Тому питання про продаж і покупку прав на об'єкти інтелектуальної власності не може розглядатися лиш на основі оцінки його переваг перед аналогами, у відриві від ринку ліцензій і ситуації, що складається на ньому. Більш того, покупка ліцензій і випуск виробленої по них продукції безпосередньо пов'язані з кон’юнктурою відповідних товарних ринків, станом і тенденціями розвитку світового господарства.

Науковий підхід до проведення маркетингових досліджень об'єкта означає поетапний підхід до проблеми: по-перше, розглядається стан і прогнозується розвиток у цілому й у тих галузях, де можливе використання об'єкта ліцензії. По-друге, аналізується стан і прогнозується розвиток товарного ринку продукції, що виробляється з використанням об'єкта ліцензії. По-третє, вивчається кон'юнктура і прогнозується розвиток ринку ліцензій, на якому намічається реалізація конкретної науково-технічної розробки. По-четверте, аналізується значення даного об'єкта ліцензії для галузевих ринків і оптимальні умови реалізації ліцензій, а також виявляються потенційні ліцензіари і ліцензіати.

Паралельно варто здійснити прогноз на більш віддалену перспективу, щоб уникнути помилок. Так, у післявоєнний період було зроблено багато нововведень у мартенівському плавленні сталі, у виробництві цементу мокрим методом. У цей же період у США, Японії і Західній Європі з'явилися більш прогресивні технології виробництва сталі в конвекторах і цементу сухим способом. Неврахування довгострокового прогнозування в цій області поставив багатьох ліцензіатів у важке положення. Тому, більше 90% американських фірм займаються питаннями технологічного прогнозування, витрачаючи на це не менш 1% від усіх сум, виділених на наукові дослідження і розробки.

Продажу технологій сприяє затребуваність промисловістю. Можна очікувати, що попитом будуть користуватися такі перспективні технології, які необхідні людству в 21 столітті, :

· інформаційні і комунікаційні технологи;

· біоінженерія;

· новітня фізика;

· медицина;

· екологія, особливо глобальна зміна клімату, екологічно чиста енергія;

· нові матеріали.

Торгівля ліцензіями зв'язана зі значними ризиками, оскільки виробляється на підставі маркетингу неіснуючого товару. Знизити ризики при торгівлі ліцензіями можна шляхом висновку опціонних угод, що укладаються обачно на період від шести до дванадцяти місяців, сторони підписують ліцензійні договори. Опціонні угоди, як правило, передбачають зобов'язання фірми не використовувати одержувану від партнера інформацію у випадку її відказа від висновку ліцензійного договору.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 67; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты