Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Схема понижуючого ТХТ для одержання холоду




 

 

Гарячий насичений розчин з струминного ежектора (СЕ) проходячи через змійовик в дегазаторі Д, віддає теплоту розчину, який знаходиться в колоні і через дросель Д1 поступає в РК для зрошення.

Разом з тим назустріч розчину рухається аміачна пара, яка пройшовши через РК поступає в дефлегматор в якому з вологого стану переходить в сухий стан (суха пара NH3).

Поступаючи в конденсатор пари NH3 конденсуються і в холодильнику охолоджуються за рахунок холодної пари, яка йде з випарника.

Далі рідкий переохолоджений аміак направляється через регулюючий дросель РД в випарник, в якому випаровується за рахунок Qн.п. (низько потенціальної теплоти) і поступають через переохолоджувач та дефлегматор в абсорбер в який одночасно подається насосом з дегазатора розведений (слабоконцентрований розчин) підвищеного тиску.

Понижуючий трансформатор дозволяє одержати низькі температури і одночасно виробляти електроенергію за рахунок адіабатичного розширення аміачної пари в турбіні

 

Схема понижуючого трансформатора з турбоустановкою для одержання електроенергії

Принцип дії:

В дегазаторі Д за рахунок подачі в струминний ежекторний абсорбер – СЕ (розбавленого розчину NH3 насосом + парів NH3 ) проходить випаровування і утворення насичених парів NH3, які поступаючи в РК в більшій мірі збагачуються (насичуються) NH3 . Тобто одержуємо зволожені, збагачені пари аміаку.

Попадаючи в турбоустановку під певним тиском вони приводять в рух електродвигун, при цьому їхня температура підвищується адіабатично.

Далі в охолоджувачі (О) в який подаються низько потенціальні ВЕР у вигляді Qохол, частково охолоджуються і знову поступають в СЕ .

Охолоджуються для того щоб досягнути температури суміші меншої від температури кипіння даного насиченого розчину.

Оскільки в термохімічних трансформаторах застосовують принцип оберненості, тоді на основі розглянутих схем може працювати і холодильна установка.

Дуже перспективними з погляду на економічність при утилізації теплових ВЕР рахуються схеми холодильних машин абсорбційного типу з водним бромисто- натрієвим розчином в якості холодоагенту.

Для підвищення ефективності установки на лінії генератор – конденсатор ставлять ежектор, а установка для утилізації теплоти відхідних газів, має вмонтовану в газоході додаткову теплообмінну поверхню з зрошувачем та насосом, що дозволяє використовувати теплоту пароутворення парів води, яка міститься в вихідних газах.

Наприклад:

Бромисто-літієві абсорбційні агрегати з успіхом використовують для одночасного одержання теплоти вищого потенціалу та холоду. Такі установки як правило мають:

- два теплових насоси і відповідно два контури утилізації ВЕР (теплових) в тому числі і власних теплових відходів.

Установка також дозволяє використовувати низько потенціальні теплові ВЕР для одержання холоду різної температури.

Ускладнення даної установки виправдовує себе внаслідок пониження собівартості виробленого холоду за рахунок зменшення витрати гріючого теплоносія та охолоджуючої води в абсорбері.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 60; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты