Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ПРАВИЛО МІНІМІЗАЦІЯ ВИТРАТ




ПРАВИЛО ВИКОРИСТАННЯ РЕСУРСІВ ФІРМОЮ

Фірма, що максимізує прибуток повинна вводити в дію додаткові одиниці змінного фактора до того моменту, доки виторг від граничного продукту певного фактора не буде дорівнювати граничним факторним витратам цього фактора:

MRPK = MRCK;

MRPL = MRCL

Якщо MRP > MRC, то фірма буде збільшувати попит на певний фактор виробництва, а якщо MRP < MRC,то фірма буде - скорочувати попит на певний фактор виробництва.

 

ПРАВИЛО МІНІМІЗАЦІЯ ВИТРАТ

Кожна фірма прагне мінімізувати витрати. Витрати будуть мінімальними, коли для факторів виробництва, що використовуються (для спрощення будемо вважати, що використовуються тільки К — капітал і L — праця), має місце така рівність:

,

МРК - граничний продукт капіталу;

РК - ціна одиниці капіталу;

MPL - граничний продукт праці;

РL - ціна одиниці праці.

Оскільки споживання додаткової одиниці і праці і капіталу створюють однаковий граничний доход, то справедливою буде рівність:

MRPK - гранична доходність капіталу;

MRPL - гранична доходність праці.

 

В умовах досконалої конкуренції:

MRСК=PК;

MRСl=Pl;

Тоді:

В умовах досконалої конкуренції :

-крива попиту на фактори виробництва співпадає з кривою граничної доходності MRP (рис.1) (ціна продукту дорівнє граничному доходу);

-граничні факторні витрати MRC дорівнюють ціні певного фактора виробництва і співпадає з кривою пропозиції (S) фактора виробництва;

 

 

 

Рис. 1. Попит на фактори виробництва в умовах досконалої конкуренції.

 

В умовах недосконалої конкуренції на ринку факторів виробництва попит на виробничі ресурси визначається монопольною владою. Існують різні умови використання монопольної влади на ринках праці, капіталу, природних ресурсів.

В загальному вигляді крива пропозиції в умовах недосконалої конкуренції має додатній нахил. Крива MRC знаходиться вище кривої пропозиції S, тому що кожна додаткова одиниця ресурсу потребує вищої ціни.

 

Рис.2. Рівновага ринку факторів виробництва в умовах недосконалої конкуренції.

 

 

Фірма, що максимізує прибуток, досягає рівноваги (точка Е на рис 2), коли виконується рівність:

MRP = MRC.

 

Точка рівноваги Е знаходиться на кривій пропозиції під точкою А перетину

кривих граничної дохідності і граничних факторних витрат.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 72; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты