Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


РІВНОВАГА НА РИНКУ КАПІТАЛУ.ФОРМУВАННЯ ПРОЦЕНТНОЇ СТАВКИ ЯК РІВНОВАЖНАОЇ ЦІНИ КАПІТАЛУ




 

Фірми намагаючись максимізувати прибуток, інвестуютьтоді, коли доходи на інвестиції вищі від риккової процентної ставки. В умовах рівновага досягається тоді, коли дохід на інвестиції проценту.


 

Графічний аналіз доходу на капітал можна проілюструвати за допомогою рис.5

 
 


r, i а r, i б

D S Sk

Dk

10------------E Е

 

0 k K 0

Рис.5. Рівновага на ринку капіталу в короткостроковаму(а) та довгостроковому(б) періодах

 

Попит на капітал є похідним і виводиться з граничної продуктивності капіталу. Крива попиту D на рис.5(а) має низхідний характер. Інвестиції у попередньому періоді створили деяку величину капіталу, показану вертикальною лінією пропозиції S. У точці Е, де перетинаються лінії попиту і пропозиції, величина капіталу відповідає потребам підприємств.

Однак рівновага у точці Е спостерігається тільки у короткостроковому періоді, тому що за такої високої (10%) процентної ставки домашні господарства продовжуватимуть заощаджувати. На рис.5(б) подано ілюстрацію того, як процентні ставки визначаються у довгостроковому періоді. Нагромадження капіталу продовжується. Тому лінія пропозиції є не вертикальною, а висхідною. Тривала рівновага у точці Е спостерігається тоді, коли величина фінансових активів, якою люди хочуть володіти у довгостроковому періоді, відповідає величині капіталу, яку підприємства хочуть мати за даної процентної ставки.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 52; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты