Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Правила безпеки під час роботи з переносними приймачами електро-енергії




 

До переносних приймачів електроенергії електроустановок належать:

- прилади освітлення (прожектори, маяки тощо);

- електроінструменти (дискові та ланцюгові пилки, вiдбiйнi молотки, бето-ноломи, перфоратори, електроножицi тощо);

- димовисмоктувачі та вентилятори провітрювання;

- генератори високократної повiтряно-механiчної піни;

- електронасоси, компресори.

До роботи з переносними приймачами електроенергії, не пов’язаної з обслуговуванням їх електричних частин, допускаються особи, які мають першу кваліфікаційну групу, навчені безпечним методам роботи, а також пройшли перевірку знань i періодичний інструктаж.

Переносні приймачі електроенергії мають задовольняти таким основним вимогам:

- бути безпечними в роботі i мати недоступні для доторкування струмопровідні частини;

- швидко вмикатися та вимикатися від електромережі;

- самовільне відключення від електромережі не допускається.

Робоча напруга виносних приймачів електроенергії має бути не більше 220 В. Вони повинні підключатися до електроустановок за допомогою приладів захисного відключення.

Приєднання переносних приймачів електроенергії до розподільчого пристрою електроустановок здійснюється за допомогою кабелів. Забороняється приєднання переносних приймачів електроенергії до мережі живлення за допомогою кабеля без напiвмуфти - вилки.

Штепсельні з’єднання мають бути з недоступними струмопровідними частинами та мати спеціальний контакт для жили кабелю, що з’єднує корпус приймача електроенергії з ЗПВ.

З’єднання корпусу приймача електроенергії з ЗПВ має здійснюватись за допомогою спеціальної жили переносного кабелю, який не повинен одночасно бути провідником робочого струменя. Ця жила повинна бути в загальній оболонці з фазними.

Контроль за справністю переносних приймачів електроенергії здійснюється особою, яка спеціально уповноважена для цього.

Перевірка переносних приймачів електроенергії на відсутність замикання на корпус, стан ізоляційних проводів та відсутність обриву проводиться за допомогою мегометра не рідше ніж один раз на три місяці особою з кваліфікаційною групою не нижче третьої.

Перед початком проведення робіт з електроінструментом слід перевірити:

- кріплення вузлів електроінструменту i стан кабелю, цілісність ізоляції, відсутність зламу жил зовнішнім оглядом;

- справність редуктора за допомогою обертання круга або пильного ланцюга до включення електроінструменту в мережу;

- працездатність ЗПВ за допомогою кнопки самоконтролю.

У разі виявлення будь-яких несправностей робота з переносними приймачами електроенергії негайно припиняється. Аварiйна ділянка кабелю чи приймача електроенергії має бути замінена на справний.

У разі зникнення напруги під час роботи, перерви у роботі, зміни місця роботи приймача електроенергії, останній має бути вiдключений від електромережі.

Особам, за якими закріплені переносні приймачі електроенергії, забороняється:

- передавати його іншим особам, які не пройшли підготовку, розбирати та проводити самому будь-який ремонт (як самого приймача електроенергії, так i кабелю, штепсельних з’єднань тощо);

- тримати за кабель приймач електроенергії та торкатися обертальної і різальної частин.

Кабелі електроустановок не повинні мати пошкоджень (тріщин, зламів, зрізів тощо), видимих без застосування збільшувальних приладів.

Пiд час прокладання кабелю в місцях, де рухається транспорт, необхідно вжити заходів, що запобігають механічному пошкодженню кабелю.

Забороняється проводити згортання та розгортання кабелю з котушок під напругою.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 108; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты