Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Поняття про норму постачання медичним майном.




Нормою встановлюються найменування і кількість предметів, що відпускаються на визначений період військової частини, лікувальній установі чи окремому військовослужбовцю. У зв'язку з подальшим удосконаленням системи медичного забезпечення, зміцненням і розвитком матеріально - технічної бази медичної служби діяльність по визначенню потреби в медичному майні постійно ускладнюється, а призначення зростає.

В даний час для короткострокового і довгострокового планування і прогнозування потреби в лікарських засобах і інших видах медичного майна застосовується ряд методів, серед яких найбільше поширення одержали нормативний, індексивний, метод експертних оцінок і метод математичного моделювання.

Нормативний метод заснований на використанні для розрахунків попередньо встановлених норм витрат різних предметів медичного майна за визначений проміжок часу.

Індексивный метод полягає в застосуванні для розрахунків даних про фактичну витрату лікарських засобів, що мають стабільну динаміку споживання з урахуванням захворюваності й інших факторів, що формують їхню витрату. Порівнюючи дані про фактичну витрату препарату за ряд років, визначають по роках і кварталах, а також інші показники, що відбивають динаміку споживання.

Метод експертних оцінок широко використовуваний для прогнозування потреби в медичному майні, дозволяє якісно оцінити процеси, що не піддаються безпосередньому виміру.

Метод математичного моделювання дає можливість прогнозувати потреби в медичному майні на більш високому рівні. Моделювання потреби включає ряд етапів, на першому з яких проводиться логічний добір факторів, що вводяться в модель.

Норми постачання медичним майном розробляються ГВМУ, Військово - медичною академією, широким колом фахівців лікувальних установ, військових частин шляхом ретельного аналізу матеріалів по фактичній витраті медичного майна у відповідних військових частинах чи лікувальних установах при нормальних умовах діяльності.

Для зручності і найбільш правильного підходу до визначення потреби в медичному майні в залежності від обстановки, завдань, що розв'язуються армією і флотом, установлені наступні норми постачання медичним майном:

1. Норми постачання медичною технікою і майном армії і флоту на воєнний час.

2. Розрахункові норми на кожну тисячу санітарних втрат, на тисячу особового складу, на тисячу змішаних ліжок.

3. Норми постачання медичною технікою і майном армії і флоту на мирний час.

4. Норми запасу.

Військові частини, з'єднання, лікувальні установи забезпечуються медичною технікою і майном у відповідності зі штатами, табелями до штатів.

Штат - офіційний документ, що визначає організаційну структуру військової частини, з'єднання, лікувальної установи, найменування підрозділів, кількість особового складу, зброї, техніки й інших матеріальних засобів.

Табель до штату - офіційний документ, у якому вказується перелік документів, їхня кількість і номери норм постачання медичною технікою, майном.

3. Норми постачання медичною технікою і майном на воєнний час.

Норми постачання медичною технікою і майном на воєнний час призначені для визначення потреби військових частин, з'єднань і медичних установ у медичній техніці і майні відповідно до табелів до штатів воєнного часу. Норми постачання розраховані на надання медичної допомоги пораненим і хворим, а також для повсякденного медичного забезпечення особового складу військової частини, з'єднання, установи. Забезпечення медичною технікою і майном військових частин по нормах постачання на воєнний час розробляється відповідно до штатів військових частин і табелями до них.

Медична техніка і майно, включені в норми постачання на воєнний час відпускаються військовим частинам і установам для первинного обзаведення. Надалі витребування медичної техніки і майна здійснюється в міру їхньої витрати, зносу і бойових утрат. Комплекти медичного майна спеціального призначення (ПО_1, ПО-2, АНТ, ПРО, ОР, Б-1, Б-3, Б-4, БГ, БК -2, БК-1, ПЧО), аптечки (АІ, АВ, АА, АБ-1, АБ-3, АЭ), сумки (СС, СМВ) витребовуються і відпускаються комплектами. Рухлива медична і санітарна техніка (дезінфекційно - душові установки, стерилізаційно - дистиляційні установки, автоперев`язувальні, віварії пересувні, рефрижератори медичні, рентгенівські комплекси, лабораторії військово-медичні польові, лабораторії санітарно - бактеріологічні, польові фармацевтичні лабораторії) в норми постачання не включені, тому що передбачені штатами військових частин і лікувальних установ.

Норми постачання медичною технікою і майном на воєнний час мають наступні особливості:

1. Забезпечують надання різних видів медичної допомоги пораненим, хворим, ураженим при їхньому масовому надходженні.

2. Мають трохи звужену номенклатуру медичного майна в порівнянні з номенклатурою майна, передбаченою в нормах постачання частин і лікувальних установ на мирний час.

3. Складені для військових частин і лікувальних установ у відповідності зі структурою на воєнний час .

4. Норми постачання на воєнний час розраховані на один місяць роботи чи на проведення операції.

5. З норм постачання на воєнний час виключені предмети, що погано зберігаються чи незручні для застосування в польових умовах.

6. У той же час норми постачання воєнного часу поповнені предметами, необхідними для надання допомоги при застосуванні супротивником зброї масового ураженя.

Усі військові і лікувальні установи, що знаходяться у військовому, армійському і частково фронтовому районі забезпечуються у воєнний час переважно комплектами медичного майна.

У міжбойовий період визначається потреба в медичному майні з розрахунком його поповнення до встановлених норм, складаються і представляються у вищій довольчий орган заявки на його одержання.

При цьому нормою вважається та кількість норм медичного майна і техніки, що зазначені у табелі до штату даної військової частини чи лікувальної установи. Комплекти, сумки, аптечки поповнюються згідно описів.

4.Розрахункові норми медичного майна для надання медичної допомоги і лікування поранених і хворих у воєнний час.

Розрахункові норми медичного майна для надання медичної допомоги і лікування поранених і хворих у воєнний час призначені для визначення потреби в медичному майні за укрупненими показниками - на одну тисячу особового складу військ, на одну тисячу змішаних ліжок лікувальної установи і на одну тисячу санітарних втрат від окремих видів зброї. Розрахункові норми застосовуються органами управління медичної служби для розрахунків потреби в медичному майні на час воєнних дій на великі контингенти військ, ліжкову ємність лікувальних установ і на передбачувані санітарні втрати, для розробки планів - замовлень, для планування забезпечення медичним майном майбутніх бойових дій і складання заявок.

У розрахункові норми включено витратне медичне майно і як виняток , окремі предмети інвентарного медичного майна, у тому числі: медичне майно спеціального призначення, для надання медичної допомоги і лікування поранених і хворих у ході бойових дій і медичне майно загального призначення для проведення лікувально - діагностичних і профілактичних заходів.

Норми, призначені для визначення потреби в медичному майні спеціального призначення:

- для надання долікарської і першої лікарської допомоги пораненим і хворим на медичному пункті батальйону протягом двох діб ;

- для надання першої лікарської і кваліфікованої медичної допомоги і лікування поранених і хворих в медичній роті мех. бригади протягом трьох діб;

- для надання кваліфікованої і спеціалізованої медичної допомоги і лікування поранених і хворих у лікувальних установах протягом 15 діб;

- для оперативних розрахунків медичного майна спеціального призначення для надання долікарської, першої лікарської і кваліфікованої медичної допомоги і лікування поранених і хворих протягом семи діб при застосуванні ядерної, хімічної, бактеріологічної і звичайної зброї (госпітальна норма).

У норму на одну тисячу особового складу на один місяць включене медичне майно спеціального і загального призначення для надання невідкладної медичної допомоги і лікування поранених і хворих, що не потребують госпіталізації. Крім того, у цю норму включене медичне майно для проведення лабораторних, санітарно - гігієнічних, мікробіологічних, контрольно - аналітичних і судово - медичних досліджень, заготівлі крові і її препаратів, проведення протиепідемічних заходів, а також надання стоматологічної і зубопротезної допомоги.

У норму на одну тисячу змішаних ліжок лікувальних установ включене медичне майно спеціального і звичайного призначення, необхідне для планового лікування поранених і хворих і проведення інших медичних заходів у лікувальних установах протягом одного місяця.

У період підготовки до бою визначають потребу в медичному майні спеціального призначення, виходячи з очікуваної кількості санітарних втрат, встановленого обсягу медичної допомоги і для створення резерву медичного майна.

У ході бою потребу в медичному майні спеціального призначення для надання медичної допомоги і лікування поранених і хворих визначають по фактичній кількості санітарних втрат.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 173; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты