Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ОСНОВНІ ЗАВДАННЯ РОТНОГО ГОСПОДАРСТВА




 

       
 
Утримання у постійній бойовій готовності озброєння та бойової техніки роти
 
Забезпечення проведення заходів бойової підготовки і виховної роботи
 
 
Збереження та правильна експлуатація озброєння, бойової техніки та майна
 
Створення нормальних побутових умов, зразкового внутрішнього порядку
 
 
Вчасне отримання та видача особовому складу матеріальних засобів і коштів
 
Правильне утримання закріплених за ротою приміщень, обладнання, майна
 
 
Використання та видача особовому складу матеріальних засобів, ресурсів і коштів
   
Підтримання охайного зовнішнього вигляду і здоров’я військовослужбовців
 

 


штатно-посадовий
кількісний
персональний

               
   
 
   
 
   
 
 

 


Організує, керує та несе відповідальність за стан ротного господарства командир роти. Помічниками та виконавцями завдань ротного господарства є командири взводів та старшина роти.

Посадові особи з питань ведення ротного господарства виконують свої обов’язки відповідно до статей 111-122 Статуту внутрішньої служби ЗС України, та вони повинні:

- знати діючі накази, положення, настанови, керівництва та інструкції щодо ведення ротного господарства;

- знати норми постачання матеріальних засобів та порядок забезпечення ними особового складу;

- здійснювати контроль за правильним використанням та витрачанням матеріальних засобів;

- проводити перевірки наявності та якісного стану матеріальних засобів у визначенні строки / командир роти – щомісяця/,

- підтримувати порядок у відведених під розквартирування та для навчальної мети приміщеннях і на закріпленої за ротою території;

- доповідати по команді про усі виявленні у ротному господарстві недоліки, які не можуть бути усунуті власними силами:

- організовувати та забезпечувати протипожежні заходи в приміщеннях, які займає рота.

Основні вимоги щодо ведення обліку:

- вестись постійно, у будь-яких умовах обстановки та діяльності частин і підрозділів за встановленими формами та правилами;

- своєчасно, оперативно, вірогідно, повно та правильно відображати штатну, списочну і наявну чисельність військовослужбовців.

Облік особового складу ведеться у відповідності до вимог Настанови по обліку особового складу у ЗС України.

Облік особового складу у залежності від завдань розподіляється:

- персональний (поіменний);

- штатно-посадовий;

- кількісний (статистичний).

Персональний облік – ведеться на кожного військовослужбовця та призначений для усебічного вивчення морально-ділових, професійних та інших якостей. Він повинен відображати точні біографічні відомості, які найбільш повно розкривають здібності та схильність до певної військово-професійної діяльності.

Штатно-посадовий облік призначений для систематичного аналізу укомплектованості військової частини та підрозділів особовим складом за посадами, фахом, спеціальностями, а також для організації контролю за рухом і службовим переміщенням особового складу. Він повинен вестися у кожній військовій частині та підрозділі.

Кількісний облік ведеться з метою своєчасного отримання узагальнених даних, які характеризують кількісний та якісний склад військовослужбовців для подальшого прийняття рішення щодо комплектування військових частин та підрозділів особовим складом.

Відповідальність за організацію та ведення обліку покладається у військовій частині – на начальника штаба частини, в підрозділах – на командирів підрозділів, які повинні створити усі умови для точного, своєчасного та якісного ведення обліку та виконання вимог Настанови з обліку особового складу.

Облік особового складу у відділенні ведеться особисто командиром відділення за формою (Ф № 1а) Іменний список відділення: № з/р, посада, військове звання, прізвище, ім’я та по батькові, рік народження (дата), освіта, цивільна спеціальність, коли та яким РВК призваний до лав армії, склад та домашня адреса родини, сімейний стан, віросповідання, номер закріпленої зброї, відмітка про тимчасову відсутність. Розмір форми відповідає розміру військового квитка командира, та повинен знаходитися у нього.

Облік особового складу у взводі ведеться у журналі обліку бойової підготовки взводу, а також за формою (Ф № 1а). Командир взводу повинен знати військове звання, прізвище, ім’я та по батькові кожного підлеглого, число, місяць та рік народження, віросповідання, ділові якості, морально-психологічні якості, родинний стан, адресу батьків;

складати іменний список особового складу. (5. ст. 120). Поіменний список взводу, журнал обліку бойової підготовки має графи: № з/р, прізвище, ім’я та по батькові, посада, військове звання, день, місяць, рік народження, освіта та рід діяльності до призову, родинний стан, домашня адреса родини, найменування та номер закріпленої зброї та протигазу, класна кваліфікація, спортивний розряд.

Облік особового складу роти ведеться у книзі обліку особового складу роти (Форма № 1) та у іменному списку для проведення вечірньої перевірки роти. (Форма № 1 вп). Для оперативного обліку та достовірного знання чисельності особового складу командиром роти ведеться стройова записка роти, данні якої уточнюються щоденно за станом на 18.00.

Облік матеріальних засобів та військового майна ведеться з метою:

- отримання даних щодо наявності, руху, вартості та якісного стану матеріальних засобів в підрозділах;

- підготовки даних щодо організації забезпечення підрозділів необхідними матеріальними засобами та майном;

- встановлення дійсного контролю за умовами отримання, зберігання, витратами матеріальних засобів та коштів;

- здійснення контролю за ефективністю та доцільністю використання та витрачання матеріальних засобів та коштів;

- підготовки поточних даних для складання облікової документації;

- підготовки необхідних даних для планування господарської діяльності підрозділів, обновлення запасів матеріальних засобів.

У первинних документах фіксується кожна одинична господарська операція, яка пов’язана з отриманням, рухом і зміною якісного стану матеріальних засобів. До них відносяться : накладні, наряди, чекові вимоги, роздавальні відомості, акти, квитанції, атестати.

У свою чергу первинні документи можна поділити на :

- приходні та витратні;

- розпорядчі та виправдувальні;

- внутрішні та зовнішні.

Правильне оформлення первинних документів дозволяє здійснити контроль за законністю здійснення господарської операції. Первинні документи є підставою для проведення запису облікових даних у книгах та картах обліку.

У книгах і картах обліку відображається наявність, рух та якісний стан матеріальних засобів за певний період господарювання по підрозділам, складах та в цілому по військовій частині. Книги є документи суворої звітності, тому листи цих книг обліку пронумеровуються, прошнуровуються, скріпляються мастиковою печаткою, кількість листів засвідчується підписами відповідних посадових осіб. У кожній книзі на кожний вид матеріальних засобів та майна відводиться декілька листів, про що вказується в опису книзі (змісті). Картка обліку визначає кількісну та якісну зміну стану матеріальних засобів (категорій). Вірність запису затверджується підписом відповідальної

посадової особи, який засвідчується мастиковою печаткою військової частини або відповідної служби.

Облікові документи допоміжного характеру не відображають хід господарської операції а лише сприяють її проведенню. Наприклад: стелажні ярлики, супроводжувальні листи, доручення тощо, допомагають здійснювати контроль за обліком та рухом матеріальних засобів та майна по підрозділам, на складах та у цілому у частині.

Усі документи обліку матеріальних засобів повинні вестися розбірливо та складатися з додержанням форм та правил їх ведення.

Командир роти повинен один раз на місяць звіряти Дані ротного обліку особового складу, а також матеріальних засобів з обліковими даними військової частини.

Командир роти безпосередньо організовує облік наявності, руху та якісного (технічного) стану матеріальних засобів у роті.

 

 

Облік здійснюється за формами облікових документів:

 

Найменування облікового документа № форми
Роздатньо-здатня відомість на пункті бойового постачання:
- Донесення про наявність та рух матеріальних засобів
- Книга обліку та руху матеріальних засобів підрозділу
- Книга обліку матеріальних засобів, які видані у тимчасове користування
- Картка обліку матеріальних засобів особистого користування
- Картка некомплектності
- Опис матеріальних засобів
- Книга видачі зброї та боєприпасів роти  

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 163; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты