Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Основні поняття пожежної безпеки




Основи пожежної безпеки

План

Основні поняття пожежної безпеки
Небезпечні та шкідливі фактори, пов’язані з пожежами
Основні причини пожеж
Загальні відомості про горіння. Пожежовибухонебезпечні властивості речовин і матеріалів
Категорії приміщень та будівель за вибухопожежною та пожежною небезпекою
Класифікація вибухо- та пожежонебезпечних приміщень (зон) відповідно до правил улаштування електроустановок (ПУЕ)
Система протипожежного захисту

Основні поняття пожежної безпеки

Пожежа − це неконтрольоване горіння поза спеціальним вогнищем, що розповсюджується в часі і просторі та створює загрозу; життю і здоров'ю людей, навколишньому середовищу, призводить до матеріальних збитків.

Залежно від розмірів матеріальних збитків пожежі поділяються на особливо великі (коли збитки становлять від 10000 і більше розмірів мінімальної заробітної плати) і великі (збитки сягають від 1000 до 10000 розмірів мінімальної заробітної плати) та інші.

Пожежна безпека − стан об'єкта, при якому з установленою ймовірністю виключається можливість виникнення і поширення пожежі до дії на людей небезпечних факторів, а також забезпечення захисту матеріальних цінностей.

Правовою основою діяльності в області пожежної безпеки є Конституція, Закон України "Про пожежну безпеку", закони, постанови Верховної Ради України, укази і розпорядження Президента, постанови і розпорядження Кабінету Міністрів України, рішення органів державної виконавчої влади, місцевого і регіонального самоврядування, прийняті в межах їх компетенції.

Згідно із Законом України "Про пожежну безпеку" забезпечення пожежної безпеки є складовою частиною виробничої та іншої діяльності посадових осіб, працівників підприємств, установ, організацій і підприємців. Це повинно бути відображено в договорах про працю (контрактах) і статутах підприємств, установ, організацій. Відповідальним за забезпечення пожежної безпеки є керівник підприємства, установи, організацій, призначена ним особа, якщо інше не передбачено відповідним договором.

Згідно із Законом України "Про пожежну безпеку" в нашій країні діє система пожежної охорони.

Мета пожежної охорони − захист життя і здоров'я громадян, приватної, колективної і державної власності від пожеж, підтримання належного рівня пожежної безпеки на об'єктах і в населених пунктах.

Згідно зі Законом України "Про пожежну безпеку", відпові­дальність за пожежну безпеку підприємств, установ покладено на роботодавців або уповноважених ними осіб. Обов'язки робо­тодавців або уповноважених ними осіб, а також орендарів щодо гарантування пожежної безпеки обумовлено статтею 6 Закону України "Про пожежну безпеку". Згідно із цим законом вони зобов'язані:

Ø розробляти комплекс заходів щодо гарантування пожеж­ної безпеки;

Ø згідно з нормативними актами з пожежної безпеки роз­робляти і затверджувати положення, інструкції, інші нор­мативні акти, що діють у межах підприємства, контро­лювати їх виконання;

Ø організовувати навчання працівників щодо пожежної безпеки;

Ø утримувати в справному стані засоби протипожежного захисту і зв'язку, пожежну техніку, обладнання та інвен­тар, не використовувати його не за призначенням;

Ø проводити службове розслідування пожеж.

Державна пожежнаохорона

Відомча пожежна охорона (пожежно-охоронна) створюється на об'єктах міністерств інших центральних органів державної виконавчої влади, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів.

Сільська пожежна охорона (СПО)

Добровільна пожежна охорона (ДПО)

Державний пожежний нагляд (Держпожнагляд) за станом пожежної безпеки в населених пунктах і на об'єктах незалежно від форм власності здійснюється відповідно до діючого законодавства державною пожежною охороною. Посадові особи Держпожнагляду є державними інспекторами з пожежної охорони і діють згідно з «Положенням про Державну пожежну охорону».

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 107; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.013 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты