Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Процес горіння, його початкові форми та причини вини­кнення пожеж.




ОСНОВИ ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ.

План

1. Процес горіння, його початкові форми та причини виникнення пожеж.

2. Небезпечні та шкідливі фактори, що виникають при пожежі.

3. Спалимість і вогнестійкість матеріалів, конструкцій і будівель. Пожежовибухова небезпека будівель.

4. Система протипожежного захисту:

4.1. Попередження виникнення та розповсюдження пожеж;

4.2. Вогнегасячі речовини;

4.3. Засоби гасіння пожеж;

4.4. Автоматичні системи гасіння пожеж.

5. Розрахунок витрати води на пожежогасіння.

Процес горіння, його початкові форми та причини вини­кнення пожеж.

Серед причин на першому місці: необережне поводження з вогнем - 55%;

порушення правил пожежної безпеки під час користування електроприладами – 21%;

несправне пічне опалення - 6%;

пустощі дітей з вогнем - 4%.

Горіння- складний фізикохімічний процес окислення горючої речовини, що супроводжується виділенням теплоти і випромінюванням світла.

Процес горіння починається через такі початкові форми:

1. Спалах - швидкоплинний процес згорання парів горючої речовини, що відбувається при їх контакті з джерелом вогню. Залежно від темпе­ратури спалаху розрізняють речовини легкозаймисті (температура спалаху менше 61 °С) і горючі (температура спалаху більше 61 °С).

2. Займання- тривалий процес, який виникає від джерела вогню і триває доти, поки з горючої речовини виділяється горючий газ. Займання відбувається при температурах, вище за температуру спалаху для лег­козаймистих речовин на 2-5 °С, а для горючих - на 5-30 °С.

3. Самозаймання- процес горіння, що виникає від навколишньої температури, але без контакту з відкритим джерелом вогню. Наприклад займання речовин від стиску (двигуни дизеля), від контакту з нагріти­ми предметами. (Дизель).

4. Самозагоряння- процес горіння, що виникає від теплоти, що нагромадилась в речовині внаслідок біологічних чи фізико-хімічних проце­сів. Здатні до самозагоряння мають вологі зерно, сіно, полова, костри­ця, трав'яне борошно (нагрівання відбулося внаслідок біологічних процесів), промаслене ганчір'я (фізикохімічні причини нагрівання).

Пожежна небезпека різних речовин і матеріалів оцінюється за їх здатніс­тю викликати пожежу, вибух чи детонацію.

Пожежа- неконтрольоване горіння поза спеціальним вогнищем, що розвивається за часом і в просторі. Пожежа приводить до значних матеріальних збитків.

Вибух— надзвичайно швидке хімічне перетворення, що супроводжується виділенням енергії і утворенням стиснених газів, здатних виконувати механічну роботу. В основному ця робота зводиться до руйнувань.

Детонація- горіння, що поширюється зі швидкістю в кілька тисяч м/с. Виникнення детонації пояснюється стисненням, нагріванням та переміщенням незгорівшої суміші перед фронтом полум'я і виникненням в суміші ударної хвилі.

Для успішного проведення протипожежної профілактики на підприємст­вах важливо знати основні причини виникнення пожеж.До них відносять:

1- несправність і неправильне застосування електрообладнання. Частка пожеж, що сталися з цих причин* складає 28-31%;

2 - необережне проведення вогневих робіт. їх частка - 18-20%;

3 - неправильна експлуатація пічного опалення. їх частка - 10-15%;

4 - ігри дітей з вогнем - 10-12%;

5 - несправність технологічного обладнання і неправильне його застосу­вання, їх частка - 7-11%.

Виходячи з цього, пожежна безпека- стан об'єкта, при якому виключається можливість пожежі, а у випадку її виникнення унеможливлюється дія на людей небезпечних факторів пожежі і забезпечується захист матеріальних цін­ностей.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 173; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты